Izvor:RTCG

U pregovorima o rekonstrukciji Vlade zaboravljeni interesi građana

Rekonstrukcija Vlade neophodna je, a posebno je poželjno povećati broj ministarstva, poručuje Dževdet Pepić, istoričar i građanski aktivista. Ne vjeruje, međutim, da će lako do dogovora, jer, kako tvrdi, namjere političara nijesu dobrobit građana, već skupljanje političkih poena i vrebanje fotelja.

Iako bi zahtjev URE da rekonstruisana Vlada bude ekspertsko-nestranačka, mogao da bude velika prepreka, pregovore bi valjalo završiti do kraja mjeseca, upozorava direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević. To zato što ubrzo kreće izborna kampanja, kojoj će, bez sumnje političari dati prioritet.

Rekonstrukcija je potrebna zbog konstrukcije Vlade koja od početka nije postavljena kako treba, jasan je istoričar i građanski aktivista Dževdet Pepić. Ipak, ono što trenutno imamo na političkoj sceni nije pravi put, smatra, a pregovore premijera Zdravka Krivokapića sa liderima parlamentarne većine doživljava samo kao još jednu borbu za skupljanje političkih poena, i ništa više.

“Mislim da se sa ovim političkim igrama malo i pretjeralo. Političke strukture koje čine vlast i koje su sada većina trebali bi iskreno da sjednu i da se dogovore. Da to ne bude gola trka za fotelje. Iako se oni pozivaju na to da ih fotelje ne interesuju mi znamo zbog čega se to radi”, kazao je istoričar i građanski aktivista Dževdet Pepić.

Zbog, kako tvrdi Pepić, činjenice da se aktuelna Vlada nije proslavila, još nemamo zakone o lustraciji i porijeklu imovine, uređen birački spisak, niti izborno zakonodavstvo. U toj situaciji najlakše je, kaže, javnosti zamazivati oči pregovorima i uslovljavanjem, a goruće socio-ekonomske probleme gurati pod tepih.

“Ne očekujem ništa ni od ove rekonstrukcije. Teško će ići dogovor , zbog čega?U te tri kolacije imamo puno političkih subjekata koji uz to se nijesu takmičili na izborima a i ne znamo koja je njihova težina. Ali ono što je najinteresantnije, baš te sktrukture traže najveći dio kolača. Ono što je najžalosnije u ovoj situaciji je da je zapostavljen gradjanin. Ali s druge strane imamo jednu interesantnost da prvi put imamo Vladu da se javno formira”, istoričar i građanski aktivista Dževdet Pepić.

Premijer je partijama vlasti ponudio da Vlada ubuduće ima 16 ministarstava i tri potpredsjednika o čemu one treba da se izjasne do petka. A taj tajming je dobar, poručuje Direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević. Svako odugovlačenje pregovora bi, kaže značilo njihov neuspjeh.

“Ukoliko bi se insistriralo na ovim tvrdim principima s jedne strane kombinovanja političara i eksperata a sa druge strane principijelnosti GP URA da to bude eksperstko nestarnačka Vlada mislim da će se pregovori rastegnuti do te mjere da bi se ušlo u izbornu kampanju vezano za tri opštine Mojkovac, Petnjica i Cetinje”, kazao je direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević.

A to bi, kaže, značilo preusmjeravnje pažnje sa rekonstrukcije na izbornu trku i vjerovatno kraj pregovora, što ne ide u korist nikome, a naročito ne gradjanima. Zato bi, zaključuje Janjušević, bilo poželjno da se čitava priča završi do kraja oktobra.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

GI “21. maj”: Lamentiranje Perovića o potrebi zabrane abortusa...

"No pasáran", poručili su iz GI "21. maj". https://twitter.com/gi21maj/status/1526280839331463170?s=20&t=G3z0I-uka0oj0mkJo1HpXg

Šehović: Premijer Abazović je poltronski most za destrukciju Crne...

Političke prilike u odnosu protekla tri mjeseca, kako smatra, naizgled su se prilično promijenile, ali ne i...

Autobusi sa ukrajinskim vojnicima napustili čeličanu Azovstal

Agencija novodi da nije bilo moguće utvrditi koliko je vojnika bilo u autobusima. Po...

Sudar dva voza u Španiji, mašinovođa stradao, 85 osoba...

Službe za hitnu pomoć javile su da pomažu evakuaciju oko 100 ljudi iz putničkog voza.

( VIDEO) Krivična prijava zbog zlostavljanja: Žabljačanin osumnjičen da...

“Pripadnici policije su kroz svoje aktivnosti došli do sumnje da je nepoznato lice B.G. (45) sa Žabljaka,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare