Abdrakhmanov: Parlament Crne Gore u dijelu inovacija i transparentnosti na jako visokom nivou

Crna Gora je sjajan primjer u regionu, kada su u pitanju međuvjerski odnosi, ocijenio je tokom današnjeg sastanka sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem, visoki komesar OEBS-a za pitanja nacionalnih manjina Kairat Abdrakhmanov i poručio da OEBS ohrabruje dalja nastojanja i zalaganja naše zemlje na tom putu.

Kako su kazali iz Skupštine Crne Gore, tokom sastanka je poručeno da će Crna Gora i OEBS i u perspektivi nastaviti tijesnu saradnju uz dodatno jačanje partnerskih odnosa.

Izrazivši zadovoljstvo zbog susreta sa visokim komesarom OEBS-a, Bečić je konstatovao da dosadašnji angažman Misije OEBS-a u Crnoj Gori daje važan doprinos intenziviranju i obogaćivanju odličnih odnosa između OEBS-a i Skupštine, te iskazao otvorenost da se saradnja nastavi u tom pravcu.

On je podsjetio i na nedavni, konstruktivan sastanak sa šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag, tokom koga je bilo prilike da se šefica Misije bliže upozna sa rezultatima aktuelnog Saziva na polju unaprjeđenja demokratije, transparentnosti, kontrolne i nadzorne uloge parlamenta.

Ukazujući na značaj pomoći koju OEBS, kao važan strateški partner u učvršćivanju mira, demokratije i bezbjednosti u regionu, pruža Crnoj Gori u sprovođenju reformi i daljem jačanju demokratskog razvoja, Bečić je naglasio da je za Skupštinu naročito važna oblast demokratizacije, odnosno unaprjeđenje crnogorskog izbornog sistema, jačanje parlamentarnih kapaciteta i demokratskih institucija.

” Sam izborni proces, izbori koji su bili istorijski, ali i tranzicija vlasti koja je uslijedila, protekli su mirno, i Crna Gora je uslovno rečeno, savladala prvu lekciju demokratije i pokazala potreban demokratski kapacitet”, kazao je predsjednik crnogorskog parlamenta.

On je naglasio da je sve što je rađeno u prethodnih 14 mjeseci, realizovano sa ciljem da Crna Gora bude učvršćena i snažno postavljena kao evropska, evroatlanska i građanska priča.

U tom smislu, naša zemlja, naglasio je, kao stabilna i pouzdana članica NATO saveza, zemlja koja nema otvorenih bilateralnih pitanja, koja ima 100% usklađenu spoljnu politiku sa politikom EU, snažnu, većinsku podršku građana evropskom putu ,,jeste ubjedljivo najbolji kandidat, a mi smo ubijeđeni i prva naredna članica EU“.

Ocijenivši da je važno nastaviti sa tijesnom saradnjom dva subjekta i jačanjem partnerskih odnosa, visoki komesar OEBS-a za pitanja nacionalnih manjina Kairat Abdrakhmanov je potvrdio da je kvalitetna saradnja ostvarena i na najširem diplomatskom nivou, te istakao da prepoznaje zalaganja i doprinos koji u tom dijelu ulaže Skupština i Bečić lično. Ukazujući na najbolje prakse parlamenta, visoki komesar je ocijenio da je Crna Gora jedna od najnaprednijih zemalja, koja sistemski zastupa poboljšanje položaja nacionalnih manjina.

” Crna Gora se navodi kao sjajan primjer u regionu kada su u pitanju međuvjerski odnosi, i kada su u pitanju vaši dalji napori na ovom polju mi vam stojimo na raspolaganju”, kazao je visoki komesar OEBS-a.

Ukazujući na značaj parlamenta, kao institucije koja manjinama daje prostor da predstave svoje želje i potrebe, komesar Abdrakhmanov je istakao da je potrebno nacionalne manjine/predstavnike manjinskih partija uključiti u pripremu zakona.

” Ohrabrujem vas da nastavite ovim putem i uključite u pripremu zakona predstavnike nacionalnih manjina”, kazao je Abdrakhmanov.

On je pohvalio zalaganja i posvećenost predsjednika Bečića procesima u parlamentu, kazavši da je „evidentno koliko ste lično angažovani i koliko imate osjećaja za potrebe građana”, te poručio da OEBS prepoznaje napredak koji je Skupština napravila u smislu inovacija i transparentnosti, naglasivši da je ,,crnogorski parlament u tom smislu na jako visokom mjestu”.

On je, interesujući se za procedure i normativu koja će urediti predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori, poručio da je važno da učešće u ovom procesu uzmu i svi manjinski narodi.

Saglasivši se da su dostignuća koja je Crna Gora ostvarila na putu pristupanja EU veoma značajna, komesar je ocijenio da ,,Crna Gora ima puno toga da predstavi međunarodnoj zajednici“.

” Sva ova dostignuća Skupštine Crne Gore koja ste naveli u dijelu jačanja rodne ravnopravnosti, položaja manjina i mladih, dio su postojeće agende OEBS-a, te nema sumnji da ćemo nastaviti da Vam dajemo podršku da nastavite da doprinosite razvoju demokratije”,  kazao je visoki komesar OEBS-a.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Medojević: Spriječili smo Hypo banku da otme 200 miliona...

On je istakao da je upornom borbom Udruženja korisnika kredita u CHF koje su zastupali Dragan Senić...

Traga se za napadačem koji je ubio vozača autobusa...

On je praktično napravio zasjedu i pucao u autobus koji je prevozio đake. Vozač...

Mišo Kovač ima upalu pluća, zdravstveno stanje legendarnog pjevača...

Mišo je prije tri dana imao visoku temperaturu, no tek je preksinoć po...

Vlahović: Otkriti ko se u Crnoj Gori bavi krađom...

''Kao neko ko se godinama bavi zaštitom životinja, ne mogu da zažmurim na sve češće glasine da...

Podgoričanka novac za svadbu poklonila u humanitarne svrhe

Ona i suprug su, kako kaže, shvatili da u Americi razmišljaju o ekstra luksuzu dok neki u...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare