ABAZOVIĆ PREDAJE CRNOGORSKE GLASOVE PRED OLTAR CRKVE I DF-A: Politički sunovrat URA-e?

Priznanje predsjednika URA-e Dritana Abazovića na televiziji A1, koja je u vlasništvu odbjeglog tajkuna Duška Kneževića, da je plan njegove platforme naziva „Crno na bijelo“ da uđe u koaliciju sa Demokratskim frontom, partijama i ličnostima koji, poput Marka Milačića, pale NATO zastave i na svakom koraku negiraju državnost Crne Gore, izazvala je pravu buru među građanski orjentisanim biračima, koji su zavedeni propagandnim porukama o zelenom i građanskom karakteru platform, ušli u projekat URA.

Time je skinuo masku sa igre s “crnogorskim glasovima” u predizbornim mahinacijama na relaciji URA, SPC i prosrpskih opozicionih stranaka.

Ovaj politički udarac, koji je Abazović zadao sam sebi, mogao bi ga koštati neulaska u Parlament, jer brojni građanski orjentisani simpatizeri te partije ne žele savez sa sljedbenicima četničke ideologije. Ne smiju se zaboraviti ni bošnjački nacionalisti, članovi i simpatizeri partije SPP, za koje upućeni tvrde da je radikalno krilo bošnjačkog diskursa. Oni su ti koji su svojim potpisima dali Abazoviću legitimitet i mogućnost nastupa na predstojećim izborima, jer da ih nije bilo, Abazović sada ne bi bio u prilici da vodi izbornu kampanju. Ovi Bošnjaci sigurno nijesu zaboravili ne tako davne nastupe poslanika Fronta, koji su ih iz svojih klupa javno prozivali da će biti odgovorni za krvoproliće koje su najavljivali u decembru prošle godine.

URA-u su zbog mogućnosti da će završiti u istom taboru s ostrašćenim nacionalistima i optuženima za teroristički udar na državu Crnu Goru već napustile dvije članice. Prva je članica Opštinskoga odbora URA-e u Beranama Mirjana Pajković, a druga je kandidatkinja za poslanicu sa liste URA-e – Radica Maya Beriša. Pajković je medijima saopštila da napušta partiju „nakon javno izrečenog stava predsjednika Abazovića da će nakon izbora ako mu se ukaže prilika koaliciju praviti sa negatorima Crne Gore“, a sličan razlog navela je i Beriša, ćak i u Facebook prepisci s donedavnim istomišljenicama navodeći da joj je dosta „URA-inog klackanja“.

Poznavaoce prilika na crnogorskoj političkoj pozornici ovakav rasplet nije iznenadio. Geneza URA-inog pada započela znatno ranije, još u januaru,  kad su se pojedini univerzitetski profesori pridružili političko-crkvenim protestima i kandidovali se za čelnike opozicionih stranačkih listi. U fokus javnosti ušla je tada i profesorka Univerziteta Crne Gore Mara Šćepanović, braniteljka Srpske pravoslavne crkve. Stratezi URA-e i Dritan Abazović osmislili su, uz pomoć SPC, plan da ojačaju taj navodno građanski opozicioni koncept platformom „Crno na bijelo“, na čije su čelo stavili upravo profesorku Šćepanović. Nadali su se da će time privući i određeni broj glasova iz prosrpske provinijencije, i da će skupiti dovoljan broj potpisa podrške za kandidovanje poslaničke liste.   

Da se nešto „iza brda valja“ govorili su i povremeni medijski napisi o navodnom Abazovićem obraćanju SPC za pomoć pri sakupljanju potpisa podrše, ali i činjenica da je podršku URA-inoj platformi dao i ljuti protivnik Dritana Abazovića iz vremena kampanje za pristupanje NATO, Stefan Đukić. Đukić je u tadašnjoj polemici optuživao lidera URA-e da ne govori istinu i poručivao mu da „NATO nije zemlja čuda“. Sve to, međutim, nije smetalo Abazoviću da objeručke prihvati Đukićevu podršku, jer je smatrao da će ta vrsta „političke otvorenosti“ privući i protivnike NATO alijanse pod URA-in građanski kišobran.

Poteškoće u nastojanju URA-e da okupi građanske intelektualce i spoji suprotnosti stvarala  je i činjenica da Abazović ni platformom ni poslaničkom listom nije mogao izbjeći pojavu intelektualki čiji je angažman prepoznat po brojnim skandalima u akademskoj i naučnoj zajednici. Tako su u platformi i na poslaničkoj listi bile zastupljene i profesorice Univerziteta Crne Gore, Rajka Glušica i Tatjana Bečanović, poznate po pokušaju osporavanja uvođenja crnogorskog jezika u nastavu, po studentskim tužbama pred Sudom časti UCG i propalom projektu u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti, nakon čega je smijenjen i tadašnji predsjednik Đurović a rad na projektu obustavljen. Glušica i Bečanović bile su vodeće „naučne“ zvijezde prije par godina na naslovnicama svih medija u regionu, zahvaljujući sad već slavnim „tumačenjima“ iz „Rječnika crnogorskog jezika.“ Među tim tumačenjima najslavniji je bio onaj primjer, koji su porfesorice upotrijebile uz termin „antifašist“, a on glasi: „dokažu kako je Draža bio pravi antifašista“. U crnogorskoj javnosti posljednje tumačenje doživljeno je kao pokušaj rehabilitacije četničkog pokreta i Draže Mihajlovića.

Neposredno prije Abazovićevog priznanja javnosti da će URA-ini glasovi biti predati DF-u u medijima se javila informacija, potkrijepljena dokazima u vidu fotografija i uporednih analiza, o tome kako je URA plagirala naziv i koncept svoje platforme. Ispostavilo se tako da je „Crno na bijelo“ sestra blizanac platforme srpskoga Centra za demokratiju, koja je nosila ime „Crno na belo“. I uz URA-e do danas nijesu demantovali tvrdnje da je u pitanju plagijat.

Tačku na sudbinu ove političke stavio je upravo Dritan Abazović, predsjednik URA-e, koji je prije dva dana hazarderski poručio da očekuje savez sa DF-om.  

Ako je URA prije samo desetak dana i bila na prekretnici, s velikom šansom da postane ozbiljan politički faktor i tas na vagi, jasno je da nije odabrala pispravan kurs i da je krenula stranputicom.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Pompeo: Rusija neće moći da utiče na rezultat izbora...

“Jasno smo stavili do znanja Rusima da su svi takvi pokušaji nedopustivi i siguran sam da ćemo...

SAD pozvale Jerevan i Baku da odmah prekinu neprijateljsva

Stejt department je saopštio da bi obje strane trebalo da trenutno prekinu s nasiljem, kao i s...

Migrant provalio u kuću u Hrvatskoj pa ostavio poruku:...

Na razbijenim staklima pronađeni su tragovi krvi, a na ulaznim vratima je izgrebana poruka: “Oprosti, prijatelju, ali...

Premijer Jermenije: Jedini zadatak naše vojske – da pobijedi

„Naše oružane snage imaju samo jedan zadatak, a to je da pobijede. Cijeli jermenski narod, kao i...

Objektivni su razlozi zbog kojih igra još nije na...

Realno je da Budućnost ima velike probleme u igri poslije duge pauze koju su imale igračice nakon...

NAJČITANIJE

Pojašnjenje mjera NKT-a: Evo koje su nove mjere za...

Portal Standard izdvojiće koje mjere stupaju na snagu od ponedjeljka po opštinama, radi boljeg razumjevanja.

DA SE NE ZABORAVI – HRONOLOGIJA JEDNOG BEŠČAŠĆA –...

Skoro pa izlizana sintagma da se istorija ponavlja dobila je puno značenje u novoj crnogorskoj realnosti. Procesi...

IJZCG objavio novu listu za mjere u opštinama: Promjene...

Promjena u odnosu na jučerašnju listu je da je i Kotor u grupi KI 400 - 799.

Andrija Ćetković: Jedini razlog ove trodnevne naručene hajke...

Njegovo reagovanje prenosimo u cjelosti: Koristim ovu priliku da vas obavijestim o neprofesionalizmu i...

Blagota Mitrić o Bečićevom gafu: IZGLEDA DA JE, IPAK,...

Dragi gospodin bog, a da ko drugi, pa kad ovaj naslov pročitate iz...

Komentari

avatar