test

Anđušić: Rekonstrukcija Vlade iznuđena, siguran sam da je čeka sličan scenario kao kod prethodne dvije

Standard

03/02/2024

10:54

Sama politička heterogenost Vlade, dodatno poremećena sa ovako iznuđenom rekonstrukcijom i čestim trzavicama među njenim konstituentima zaista ne obećava puno i siguran sam da je čeka sličan scenario kao kod prethodne dvije, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista Mihailo Anđušić.

”Prije svega, rekao bih da je inicijalni dogovor, kroz sporazum, koji podrazumijeva iznuđenu, političku rekonstrukciju nakon samo godinu dana od formiranja nove Vlade, u najmanju ruku neracionalan potez. Tim prije jer smo, podsjetiću, nakon što su u parlamentu pale dvije Vlade usljed političke nestabilnosti imali vanredne parlamentarne izbore koji su trebali našem društvu da donesu političku stabilnost i Vladu u punom mandatu, koja bi trebala stabilno da funkcioniše i napokon obezbijedi kontinuitet u radu. Sama politička heterogenost Vlade, dodatno poremećena sa ovako iznuđenom rekonstrukcijom i čestim trzavicama među njenim konstituentima zaista ne obećava puno i siguran sam da je čeka sličan scenario kao kod prethodne dvije“, ističe Anđušić.

Smatra da je više nego evidentan svakodnevni pritisak bišeg DF-a da kroz rekonstrukciju Vlade, što prije i u punom kapacitetu, kroz učeće na svim nivoima u izvršnoj vlasti realizuje ono što su njihovi politički i partijski ciljevi.

”Tu prije svega mislim na ono što su njihove ideološke zamisli, sa kojim se upravlja iz određenih formalnih i neformalnih centara moći van Crne Gore kao i intezivno partijsko zapošljavanje. Otud i sva ta žurba da se rekonstrukcija obavi i prije roka predviđenog sporazumom”, kazao je Anđušić.

Ukoliko se to, ističe, zaista i desi, to će biti značajan pokazatelj izostanka autoriteta PES-a kao ključnog konstituenta, a i premijera lično, u dijelu donošenja odluka kao i toga ko dominantno upravlja procesima u ovoj Vladi.

“Ostaje da vidimo da li će eventualno još neko od političkih subjekata koji sada ne čine Vladu biti njen dio kroz rekonstrukciju, posebno kroz potencijalnu saradnju recimo BS-a i bivšeg DF-a. Siguran sam da, ovako heterogena u svakom smislu, uslovljena ranom rekonstrukcijom i čestim konfliktima, ovakva Vlada ne može doprinijeti očekivanom razvoju države i prekidu stagnacije na svim poljima koje imamo u posljednje 3 godine. Posebno kada na sve to dodamo, rekao bih, nikad delikatniju socio-ekonomsku situaciju i nikad lošiji životni standard građana “, pručio je Anđušić.

Izvor (naslovna fotografija):

Mihailo Anđušić

Ostavite komentar

Komentari (0)