Abazović danas izlazi sa potvrdom konačnog dogovora oko Vlade, u nedjelju o njenom sastavu?

Mandatar Dritan Abazović danas bi trebao da izađe sa potvrdom konačnog dogovora oko manjinske vlade, a u nedjelju, najvjerovatnije, da saopšti i konačan sastav 43. vlade Crne Gore, saznaje Standard.

I dalje nije jasan stav opozicije oko aranžmana koji je za sada poznat, a to je da u vladu treba da uđu SDP, SNP, manjine i koalicije Crno na bijelo, te da je SD van toga. Oglasili su se samo iz Socijaldemokrata koji su juče saopštili da građanske i državotvorne snage, koje su srušile prethodnu vladu, treba da budu ključni faktor u manjinskoj vladi i parlamentu, a ne bilo čija ikebana zarad nekoliko funkcionerskih pozicija.

Socijaldemokrate jesu spremne da daju doprinos postizanju konačnog dogovora, ali nijesu spremne da se igraju državnim interesima, baš kao ni da se stave u ulogu dizača ruku u vladi i Skupštini u kojima dominantnu ulogu imaju anti-NATO političke strukture diskutabilnih političkih i ideoloških svjetonazora. Jednako nijesu spremne da zaborave na potpisani sporazum o političkim i programskim prioritetima praktično svih poslanika koji su glasali za smjenu Leposavića, Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, smijenili 42. Vladu i predsjednika parlamenta, a na osnovu kojih je trebalo da se i koncipira manjinska vlada, saopšteno je nakon sjednice Predsjedništva Socijaldemokrata.

Iz saopštenja Predsjedništva jasno je da je Socijaldemokratama apsolutno neprihvatljiva ponuda mandatara za potpredsjedničko mjesto u Skupštini i nestranačko mjesto za ministra kulture.

Potpredsjednik Socijalističke narodne partije Dragan Ivanović potvrdio je juče da će Socijaldemokratska partija biti dio manjinske vlade i najavio da će prijedlog za sastav nove izvršne vlasti biti spreman danas ili sjutra.

Ivanović je saopštio da će SNP-u pripasti šest ministarstava, a to su, prema njegovim riječima, ministarstvo finansija, zdravlja, prosvjete, pravde, sporta i mladih.

“To su ministarstva koja bi SNP trebao da dobije i mislim da smo ih dobili”, kazao je Ivanović.

Potvrdio je da su napravili ustupak i da će SDP biti dio vlade, ali i kazao da bi, u zavisnosti od njihovog dogovora sa mandatarom Dritanom Abazovićem, ta stranka mogla da dobije resore odbrane i vanjskih poslova. 

Mediji asu ranije spekulisali da je predsjednik SDP-a Raško Konjević potencijalni kandidat za ministra odbrane, a da bi resorom vanjskih poslova mogao da upravlja Ranko Krivokapić, budući ministar finansija iz SNP-a trebalo bi da bude Aleksandar Damjanović, ministar prosvjete Miomir Vojinović, dok bi resorom sporta i mladih trebalo da upravlja Vasilije Lalošević.

Za ministra poljoprivrede, resora koji bi takođe trebalo da pripadne SNP-u, pominje se Dragoslav Šćekić, dok bi Ministarstvom zdravlja upravljao medicinski direktor KCCG Zoran Terzić. Advokat Marko Kovač pominje se kao ministar pravde.

Standard je i ranije pisao da će Bošnjačka stranka dobiti ministarstva kapitalnih investicija i rada i socijalnog staranja.

Albanskim strankama trebalo bi da pripadnu ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, nauke i digitalizacije i javne uprave.

Demokratskoj partiji koju predvodi Fatmir Đeka pripalo bi ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, stranka Nika Đeljošaja trebalo bi da dobije nauku i digitalizaciju, a za ministra se pominje politički direktor Albanske alternative Maraš Dukaj.

Građanski pokret Ura dobiće ministarstva unutrašnjih poslova, ekonomskog razvoja i turizma, evropskih poslova i ekologije i urbanizma.

Za ministra ekonomskog razvoja pominje se Goran Đurović, ministra unutrašnjih poslova Filip Adžić, a Jovana Marović trebalo bi da bude ministarka evropskih poslova.

Jedan od tri predviđena potpredsjednika vlade biće Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke, dok bi druga dva vicepremijerska mjesta trebalo da budu ponuđena SNP-u i SDP-u. O svim kadrovskim rješenjima izjasniće se i Predsjedništvo DPS-a.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Odličan trik za testiranje parfema u trgovini

Već vam je poznat onaj osjećaj kada uđete u trgovinu ili parfimeriju te počnete njuškati razne mirise...

Migranti proveli 11 dana na kormilu teretnog broda

Na fotografiji su prikazana tri slijepa putnika kako sjede na kormilu tankera za naftu i hemikalije Alithini...

Povodom Dana Crvenog krsta Milenijum u crvenoj boji

“Zajedno putem humanosti”, navodi se u objavi Crvenog krsta na Facebook-u.

Đurović: Po Ustavu mogu preuzeti funkciju predsjednice države

Ipak, nada se da do toga neće doći. “Zaista se nadam da je dovoljno...

Sjutra oblačno, popodne slabe padavine

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, ujutru, na sjeveru, po kotlinama moguća magla.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare