test

ADROVIĆ ZA STANDARD: Ideja manjinske vlade sve više dobija na značaju, najavljena rekonstrukcija očigledno propala

A. Tahirović

29/10/2021

09:05

Politička situacija u Crnoj Gori je nodrživa. Imamo Vladu koja nema podršku većine, a očigledno je da je propala i najavljivana mogućnost rekonstrukcije Vlade. Takvo stanje stvari, vjerujem, ne odgovara nikome na političkoj sceni i smatram da ono ne može još dugo potrajati, kazao je u razgovoru za Standard generalni sekretar Bošnjačke stranke Admir Adrović.

”Rješenje za prevazilaženje krize se isključivo mora tražiti u dijalogu svih političkih faktora koji će u nekom razumnom roku dovesti do prijevremenih parlamentarnih izbora. Smatramo da bi optimalan model za dolaženje do tog cilja u ovim okolnostima bilo formiranje manjinske vlade, za šta smo se zalagali još od završetka parlamentarnih izbora. Ideja manjinske vlade svakoga dana sve više dobija na značaju što i pokazuje ispravnost našeg stava od samog početka”, navodi Adrović.

Na pitanje da li očekuje radikalnije poteze neke od partija vlasti, Adrović ističe da skoro svakodnevno svjedočimo smjenama funkcionera ove vlasti na svim nivoima, što je veoma neuobičajeno i gdje se, kako kaže, najjasnije vidi heterogenost vladajućih struktura. Dodaje da, iako imamo stalne najave radikalnih poteza od strane političkih partija, ne vidi se da se išta konkretno u tom pravcu dešava.

Adrović napominje i da je blokada Skupštine Crne Gore od strane većeg dijela konstituenata vladajuće većine uslovila nemogućnost donošenja niza važnih odluka za državu Crnu Goru.

Možemo slobodno reći da Skupština Crne Gore ne ostvaruje svoju primarnu ulogu, a to je usvanje zakona.

Kompletan rad je sveden na održavanje sjednica skupštinskih odbora koji u suštini ne produkuju nikakvu novu vrijednost. Ova situacija je dovela do toga da imamo prebleme u svim sferama društva, što je sada najviše izraženo kroz blokadu reforme pravosuđa. Naravno, veoma zabrinjava i stagnacija koju imamo u procesu pristupanja EU, gdje skoro da nema nikakvih pomaka, čak naprotiv. Sve ovo će izazvati negativne posljedice koje ćemo, kao društvo u cjelini, osjećati u dužem vremenskom periodu”, priča Adrović u razgovoru za portal Standard.

Ponavlja da, trenutnu političku krizu, a time i stabilizaciju društveno-političkih prilika, jedino mogu riješiti parlamentani izbori koji bi se održali uz minimum konsenzusa svih ili bar značajne većine politički faktora u Crnoj Gori.

Upitan da ocijeni najnoviji Izvještaj EK o napretku Crne Gore, Adrović kaže da je on potvrdio sve one segmente, na koje su upozoravali u posljednjih godinu dana.

”Izvještaj o napretku, realna je slika stanja u Crnoj Gori u posljednjih godinu dana. Zabrinuti smo što je potpuno usporen integracioni put Crne Gore, što je jasno potvđeno u navedenom izvještaju. Kao država, koja je bila lider u integracionom procesu, Crna Gora u posljednjih godinu dana nije ostvarila nikakav napredak u pravcu zatvaranja pregovaračkih poglavlja i ispunjavanja mjerila i to je nešto što treba da zabrine naše društvo”, rekao je on.

Kada je riječ o nepovoljnoj ekonomskoj situaciji i već 14. poskupljenju goriva u ovoj godini, Adrović navodi da je čudno da nema skoro nikakve rekacije vladajućih partija, posebno ako se uzme u obzir kakve su njihove reakcije bile na poskupljenja, koja nijesu bila ni približna ovom nivou, dok su bili opozicija.

”Svako poskupljenje goriva je direktan udar na standard građana, koje već sada postaje veoma zabrinjavajuće i nema jasnih naznaka da će se to zaustaviti. I pored svega toga, izuzev najavljivanja izmjena Zakona o akcizama, Vlada ne preduzima ništa konkretno da bi se ovaj problem riješio ili bar ublažio”, kaže Adrović.

GRAĐANI ĆE SE NA LOKALNIM IZBORIMA OPREDJELJIVATI U ODNOSU NA SITUACIJU U ZEMLJI – BS U PETNJICI NAJVJEROVATNIJE SAMOSTALNO

Generalni sekretar Bošnjačke stranke smatra da je sigurno da će rezultati lokalnih izbora u Petnjici, Cetinju i Mojkovcu imati refleksiju i na ukupnu političku situaciju u zemlji.

”Imamo izbore u tri opštine tačno godinu dana od formiranja Vlade Crne Gore. Godinu dana je dovoljno dugačak period da građani mogu realno sagledati dešavanja u državi i mislim da će se na taj način i opredjeljivati na ovim izborima, siguran sam mnogo više nego na osnovu lokalnih prilika u tim opštinama”, kazao je Adrović u razgovoru za Standard.

Bošnjačka stranka će nastupiti na lokalnim izborima u Petnjici, a kako kaže, preovladava mišljenje da na tim izborima nastupe samostalno, jer smatraju da je to u ovom trenutku najbolje rješenje.

Ali, konačnu odluku o načinu učešća na lokalnim izborima u Petnjici će donijeti organi stranke u narednih nekoliko dana. Očekujemo da ćemo ostvariti dobar izborni rezultat u toj opštini, na šta ukazuje sve veća podrška ljudi sa tog područja, i da ćemo sigurno biti konstituenti buduće vlasti u Petnjici”, zaključio je Adrović.

Izvor (naslovna fotografija):

Admir Adrović, foto: BS

Ostavite komentar

Komentari (0)