Vlaović: Sporazum o saradnji biće ključni korak ka jačanju kulturnih veza Crne Gore i Islanda

Potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti kulture između Crne Gore i Islanda omogućiće uspostavljanje formalnih veza i zajedničkog rada na brojnim kulturnim inicijativama, poručila je ministarka kulture i medija u tehničkom mandatu Maša Vlaović.

Ona je u Rejkjaviku na sastanku sa ministarkom kulture i biznisa Republike Island, Liljom Alfredsdotir, gdje je i dogovoreno potpisivanje Sporazuma, kazala da Crna Gora i Island do sada nijesu formalizovale saradnju na institucionalnom nivou u oblasti kulture i da je ta inicijativa ključni korak ka jačanju kulturnih veza između naših zemalja.

“Sporazum o saradnji će omogućiti razmjenu umjetnika, projekte zaštite kulturne baštine, podršku kreativnim industrijama i učešće u međunarodnim programima”, smatra Vlaović.

Sporazum o kulturnoj saradnji obuhvatao bi niz aktivnosti koje su od zajedničkog interesa za kulturu Crne Gore i Islanda, sa fokusom na zajedničke projekte koje će ministarstva i ustanove kulture u obje zemlje sprovoditi u narednom periodu.

Ministarka Alfredsdotir poručila je da izgradnja novih i jačanje postojećih institucionalnih i infrastrukturnih kapaciteta za podršku, razvoj i promociju kulturnih i kreativnih industrija i povezanih djelatnosti predstavljaju glavni podsticaj razvoja kreativnog sektora u obje zemlje.

One su saglasne da je saradnja od suštinskog značaja za unapređenje kulturnog života dvije zemlje i stvaranje mostova među umjetnicima i kulturnim radnicima.

Vlaović se, kako je saopšteno iz njenog kabineta, sastala i sa direktorom Muzeja umjetnosti u Rejkjaviku Olofom Kristinom Sigurardotirom i tom prilikom je poručeno da Muzej savremene umjetnosti Crne Gore teži da bude centar inovativnih izložbi i muzejskih zbirki, a kroz saradnju sa Muzejom umjetnosti u Rejkjaviku obogatiće ponudu i programsku politiku.

“Kao prvi konkretan primjer saradnje dogovorena je izložba islandskog umjetnika Gudmundura Gudmundssona, poznatijeg kao Erro, koji je dobitnik brojnih priznanja. Izlagao je na svim kontinentima i svim najvećim likovnim smotrama, a njegovi radovi nalaze se u zbirkama velikih muzeja savremene umetnosti od Pariza do Njujorka. Izložba je planirana za mart naredne godine”, naveli su u saopštenju.

Pored ministarke Vlaović, sastanku su prisustvovali i generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, Milena Durutović, kao i v.d. direktora Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, Vladislav Šćepanović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

IJZ: U Crnoj Gori od bolesti srca godišnje oboli...

Iz te zdravstvene ustanove su ukazali da se danas obilješava Svjetski dana srca...

Pet pitanja koja ne bi trebalo postavljati ženama u...

Trenutak u kom shvatite da više nećete ispisivati cifru 2 uz svoje ime te da ćete u...

Crna Gora izručila Rusiji osumnjičenog za silovanje i nanošenje...

"Ruskoj Federaciji je izručen I.F. kojeg ta zemlja potražuje radi obezbjeđenja njegovog prisustva...

Nenezić: Abazović priznao da stoji iza sporne kupovine feribota

Kako je kazao, slučajni premijer, po potrebi privatni detektiv, ekspert za sva pitanja,...

Velika transformacija Krstinje: Bivša učesnica “Zvezda Granda” izgubila 100...

Čini se da su kritike urodile plodom, jer se Kristinja podvrgla operaciji smanjenja...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare