U Skupštini Crne Gore otvorena izložba umjetničkih radova osoba sa autizmom Pričam ti priču

Izložba ''Pričam ti priču'', u okviru koje će biti predstavljeno oko 30 umjetničkih radova osoba sa autizmom, otvorena je danas u Skupštini Crne Gore. Događaj je organizovan u susret 2. aprilu, Svjetskom danu osoba sa autizmom, u saradanji sa NVO ''Niste sami'', Fondacijom ''Ognjen Rakočević'' i Udruženjem ''AUTIZAM – NEVIDLJIVE OSOBE''.

Na ovaj način, crnogorski parlament, kao predstavnički dom svih građana, daje doprinos akciji čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o svakodnevnim problemima sa kojima se suočavaju osobe sa autizmom i njihove porodice, a koji često ostaju nevidljivi za širu zajednicu.

Predsjednica Skupštine otvorila izložbu „Pričam ti priču“

Otvarajući izložbu, predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, kazala je da podaci za Crnu Goru govore da oko 4000 djece na nivou države ima neki od poremećaja iz spektra autizma, podsjetivši da je Skupština Crne Gore 2016. godine donijela Zakon o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti čime je definisana obaveza formiranja nacionalnog Centra za autizam.

Predsjednica je, ukazujući na problem i potrebu decentralizacije i otvaranja ekspozitura ovakvih centara i u drugim gradovima Crne Gore, istakla da je ponosna što je Skupština Crne Gore 27. saziva, usvojila Predlog zakona o dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim se predviđa formiranje nacionalnog Registra za osobe sa autizmom.

Predsjednica Skupštine otvorila izložbu „Pričam ti priču“

“Registar će predstavljati sveobuhvatnu i cjelovitu, metodološki standardizovanu i kontinuirano ažuriranu evidenciju osoba sa autizmom na teritoriji Crne Gore, a Zakonom su propisani nadležnost, način prikupljanja, vođenja i obrade podataka koji se koriste za osiguravanje transparentnosti postupka njihovog praćenja i liječenja. Ovo je prvi korak ka ostvarivanju brojnih prava za koja su osobe sa autizmom do sada bile uskraćivane ili su ih ostvarivale djelimično i otežano”, kazala je Đurović.

Ona je navela da je, ipak, evidentno da djeca i odrasli sa autizmom od države ne dobijaju dovoljnu podršku, a svijest društva kao cjeline još uvijek nije toliko razvijena da bi ih prihvatila kao ravnopravne i jednako vrijedne članove zajednice, te iz tog razloga, kako je naglasila, nadležni organi u Crnoj Gori moraju posebnu pažnju posvetiti djeci sa ovim problemima “jer se stepen demokratizacije jednog društva najbolje iskazuje kroz odnos države prema najranjivijim kategorijama stanovništva”.

Predsjednica Skupštine otvorila izložbu „Pričam ti priču“

“Sa ovog mjesta želim da poručim svoj djeci i odraslim osobama sa autizmom da nisu sami i nevidljivi, da su dragocjeni članovi našeg društva i da će u Skupštini Crne Gore uvijek imati pouzdanog partnera i otvorena vrata za svaku vrstu pomoći i podrške. Misija svih nas mora biti traženje sistemskih rješenja za vaše probleme, s akcentom na one sa kojima se suočavaju djeca prema kojoj imamo posebnu odgovornost”, zaključila je Đurović.

Predsjednica Fonadacije “Ognjen Rakočević” Valentina Rakočević kazala je da organizovanjem izložbe u svojim prostorijama, Skupština Crne Gore daje veliki doprinos obilježavanju Svjetskog dana osoba sa autizmom i pokazuje da “kao predstavnički dom svih građana stoji iza nas i naše djece”.

Predsjednica Skupštine otvorila izložbu „Pričam ti priču“

Ona je izrazila uvjerenje da će današnji događaj podići svijest javnosti o problemima sa kojima se susreću osobe sa autizmom i njihove porodice, te da će im društvo pružiti pomoć i podršku u borbi koju svakodnevno vode.

“Ovim putem pozivam javne ustanove i društveno odgovorne kompanije da učestvuju u dobrotvornoj akciji otkupa radova koje su naša djeca pripremila ovim povodom, a sva sredstva biće usmjerena za opstanak bjelopoljskog udruženja roditelja “Oaza”, kako bi prodajom radova koje sami izrađuju obezbjedili sredstva za naredna tri mjeseca. Pokažimo im da ni oni nijesu nevidljivi i da nijesu sami”, kazala je Rakočević.

Izložba će biti otvorena do 31. marta 2023. godine.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Princeza Catherine nosi svestran sako iz Zare stvoren za...

Catherine je odmah prionula poslu i posjetila porodični centar Windsor Family Hub. Centar pod vodstvom neprofitne organizacije Achieving for...

Perić: Upotreba slučaja Kvon i akcija osvajanja nove premijerske...

“Aktuelna vrhuška je pokazala da joj nije nikakav problem da optuži nekog da je maltene pokrovitelj ubica...

Barski vatrogasci spasili povrijeđenog mladića sa litica

Sa litice su ga evakuisale ekipe Službe zaštite i spašavanja Bar. Povrijeđenog mladića su...

Dragan Bokan: Potrebna nam je jača Budućnost, za veće...

Potrebna nam je jača Budućnost, za veće domete Ne želim da smanjimo ljestvicu očekivanja. Za...

SVE SPLAMĆELO, ŽIVJELO ZABJELO: Zašto je Abazoviću asocijacija na...

Iako ovo nije prvi put da u nekom uličnom maniru Abazović koristi raznorazne kvalifikacije prema političkim protivnicima...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare