Vlaović: Za zaštitu kulturnih dobara za ovu godinu opredijeljeno 230.400 eura

Vlada je na današnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva kulture i medija, usvojila Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za ovu godinu, kojim je obuhvaćeno 17 projekata u vrijednosti 230.400 eura.

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović pojasnila je da je resor na čijem je čelu na osnovu člana 128 Zakona o zaštiti kulturnih dobara i Programa rada Vlade Crne Gore za 2022. godinu pripremilo i dostavilo na razmatranje Prijedlog programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2022. godinu i Izvještaj Programa zaštite za očuvanje kulturnih dobara za 2021. godinu.

“Ovogodišnjim Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara obuhvaćeni su projekti koji se odnose na unaprijeđenje stanja kulturnih dobara kao što su: Srednjovjekovni grad i rudnik Brskovo u Mojkovcu, ostaci manastira Samograd u Bijelom Polju, crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Nikšiću, Žabljak Crnojevića, tvrđave Herceg Novog, manastir Ćelija Dobrska, obrušeni dio zidina Starog grada u Ulcinju, kao i nematerijalna kulturna dobra – vještina izrade bihorskoh ćilima i vještina izrade čunova na Skadarskom jezeru”, navela je Vlaović.

Prema njenim riječima, strateški cilj Programa je obezbjeđenje sveobuhvatnog i ravnomjernog tretmana kulturne baštine Crne Gore i unaprijeđenje njenog stanja kroz sufinansiranje arheoloških i konzervatorskih istraživanja, izrade konzervatorskog projekta i provođenja konzervatorskih mjera, kao i edukacije i doedukacije, prezentacije i popularizacije kulturne baštine.

“Monitoringom realizacije odobrenih projekata Ministarstvo kulture i medija je pripremilo Izvještaj Programa zaštite za očuvanje kulturnih dobara za 2021. godinu, prema kojem je realizovano 27 projekata u ukupnom iznosu izdvojenih sredstava od 340.550 eura. Stepen realizacije predmetnog Programa u izvještajnom periodu (do kraja 3. kvartala tekuće godine) je 33 odsto realizovanih programa i projekata i 67 odsto započetih, čija se realizacija očekuje nakon izvještajnog perioda”, rekla je Vlaović.

Podsjetila je da se Program uspješno realizuje od 2012. godine, a da je glavni nosilac njegove izrade Ministarstvo kulture i medija.

“Ministarstvo kulture i medija će do kraja tekuće godine raspisati konkurs za 2023. godinu te na taj način održati kontinuitet ulaganja u kulturnu baštinu Crne Gore, što je i jedan od primarnih ciljeva ovog resora”, istakla je Vlaović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Krapović: Mišljenje VK je u drugom planu u odnosu...

On je kazao da je tema sastanka bila ustavna, politička i institucionalna kriza - prije svega o mišljenju...

Policija traga za Džejlanom Huremović: Nakon svađe potegao pištolj...

Do pucnjave je došlo u 14 sati i 50 minuta kada je Džejlan Huremović vatrenim oružjem nanio...

Poznato je ko će biti novi predsjednik Juventusa

Naime, tamošnji mediji prenose kako će se na funkciji predsjednika Juventusa naći biznismen Đanluka Ferero. Rođen u...

Ruski milijarder poginuo u padu helikoptera kod Monaka

Taran je još 1997. osnovao Libertex, platformu za online trgovanje, a u posljednje vrijeme se bavio kriptovalutama.

Bar: Jedna osoba povrijeđena u sudaru dva automobila

Jedno lice transportovano je u Opštu bolnicu Bar, radi ukazivanja ljekarske pomoći, potvrđeno je Primorskom portalu. Za...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare