Vlaović: Za zaštitu kulturnih dobara za ovu godinu opredijeljeno 230.400 eura

Vlada je na današnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva kulture i medija, usvojila Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za ovu godinu, kojim je obuhvaćeno 17 projekata u vrijednosti 230.400 eura.

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović pojasnila je da je resor na čijem je čelu na osnovu člana 128 Zakona o zaštiti kulturnih dobara i Programa rada Vlade Crne Gore za 2022. godinu pripremilo i dostavilo na razmatranje Prijedlog programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2022. godinu i Izvještaj Programa zaštite za očuvanje kulturnih dobara za 2021. godinu.

“Ovogodišnjim Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara obuhvaćeni su projekti koji se odnose na unaprijeđenje stanja kulturnih dobara kao što su: Srednjovjekovni grad i rudnik Brskovo u Mojkovcu, ostaci manastira Samograd u Bijelom Polju, crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Nikšiću, Žabljak Crnojevića, tvrđave Herceg Novog, manastir Ćelija Dobrska, obrušeni dio zidina Starog grada u Ulcinju, kao i nematerijalna kulturna dobra – vještina izrade bihorskoh ćilima i vještina izrade čunova na Skadarskom jezeru”, navela je Vlaović.

Prema njenim riječima, strateški cilj Programa je obezbjeđenje sveobuhvatnog i ravnomjernog tretmana kulturne baštine Crne Gore i unaprijeđenje njenog stanja kroz sufinansiranje arheoloških i konzervatorskih istraživanja, izrade konzervatorskog projekta i provođenja konzervatorskih mjera, kao i edukacije i doedukacije, prezentacije i popularizacije kulturne baštine.

“Monitoringom realizacije odobrenih projekata Ministarstvo kulture i medija je pripremilo Izvještaj Programa zaštite za očuvanje kulturnih dobara za 2021. godinu, prema kojem je realizovano 27 projekata u ukupnom iznosu izdvojenih sredstava od 340.550 eura. Stepen realizacije predmetnog Programa u izvještajnom periodu (do kraja 3. kvartala tekuće godine) je 33 odsto realizovanih programa i projekata i 67 odsto započetih, čija se realizacija očekuje nakon izvještajnog perioda”, rekla je Vlaović.

Podsjetila je da se Program uspješno realizuje od 2012. godine, a da je glavni nosilac njegove izrade Ministarstvo kulture i medija.

“Ministarstvo kulture i medija će do kraja tekuće godine raspisati konkurs za 2023. godinu te na taj način održati kontinuitet ulaganja u kulturnu baštinu Crne Gore, što je i jedan od primarnih ciljeva ovog resora”, istakla je Vlaović.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare