Izvor:PR Centar

Vlaović: U fokusu Ministarstva čuvanje arheoloških lokaliteta i vrijednosti našeg kulturnog nasljeđa

Čuvanje arheoloških lokaliteta i vrijednosti našeg kulturnog nasljeđa, u fokusu je Ministarstva kulture i medija, poručila je resorna ministarka Maša Vlaović.

Ministarka Vlaović posjetila je Brskovo u opštini Mojkovac, gdje je održan sastanak povodom otvaranja rudnika olova, cinka, srebra i bakra Brskovo.

Ministarka je tom prilikom obišla dva lokaliteta – tvrđavu Gradina i srednjovjekovno rudarsko naselje Doganjice, gdje se nalaze spomen groblja iz Prvog svjetskog rata i zaštićeni spomenik u znak na Prvu partizansku konferenciju iz 1925. godine.

“Značaj čuvanja arheoloških lokaliteta i kulturnog nasljeđa, kako ovog područja, tako i cijele Crne Gore u fokusu je našeg resora”, poručila je ministarka.

Tim povodom, kako je dodala Vlaović, unaprijeđena je i saradnja sa Centrom za konzervaciju i arheologiju, kao vodećom institucijom u Crnoj Gori u oblasti istraživanja.

Na sastanku su, govoreći o otvaranju rudnika, podsjetili da će u fazi izgradnje biti zaposleno oko 700 ljudi, čime se obezbjeđuje 450 direktnih i 200 indirektnih  radnih mjesta tokom operacija.

Saglasni su da će otvaranjem rudnik povratiti nekadašnju prepoznatljivost jednog od najpoznatijih rudarskih regiona u Evropi.

Kompanija Tara Resources preuzela je projekat 2018. godine te izvršila dodatna bušenja, kao i metalurška ispitivanja i studije o zaštiti životne sredine, a preliminarne ekonomske procjene urađene su 2019. godine, dok je inicijalna Studija izvodljivosti projekta uređena 2021. godine čime se potvrđuje ekonomska isplativost projekta.

Kompanija ima značajno iskustvo u eksploataciji i preradi rude cinka. Tim je razvijao i upravljao rudnicima, kako na Balkanu, tako i širom svijeta, vodeći se najvišim standarima kada je u pitanju kvalitet i zaštita životne sredine.

Sastanku su ispred kompanije Tara Resource prisustvovali Jelena Vučetić, CSR Menager, a ispred Centra za konzervaciju i arheologiju, Miloš Živanović, rukovodilac projekta arheoloskih istrazivanja srednjovjekovnog lokaliteta Brskovo koja se finansiraju od strane Tara Resourses i budžeta Centra za konzervaciju i arheologiju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Na čekanju gotovo 80 parova: Od početka godine u...

Ipak, iz Ministarstva rada i socijalnog staranja za Portal Analitika ističu da je praksa u Crnoj Gori...

Zašto se vraća polio virus?

Decenijama je ova bolest, zahvaljujući vakcinaciji, gotovo potpuno iskorijenjena. Zašto se ponovo javlja?

Manjinska Vlada predložila više počasnih državljanstava od Krivokapićeve

U pitanju je ogroman broj prijedloga jer je Vlada Zdravka Krivokapića za vrijeme cijelog svog mandata, od 4. decembra...

Borilović prije pola godine napao kolegu, presuda za nanogicu...

Naprotiv: prema informacijama Pobjede Borilović je u mladosti imao četiri-pet prijava za nasilničko ponašanje, a prije šest-sedam...

Pooštriti procedure za dobijanje dozvola za oružje

U Crnoj Gori, prema zvaničnim podacima, ima više od 100 hiljada komada registrovanog oružja. Broj ilegalnog naoružanja...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare