Abazović: Crkva imala uticaja na rezultat, ali DPS glavni krivac za poraz na izborima

Nosilac izborne liste Crno na bijelo i predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kazao je da presudan uticaj na rezultat parlamentarnih izbora u Crnoj Gori nije imala Srpska pravoslavna crkva, već loša politika Demokratske partije socijalista DPS. Ne spori, ipak, da je crkva imala uticaja na izbore.

  • DPS je pravio toliko loših i stupidnih poteza, kao da su to namjerno radili. Ne može da traže krivca u bilo kome, pa ni u mitropolitu MCP Amfilohiju Radoviću. Oni su poraženi već 2016. godine, oni su vodili lošu ekonomsku politiku i to su građani morali da primijete – rekao je Abazović gostujući na Televiziji Crne Gore.

On je istakao da je najznačajnija poruka parlamentarnih izbora u Crnoj Gori to što su građani vratili suverenitet.

Abazović je istakao da je dosadašnja vlast davala utočište ratnim zločincima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, te da je direktno učestvovala u tim zločinima.

Na pitanje o ulasku u koaliciju sa ljudima koji podržavaju ratne osuđenike i vode veliko-srpsku politiku, Abozović je rekao da ima legitimitet da govori u ime svoje liste.

  • Ne znam da li su se promijenili. Ali vidim da se javni servis nije promijenio. Mi nismo odustali od svog programa. Imam legitimitet da pričam u ime svoje liste. Mi promovišemo kosmopolitsku politiku sa nevelikom snagom, ali je promovišemo. Oni su potpisali da nema ugrožavanja nacionalnih interesa Crne Gore, da nema promjene državnih simbola, da nećemo povlačiti priznanje Kosova, da ćemo unaprijediti saradnju sa NATO-m. Ne vidim drugačije osim kao veliki korak unaprijed. Ako me pitate da li treba da uđem u nečije srce i da vidim da li je ušao u neki novi talas uvjerenja – to ne želim da radim – naglasio je Abazović.

On je poručio da nova većina mora da zanemari uskopartijeske interese, već da se fokusira na državne.

Na pitanje kako misli da vodi proevropsku Crnu Goru sa prosrpski orijentisanim koalicionim partnerima, Abazović je rekao da imaju dva sporazuma koji su veliki iskoraci.

  • Ima radikalnih segmenata u određenim subjektima. Ne možemo da se poonašamo kao da živimo u Velikoj Britaniji ili Norveškoj. Promjene će biti na bolje zato što su građani vratili suverenitet – dodao je Abazović.

Na pitanje da li shvata ozbiljnost uticaja SPC, te da li je zabrinut zbog navoda da je crkva postavila Zdravka Krivokapića za nosioca liste Za budućnost Crne Gore, Abazović je rekao da bi bio zabrinut da ga je na to mjesto postavio DPS.

  • Nijesam zabrinut, ne mislim da je on bilo čija marioneta. On je čovjek na mjestu i pozitivno lice na političkoj sceni. Ne želim da ulazim u to da li ga je neko postavio. Šta je problem što je čovjek vjernik? Sekularnu Crnu Goru je pokušao da naruši DPS – rekao je Abazović.

On je poručio da nije korumpiran i pita kako onda može da bude u koaliciji koja je korumpirana.

  • Narod je mnogo manje posvađan nego što je politika to željela da prikaže. Ako budemo vodili dobronamjernu politiku, nacionalne integracije siguran sam da i ova vlada za četiri godine može imati značajne rezultate – dodao je Abazović.

On ističe da će Vlada raditi na snižavanju nacionalnih tenzija.

  • Sve poruke nosilaca tri liste su bile na tom fonu. Ono što smo potpisali i što su bili zvanični stavovi su bili građanski, tolerantni i pomirljivi – rekao je Abazović.

On je istakao da je vlast svojim djelovanjem ojačala desnicu.

  • DF nije jedini koalcioni partner sa kojim treba sarađivati. Politika je prilično živa, ali ovo je istorijski trenutak jer se desila tiha i mirna revolucija. A tek kad uđemo u Vladu vidjećemo kakve su posljedice – rekao je Abazović.

Menadžment RTCG-a da podnese ostavku
Abazović je odmah na početku gostovanja kritikovao rad Javnog servisa. On je rekao da je rezervisan prema svemu što je radio menandžment RTCG-a, te da to nije priličilo javnom servisu.

  • Ono što je radio RTCG je zastiđe i antidemokratija. Njima bi pozavidio i Pink koliko su bili antidiskriminatorski. Nadam se da je ovo posljednje gostovanje na ovakvom Javnom servisu. Ovo je televizija u koju nijesmo poznani tri godine, liše predstavljanja lista. Nadam se da se od dna može ići gore – rekao je Abazović.

On je poručio da bi menadžmentu RTCG-a najbolje bilo da podnese ostavke “i ne potežemo za smjenama koje moraju biti neminovnost”.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Merkur u opoziciji sa retrogradnim Marsom, evo šta to...

Merkur predstavlja misao i intelekt, predstavlja razum i komunikaciju, svaku vrstu pokreta i saobraćaja, pisanu i govornu...

Đukanović čestitao Bečiću: Sporazum koji ste potpisali garantuje poštovanje...

"Sporazum koji ste nedavno potpisali sa koalicionim partnerima kojim se afirmiše evropski i evroatlantski put Crne Gore...

KRIZNI MEDICINSKI ŠTAB: Pregledi pacijenata sa simptomima COVID 19...

“Krizni medicinski štab stoga poziva građane da se, u cilju rasterećivanja opštih bolnica i Kliničkog centra Crne...

Damjanović učestvovala na Evropskim danima nauke i istraživanja 2020

Ovu sesiju svečano je otvorila evropska komesarka za nauku i inovacije Marija Gabrijel govoreći o viziji regiona,...

Još 289 slučajeva koronavirusa, troje preminulih, najviše oboljelih u...

U laboratorijama Instituta i drugim laboratorijama u državi koje sprovode PCR dijagnostiku na novi korona vurus, ukupno...

NAJČITANIJE

POGLED IZ BEOGRADA: “Poslije Mila gori od MILA”

Teško da bilo ko od "prosječnih" konzumenata svakakvih medijskih sadržaja i onih koji...

DF IZGUBIO DOBIJENE IZBORE: Sada Crnom Gorom vlada 14...

Činjenica je da je Demokratski front od izbora koji su održani 30. avgusta, do juče, bio pod...

Blagota Mitrić o Bečićevom gafu: IZGLEDA DA JE, IPAK,...

Dragi gospodin bog, a da ko drugi, pa kad ovaj naslov pročitate iz...

Đukanović: Nadam se da će u vremenu pred nama...

"Čestitam Dan rudara Crne Gore i Dan Rudnika uglja Pljevlja i izražavam duboko poštovanje za časnu rudarsku...

Osumnjičeni za prodaju droge: Evo ko su uhapšeni u...

Iz Uprave policije je saopšteno da su Službenici Centra bezbjednosti Podgorica u saradnji sa Posebnom jedinicom policije...

Komentari

avatar