Vlaović: Ministarstvo će sufinasirati 18 projekata kojima će biti predstavljena bogata nematerijalna baština Crne Gore

Ministarstvo kulture i medija sufinansiraće realizaciju 18 projekata kojima će biti predstavljena bogata nematerijalna baština Crne Gore u iznosu oko 13 hiljada eura, kazala je resorna ministarka, Maša Vlaović.

Ona je danas, kako je saopšteno iz resoa, potpisala ugovore o sufinansiranju programa i projekata koji će biti realizovani u okviru obilježavanja Dana evropske baštine, čija je ovogodišnja tema „Živo nasljeđe“.

„U danima koji slijede, publika, djeca u školama, ali i cjelokupna crnogorska javnost biće u prilici da se upoznaju sa nematerijalnom baštinom, kao važnim segmentom našeg kulturnog nasljeđa, koje ostaje za buduće generacije“, istakla je ministarka.

Prema njenim riječima, veliki dio misije resora Ministarstva kulture i medija, pored stvaranja uslova da se obezbijedi prezentacija savremene umjetnosti, je i očuvanje, valorizacija i promocija crnogorske kulturne baštine.

„Crna Gora je 2021. godine dobila prvo nematerijalno kulturno dobro upisano na UNESCO Listi nematerijalne kulturne baštine – Bokeljsku mornaricu, što svjedoči o bogatstvu naše kulture, ali i njenoj evropskoj i svjetskoj dimenziji. Ova godina biće posebna jer je posvećena obilježavanju dvadeset godina od donošenja UNESCO Konvencije za zaštitu nematerijalne kulturne baštine“, podsjetila je Vlaović.

Smatra da je Ministarstvo kulture i medija na dobrom putu da ovaj sistem unaprijedi i odgovori na izazove koji ga opterećuju.

„Podsjetiću vas da ovu oblast uređuje set zakona koji uspostavljaju efikasnije i na evropskim standardima bazirane mehanizme razvoja i zaštite u muzejskoj, bibliotečkoj i arhivskoj djelatnosti, ali i u sistemu zaštite kulturnih dobara. Na ovaj način je uspostavljen je osnov za adekvatan razvoj kulturne baštine, njenu savremenu prezentaciju i očuvanje, uz poštovanje najvećih konzervatorskih principa i standarda“, rekla je Vlaović.

Kazala je da će, u skladu sa Nacionalnim programom razvoja kulture, koji je nedavno usvojen za petogodišnji period, kulturna politika Crne Gore i u narednom periodu biti usaglašena s prioritetima u oblasti kulture na nivou Evropske unije, u skladu s evropskim strateškim okvirom koji za period od 2019. do 2024. godine, a kojim se kulturna baština podrazumijeva kao jedna od prioritetnih tema.

„Ministarstvo kulture i medija uvijek će biti otvoreno za inovativne ideje i pristupe kad je u pitanju prezentacija muzejske djelatnosti, a putem novootvorene konkursne linije za djecu i mlade ohrabrujemo mlade ljude da se prijave i sprovedu svoje ideje u djela“, poručila je Vlaović.

Iz ministarstva napominju da u okviru Dana evropske baštine, uspostavljenih na inicijativu Evropske komisije i Savjeta Evrope, svake godine se realizuje preko 50 000 događaja širom Evrope, sa ciljem promocije i popularizacije kulturne baštine.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Udes u Bijelom Polju, nema povrijeđenih

Do udesa je došlo oko 20.30 časova, kada su se sudarila dva vozila bjelopoljskih registarskih oznaka.

Terzić o sukobu Adžića i Rmandića: Svi koji su...

Apsolutno me ne zanima. Neka komentarišu i nevladine organizacije i mediji nakon ovoga šta god hoće. Mene...

Ženu 17 godina držali u zatočeništvu, ljekari UKC-a RS...

Žena, koju su navodno članovi njene porodice godinama držali u zatočeništvu, primljena je u UKC 12. septembra...

Gazdić: Poglavlje 27 zatvaramo u 2025. godini

Naš najveći izazov u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom je usvajanje briselskih standarda iz oblasti zaštite životne...

Terzić: Abazović i Kovač došli na lice mjesta nakon...

On tvrdi da je uviđaj bio završen prije nego su došli. " Dok ne...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare