Izvor:b92

VOJA BRAJOVIĆ: Mijač je naš Čehov, liječio nas je pozorištem

Čuveni pozorišni reditelj Dejan Mijač preminuo je 5. aprila u 87. godini života. Danas je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu održana komemoracija povodom njegove smrti. Rediteljeve kolege su najavile da njegov ispraćaj više doživljavaju kao obilježavanje godišnjice Sterije Popovića, Nušića i drugih velikih ljudi.

Komemoraciju je otvorila upravnica JDP-a Tamara Vučković-Manojlović, a zatim Vida Ognjenović.

“Mijač je uvijek u predstavi uspio da radi bez šarenih laža, a u komedijama je uspio da postigne da se gledalac smije sebi. Radio je sporo. Tražio je svaki ton od učenika predstave”, rekla je Vida.

Svetozar Cvetković se obratio video porukom iz Njujorka.

“Zavidio sam mu. Nadao sam se da ću i ja biti na sceni i progovoriti nešto s njim. Slika moje mladosti se kasnije pretvorila u realnost. Na moj poziv pokucao mi je na vrata Atelje 212. Već je ispisao legendu o sebi. Dogovorili smo se da radimo Krležu. Sve što je napravio bila je škola pozorišta. U Atelje su ušli kao studenti Nenad Jezdić i Jelena Stupljanin, a Đuza Stojiljković je opet zavolio pozorište”, ispričao je Cvetković, koji je govor završio rečima:

“Otišao je i ostavio nam je svoj svijet, ovaj svijet bez njega više nije ono što je bio”.

Emotivno se od prijatelja oprostio Voja Brajović, koji je ovo napisao još 2010. godine.

“Umro je Dejan Mijač, ostalo je ćutanje. On je naš Čehov, liječio nas je pozorištem. Filozof, hrabri reditelj, nenadmašni cinik. Uspio je da svoja razmišljanja o čoveku i društvu iskaže svojim pozorišnim režijama. Ja sam ovdje odabrao nešto što je njega jako okupiralo u njegovim mislima, a to je o Čehovu.

Ovo su neka njegova razmišljanja: ‘Oko Čehova se stvarala prva velika klanica oko njegovih ideja. Treba u tom trenutku popraviti svijet, a Čehov na to kaže svijet je u zlu usnuo. Zanimljivo je da se na ruskom ljekar zove vrač. Vradžbina u suštini znači da nema pomoći. Postoji teza šta je bolest, a šta je svijet’. Zato su u njegovim dramama doktori tako bespomoćni. Dejan je naš Čehov. Liječio je pozorište”, rekao je Brajović.

Među govornicima je bio i njegov student i proslavljeni reditelj Egon Savin.

“Glumac najbolje glumi ono što najbolje razumije. Dejan je tražio da sagledamo dubinu ljudske duše. Sterija i Mijač su tako stvorili “Pokondirenu tikvu”, otkrio je Savin.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

FASHION GURU – KARL LAGERFELD

“Mala crna haljina je savršenstvo koje vam nudi pravu dozu glamura. U njoj nikada niste napadne, niti neprimjetne.“...

Iković: Preokret u Danilovgradu će djelovati iz opozicione klupe

On ja istakao da su izbor kandidata za gradonačelinka podržali jer se, kako su ocijenili, radi o...

Rakočević: Napad na načelnika Istražnog zatvora nije upozorenje, već...

“Ne zna se šta je gore, da li mogućnost novog napada nakon eksplozije prve bombe što je...

Petrović za STANDARD: Dežurne na SOS liniji dobijaju prijetnje...

Petrović kaže da se kod trafikinga uvjek mora računati da osobe koje se javljaju iz tzv. rizičnih...

Milatović poručio Vukoviću: Sastaćemo se na dan primopredaje dužnosti

Nosilac liste Evropa sad Jakov Milatović poručio je gradonačelniku Podgorice Ivanu Vukoviću da će se sa njim sastati na...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare