Umjetnost Street Art-a u Podgorici

Kroz razne oblike ulične umjetnosti – murale, grafite, mozaike, naljepnice, video projekcije, šablonske grafite, ulične instalacije i dr, grad postaje prepoznatljiv i dobija specifičan imidž, koji predstavlja duh sredine i podstiče progresivne ideje i vizuelnu kreativnost.

Dvodnevni edukativni program na temu “Od zapuštenih prostora do urbanih galerija: Umjetnost Street Art-a u Podgorici”, biće realizovan 9. i 10. februara u Objektu Banja (ex “Karver”).

Kroz razne oblike ulične umjetnosti – murale, grafite, mozaike, naljepnice, video projekcije, šablonske grafite, ulične instalacije i dr, grad postaje prepoznatljiv i dobija specifičan imidž, koji predstavlja duh sredine i podstiče progresivne ideje i vizuelnu kreativnost.

Tokom prvog dana radionica posjetioci će moći da se, kroz predavanje Damira Murseljevića “Street Art (r)Evolution: Umjetnost (u)Lice”, bliže upoznaju s počecima ulične umjetnosti u svijetu, a nakon toga pogledaju dokumentarni film “The Deepest Depths of the Burrow” reditelja Kristijana Fišera, u kom su prikazani kontrasti između urbane umjetnosti i grafita iz različitih uglova.

Narednog dana, u četvrtak, 10. februara, kroz razgovor s crnogorskim umjetnicima Mišom Joskićem, Stefanom Bulatovićem, Hajdanom Kostić, i umjetnicama iz Tima Künstler, prvenstveno mladi, ali i šira javnost, upoznaće se s njihovim radom, iskustvima i planovima na polju street art-a, ali i otvoriti neka važna pitanja poput onih šta danas karakteriše uličnu umjetnost u Podgorici, te kakve su persperktive za unapređivanje i razvoj te oblasti.

Cilj programa je da se ta vrsta umjetnosti zaštiti i sačuva kao dio kulturnog imidža i nasljeđa Podgorice.

Program realizuju Sekretarijat za kulturu i sport, u saradnji s Kancelarijom za mlade. M.R.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Crnogorsko vijeće Srbije: Glasajući za Đukanovića glasamo za budućnost...

“Glasajući za Đukanovića glasamo za budućnost Crne Gore, koja će biti lišena nacionalne, rasne, vjerske netrpeljivosti, za...

Kirbi: Rusija traži sporazum “oružje za hranu” sa Sjevernom...

Najnovija je optužba da se Rusija, očajnička za oružjem i ograničena sankcijama i kontrolama izvoza, okreće "odmetničkim"...

Sjutra oblačno, krajem dana moguća kiša

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju saopšteno je da će vjetar umjeren do jak, južnih smjerova.

Vuletić o izjavi Đukanovića o srpskom svetu: Tačno konstatovao...

Dodaje da vrlo slična sudbina čeka i Putinovu Rusiju u pokušaju zaokruživanja ruskog svijeta.

Putin potpisao ukaz o regrutovanju još 147.000 vojnika

Muškarci od 18 do 27 godina koji nijesu u rezervnom sastavu i “podliježu vojnoj obavezi” biće regrutovani...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare