Vlaović predstavila tri potencijalna rješenja problema oko Granskog kolektivnog ugovora i pozvala na ujedinjenje

Probleme i nezadovoljstvo koje je raspodjela koeficijanata u Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) izazvala kod umjetničke grupe poslova mogu se riješiti pojedinačnim kolektivnim ugovorom kod poslodavca, ponovnim razmatranjem zahtjeva za uvećanje koeficijenata za umjetničku grupu poslova od strane Odbora za sprovođenje, praćenje, primjenu i tumačenje GKU ili otkazom GKU, saopštila je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

Ona se sastala sa direktorima Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Crnogorskog narodnog pozorišta i Muzičkog centra, predstavnicima Glavnog grada i Opštine Nikšić, Sindikata kulture i nezadovoljnih umjetnika.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture i medija, na sastanku su razmotreni modeli za rješavanje predmetnog pitanja i potencijalna rješenja.

Ministarstvo kulture i medija, navodi se, daje punu podršku predstavnicima umjetničke grupe poslova kako bi se dijalogom došlo do rješenja za njihovo uvećanje koeficijenata.

S obzirom na to da zahtjev nije dobio pozitivan ishod na sjednici Odbora, na kojoj je tema i povod zasijedanja bila promjena koeficijenata za umjetničku grupu poslova, a ne još jedno povećenje zarada svim zaposlenim u kulturi, kako navode predstavnici Sindikata u svojim javnim obraćanjima, pregovori moraju biti nastavljeni.

Vlaović je na sastanku istakla da je potrebno da u duhu zajedništva svi pokažu zrelost i da teže ka rješavanju ovog pitanja kako bi se postigao najviši stepen zadovoljstva svih zaposlenih u kulturi.

“Želimo i cijenimo da je potrebno da se što hitnije pronađe kompromisno rješenje i još jednom pozivamo Sindikat kulture na dijalog kako bi zajedno razmotrili rješenje pomenutog problema”, rekla je Vlaović.

Vjeruje da će zajedničkim snagama stvoriti dobre socio-ekonomske uslove za sve zaposlene u kulturi, imajući u vidu trenutne makroekonomske tokove, prateći stopu inflacije koja u ovom trenutku iznosi 12 odsto.

Predstavnici javnih ustanova kulture, lokalnih samouprava i lokalnih javnih ustanova iz oblasti kulture istakli su da rješenje putem pojedinačnih kolektivnih ugovora kod poslodavca u ovom trenutku nije moguće realizovati u svim ustanovama, te ne bi dovelo brzog rješavanja predmetnog pitanja i samo bi djelimično riješilo nazadovoljstvo zaposlenih.

Na kraju sastanka, zaključeno je da postoje dvije opcije za prevazilaženje nastalog problema, i to u okviru Odbora ili otkaz GKU.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

EU će udvostručiti vatrogasnu aero-flotu zbog rizika od šumskih...

“U posljednjih nekoliko godina bili smo suočeni sa do sada najvećim izazovima. Katastrofe se događaju sve češće...

Milanović: Prestati sa ponavljanjem da je Kosovo Srbija –...

“Srbija mora da shvati i prihvati da je Kosovo nezavisno. Nažalost, to ne prihvata još nekoliko članica...

“Lovćenske straže” podržaće koaliciju Zajedno! Za budućnost koja ti...

Dosadašne djelovanje rukovodstva i članstva Hrvatske građanske inicijative (HGI) na čijem se čelu nalazi Adrijan Vuksanović bilo...

Pejović: Nikolić da je vrijedio bio bi na poslaničkoj...

Iz PES su reagovali na izjavu Nikolića da u toj stranci vlada raskol, te da je čak...

SDP: Evropska praksa govori da predsjednik ne može biti...

“Analiza je pokazala da je u gotovo svim evropskim državama predsjedniku zabranjeno da obnaša partijske funkcije ili...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare