test

Ako Rusija dobije rat, i drugi agresori će pokušati da mijenjaju granice

Standard

28/04/2024

07:49

Odbrambena pomoć Ukrajini je ključna za globalne interese SAD. Rusija i drugi autoritarni režimi širom svijeta posmatraju reakciju zvaničnog Vašingtona. Ako ruska strategija rata iscrpljivanja protiv Ukrajine uspije, to će podstaći druge potencijalne agresore da pokušaju da promijene granice. To će, pak, dovesti u sumnju globalnu stabilnost i izazvati još veću krizu, koja će, svakako, imati značajan negativan uticaj na blagostanje svih američkih porodica - kaže ambasador Ukrajine u Crnoj Gori Oleh Gerasimenko.

Ističe da se Ukrajina bori za svoje postojanje protiv oružane agresije nuklearne sile koja ima daleko više oružja, resursa i ljudstva.

POBJEDA: Ukrajina je, konačno, dobila novi paket vojne pomoći od Sjedinjenih Država, poslije skoro polugodišnje pauze. Kako biste prokomentarisali to? Koliko bitno će ovo uticati na tok ukrajinske oružane borbe za slobodu i nezavisnost?

GERASIMENKO: Naravno da smo іskreno zahvalni SAD na dugo očekivanom nastavku dalje vojno-tehničke pomoći, koja jeste od vitalnog značaja za Ukrajinu. Isporuke su već počele. To će imati veoma značajan pozitivan uticaj na odbrambene sposobnosti ukrajinske vojske. Osim toga, ne možemo a da ne spomenemo i odluke drugih partnera Ukrajine o izdvajanju novih paketa vojne pomoći u posljednjem periodu. Imamo važne odluke o paketima pomoći od strane Velike Britanije, Njemačke, Francuske i drugih partnera. Dakle, trenutno svjedočimo dosta pozitivnoj dinamici kada je riječ o pružanju inostrane pomoći Oružanim snagama Ukrajine. Ukrajinski vojnici su više puta pokazali da umiju veoma efikasno koristiti u borbama sve najmodernije vrste naoružanje.

Posebno bih naglasio značaj međunarodne koalicije za jačanje ukrajinske protivvazdušne i protivraketne odbrane. Radi se, pored ostalog, i o sistemu „Patriot“ koji bi mogla da koristi za zaštitu civila u većim gradovima izvan Kijeva. Zahvalni smo Njemačkoj na odluci za isporuku dodatnog „Patriota“ i za inicijativu o identifikaciji dodatnih sistema PVO za Ukrajinu. Oni će spasiti brojne živote ukrajinskih civila.

POBJEDA: Zašto Ukrajinci više traže pomoć od SAD, kada bi mogli da traže od Evropljana, posebno nakon sklapanja sporazuma o bezbjednosnim garancijama?

GERASIMENKO: Ukrajina se bori za svoje postojanje protiv oružane agresije nuklearne sile koja ima daleko više oružja, resursa i ljudstva. Zbog kašnjenja u pružanju bezbjednosne pomoći, Ukrajina već doživljava kritičnu nestašicu artiljerijske municije i raketa presretača za svoje sisteme protivvazdušne odbrane. Ovaj nedostatak je već doveo do smanjenja odnosa uništenih raketa i dronova. Na primjer, od 23.11.2023 – 24.1. 2024. odnos artiljerijske municije bio je 6,3 prema jedan u korist Ruske federacije, nakon što je Rusija počela da dobija municiju iz Sjeverne Koreje i Irana. Srećom, naši američki partneri su konačno nastavili isporuke vojno-tehničke pomoći za Ukrajinu, na čemu smo im mnogo zahvalni.

Rusija predstavlja direktnu prijetnju NATO. Putin, koji je otvoreno proklamovao ideologiju obnavljanja „istorijske Rusije“, neće se u slučaju uspjeha zaustaviti na Ukrajini. SAD su odgovorne za bezbjednost svojih saveznika. Ukrajina danas obuzdava Rusiju. SAD imaju šansu da spriječe ruski napad na NATO tako što će Ukrajini obezbijediti moderno oružje. Rusija, takođe, predstavlja prijetnju svjetskoj demokratiji. Ubistvo zatvorenog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog još jednom pokazuje da je ruski režim neoimperijalistička diktatura koja kopira najgore prakse iz prošlosti i oličava ideje fašizma.

Odbrambena pomoć Ukrajini je ključna za globalne interese SAD. Rusija i drugi autoritarni režimi širom svijeta posmatraju reakciju zvaničnog Vašingtona. Ako ruska strategija rata iscrpljivanja protiv Ukrajine uspije, to će podstaći druge potencijalne agresore da pokušaju da promijene granice. To će, pak, dovesti u sumnju globalnu stabilnost i izazvati još veću krizu, koja će svakako imati značajan negativan uticaj na blagostanje svih američkih porodica.

Razmjere i razaranja zbog ruskog imperijalističkog rata najveći su u Evropi sve od Drugog svjetskog rata. Od ishoda ovog rata zavisi budućnost ne samo Evrope, već i evroatlantske zajednice i cijelog svijeta. Pobijediti, ničim izazvanu, nelegalnu rusku agresiju na Ukrajinu, s obzirom na njene razmjere, moguće je samo zajedničkim naporima. Zato Ukrajina apeluje na sve države koje poštuju Povelju UN i principe međunarodnog prava sa molbom za pomoć. Geopolitička težina i liderska uloga Sjedinjenih Država posebno je važna kako u pogledu vojnog i ekonomskog potencijala zemlje za pružanje pomoći, tako i u smislu davanja primjera drugim državama slobodnog svijeta.

POBJEDA: U koje oblasti Ukrajina planira da usmjeri sredstva dobijena od SAD kako bi ostvarila značajan uticaj na ratištu u svoju korist?

GERASIMENKO: Veći dio američke pomoći treba da bude usmjerena na jačanje odbrambenih kapaciteta Ukrajine. Istovremeno, značajan dio ovih sredstava biće utrošen upravo na kupovinu američkog naoružanja i samim tim će garantovati razvoj američke proizvodnje i dodatna radna mjesta za američke poreske obveznike.

Ključne potrebe Ukrajine ostaju nepromijenjene: artiljerijske granate, sistemi protivvazdušne odbrane za zaštitu ukrajinskih gradova i kritične infrastrukture od ruskog raketnog terora, rakete dugog dometa, dronovi i sistemi za elektronsko ratovanje u dovoljnim količinama. Potrebni su nam i savremeni borbeni avioni.

Važno je da ukrajinska vojska ima ono što joj je potrebno, u potrebnoj količini i u potrebnom roku. Ako ukrajinska vojska bude imala ove zalihe u dovoljnim količinama i blagovremeno, onda će Odbrambene snage Ukrajine moći da nanesu vojni poraz Rusiji na bojnom polju i okončaju ovaj rat.

Istovremeno, Ukrajina aktivno radi na razvoju sopstvenog vojno-industrijskog kompleksa i danas već proizvodi ukrajinske granate, topove, rakete, EV sisteme i povećava proizvodnju dronova (posebno pomorskih). Međutim, proizvodnja oružja je izuzetno složen tehnološki proces i za to je potrebno vrijeme. Sama Ukrajina neće moći brzo da obezbijedi sebi sve potrebne vrste naoružanja u dovoljnoj mjeri.

POBJEDA: Koliko dugo bi Ukrajina mogla da izdrži sama, bez zapadnog oružja i podrške? Da li je Ukrajina sposobna da izvrši kontraofanzivu pod ovim uslovima?

GERASIMENKO: Situacija sa vojnom podrškom Ukrajini od stranih partnera se mijenja nabolje. Ali istovremeno želio bih razjasniti da vojno – industrijski kompleks Ukrajine svakako dobija kapacitete i povećava sopstvenu proizvodnju. Danas se ukrajinski proizvođači klade na bespilotne letilice, proizvodeći razne vrste njih (posebno pomorskih). I izdržaćemo koliko je potrebno da pobijedimo. Nastojimo da oslobodimo sve privremeno okupirane teritorije Ukrajine, da obnovimo međunarodno priznate granice Ukrajine iz 1991. godine. Ovo je pitanje našeg opstanka kao države i nacije. Što se tiče taktike i strategije borbenih dejstava, sposobnost i svrsishodnost će odrediti Generalštab. Naravno, dovoljna i pravovremena podrška partnera utiče na ukrajinske sposobnosti, jer rusku vojsku nije moguće zaustaviti danas, zahvaljujući samo naoružanju koje je obećano da će biti obezbijeđeno sjutra ili preksjutra.

Istovremeno, ako se pitate koliko Ukrajina može da izdrži bez podrške, odmah se zapitajte da li su partneri spremni da se brane od ruske agresije ako Rusija pobijedi i oni postanu sljedeće žrtve i mete. Da ne biste sebi postavljali ovo pitanje, bolje je pomoći Ukrajini i zaustaviti Rusiju ovdje i sad, ne čekajući njene sljedeće udare.

POBJEDA: Kako će Ukrajina trošiti novac od zamrznute ruske imovine ako saveznici nađu priliku da ta sredstva prebace u Ukrajinu?

GERASIMENKO: Ukrajina poziva zemlje na čijoj teritoriji se nalaze suverena sredstva Ruske federacije da preduzmu kontramjere protiv Ruske Federacije zbog kršenja osnovnih normi i principa međunarodnog prava. Navedena kontramjera je srazmjerna i privremena. S obzirom na to da obim štete pričinjene Ukrajini i potreba za njenom restauracijom već premašuju 411 milijardi američkih dolara, odnosno cjelokupnog iznosa zaplijenjene imovine Centralne banke Ruske federacije. Dakle, pod uslovom da je cilj protivmjera prestanak agresije i dogovor o nadoknadi gubitaka, vrijednost prenijetih sredstava će se u potpunosti apsorbovati iznosom štete koja će biti predmet nadoknade.

Navedena kontramjera je neophodna kako bi se podstakla Ruska Federacija da zaustavi agresiju i nadoknadi štetu, budući da su sve druge brojne mjere uticaja koje primjenjuju Ukrajina i međunarodna zajednica (upozorenja, pregovori, pozivi da se prekine agresija, relevantne rezolucije Generalne skupštine UN i tako dalje) pokazale su se nedovoljno efikasnim. Mi pozdravljamo početak praktične diskusije po ovim pitanjima među našim partnerima, uključujući i na nivou G7.

POBJEDA: Mogu li isporuke dodatnog naoružanja ili razmještanje vojnika drugih država na teritoriji Ukrajine dovesti do povećanja globalne trke u naoružanju i postati izgovor Putinu da napadne ciljeve na Zapadu ili započne nuklearni rat?

GERASIMENKO: Ukrajina svojim snagama obuzdava i zaustavlja neprijatelja. Pomoć koja nam je potrebna prije svega od naših partnera je nesmetano snabdijevanje naše vojske svim potrebnim naoružanjem u potrebnoj količini i na vrijeme. Takođe, zainteresovani smo za obuku naše vojske i popravku već isporučenog naoružanja. Ako se to može efikasnije organizovati na teritoriji Ukrajine, onda ovo pitanje ne bi trebalo da bude „tabu“. Putin nema „crvene linije“ u napadima na Ukrajinu i ucjenjivanju naših partnera. Ne bi trebalo da postoje „crvene linije“ u podršci Ukrajini.

Jačanje sveobuhvatne podrške Ukrajini može ubrzati završetak rata i pobjedu Ukrajine. Odlaganje takve podrške usporava naš napredak u oslobađanju privremeno okupiranih ukrajinskih teritorija i daje Rusiji vremena da obnovi svoju ekonomiju i rasporedi svoje vojne kapacitete za dalje napade.

Rusija stalno prijeti da će napasti ciljeve na Zapadu i koristi nuklearnu retoriku da zastraši svijet. Samo odlučna reakcija svijeta, u smislu spremnosti da odgovori, može ga spriječiti od takvih koraka i upotrebe nuklearnog oružja.

Rusija nastavlja da povećava svoju vojnu proizvodnju i samo povećanjem sopstvenih odbrambenih sposobnosti Zapad će moći da garantuje svoju bezbjednost u budućnosti.

POBJEDA: Da li se slažete da su obje strane dostigle granice mogućih dostignuća u ovom ratu? Da li osjećate da je rat u ćorsokaku?

GERASIMENKO: Uprkos želji Rusije da zauzme Ukrajinu za 3 dana, 2022. godine uspjeli smo da zaustavimo napredovanje ruske vojske i za godinu smo oslobodili polovinu ukrajinskih teritorija koje je Rusija zauzela od februara 2022. Onda Ukrajina je 2023. godine lišila rusku Crnomorsku flotu prevlasti u Crnom moru i, uprkos jednostranom povlačenju Rusije iz Crnomorske inicijative za žito, stvorila je crnomorski koridor za transport, prije svega žitarica, što je omogućilo da se spriječi globalna kriza hrane. U februaru 2024.godine Ratno vazduhoplovstvo Ukrajine uništilo je rekordan broj (13) ruskih aviona, nastavljajući aktivna dejstva ukrajinskih snaga na moru. Dakle, nema govora o realnom ćorsokaku.

Rusija svoju ekonomiju sada stavlja na „ratne šine“ i želi da nastavi rat. Istovremeno, Ukrajina stalno demonstrira svoju sposobnost da nanese ozbiljnu štetu agresoru. Koliko brzo ćemo uspjeti da oslobodimo naše teritorije i okončamo rat, zavisi od brzine i količine koju naši partneri obezbijede Ukrajini svim potrebnim naoružanjem.

Ključ za obnavljanje mira ostaje povlačenje svih ruskih oružanih snaga i opreme sa cijele teritorije Ukrajine i prekid ruske agresije. Rusija, nažalost, trenutno ne pokazuje spremnost da okonča rat i oslobodi privremeno okupirane ukrajinske teritorije, a istovremeno nastavlja da prijeti zapadnim zemljama. Zato kraj rata sada zavisi od uspjeha na bojnom polju. I zato je Ukrajini potrebna maksimalna podrška i pomoć naših partnera. Prekid vatre ili primirje bez povlačenja ruskih trupa sa ukrajinske teritorije samo je predah za Moskvu i vrijeme da se pripremi za svoj sljedeći napad.

Formula mira postaje globalna

POBJEDA: Da li su pokušaji implementacije Formule mira realistični, ako se uzme u obzir situacija na frontu?

GERASIMENKO: Ukrajinska formula mira je jedini realan mirovni plan koji ima za cilj uspostavljanje sveobuhvatnog, pravednog i održivog mira. S obzirom na to da Rusija ne pokazuje želju da okonča rat, svjesni smo da uspjeh na bojnom polju i danas ostaje ključ. Istovremeno, radimo na stvaranju diplomatskih uslova za sveobuhvatan, pravedan i održiv mir, te da se slična agresija ne bi ponovila u budućnosti – ni na Ukrajinu, ni na druge zemlje svijeta.

Ukrajina i Švajcarska rade na organizovanju Globalnog samita mira u bliskoj budućnosti, na koji su pozvane sve zemlje koje poštuju Povelju UN. Sljedeći korak biće izrada mirovnog okvira, i ako Rusija bude spremna da na njega pristane, to će postati osnova za sljedeći samit, uz učešće Ruske Federacije. Sve dok Rusija nije spremna za ovo, nemamo drugog izbora osim da se odlučno, oružjem odupremo ruskoj oružanoj agresiji. Ali istovremeno mi vidimo i napore Rusije da poremeti održavanje Samita i da razbije jedinstvo.

Trebalo bi naglasiti da se više od 80 delegacija pridružilo posljednjim konsultacijama na nivou savjetnika za nacionalnu bezbjednost i političkih savjetnika u vezi sa Formulom mira. Tako Formula mira postaje zaista globalna, zainteresovani smo za učešće Kine i svih zemalja koje poštuju ciljeve i principe Povelje UN.

Putin ide dalje ako zauzme Ukrajinu

POBJEDA: Da li je u ovoj fazi moguć direktan sukob Rusije i NATO? 

GERASIMENKO: Rusija odavno govori da u Ukrajini vodi rat sa NATO. Moskva Alijansu naziva svojim najžešćim protivnikom i stalno pribjegava hibridnim napadima na članice Alijanse, širi dezinformacije o NATO. Svaki scenario je moguć. Ali sa sigurnošću se može reći samo jedno – samo stabilnost i pobjeda Ukrajine u ratu sa Rusijom može spriječiti direktnu vojnu konfrontaciju NATO i Ruske federacije. Ako Putin osjeti da zapadne zemlje više nijesu spremne da podržavaju Ukrajinu, on će se usuditi da podigne ulog. Ako uspije da zauzme Ukrajinu, sigurno će ići dalje.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Vlada Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)