AVGUSTOVSKI POBJEDNICI BI DA “OSVJEŽE” I ŠAVNIK: Doselili se i nosioci lista, 300 novih glasova za osam mandata, koliko im nedostaje da stignu DPS

Svi putevi vode u Šavnik, ali samo kao predizborna turistička tura. Tako bi se mogao opisati pravi mali egzodus, uglavnom Nikšićana, koji su naprasno poželjeli da promijene mjesto stanovanja da bi bili bliži Savinom kuku zbog skijanja, ili glasačkoj kutiji. Vrijeme će nam reći. Podaci kažu da se u posljednje vrijeme oko 300 ljudi doselilo u Šavnik, iako se to na ulici ne može vidjeti. Da su znali vladini činbenici da se na ovaj način, zapravo može zaustaviti iseljavanje na sjeveru CG, odavno bi osmislili ovakav performans.

Elem, ovakav demografski inžinjering, kako bi se osvojila vlast, nije poznat ni u regionu, a za svijet se ne zna. Glavni osumnjičeni za ovakve radnje je logično DPS, jer, opet logično, oni su dežurni smutljivci za sve loše stvari. Međutim, ovoga puta, sva je prilika, nije tako. Avgustovski pobjednici su se prosto uželjeli da osvježe i u Šavniku, pa su smislili da iskoriste zakonske rupe i namaknu dovoljan broj glasova za preuzimanje vlasti u tom malom gradu.

Ovu tezu potkrepljujemo činjenicama.

U biračkom spisku 2018. godine, kada su bili posljednji lokalni izbori, bilo je upisano 1723 birača. Glasalo je njih 1395. E sad, za DPS je tada glasalo 862, za Demokrate 152, a za DF sa SNP-om 381 građanin Šavnika. Tako je “desna koalicija” Demokrate, DF, SNP u zbiru imala 11 mandata, a sam DPS 19.

S obzirom na to da je odbornički mandat u tom gradu, na tu izlaznost, “vrijedio” 42 mandata, jasno je zašto je brojka od novih 300 stanovnika Šavnika jako bitna za izbornu matematiku. Ovo bi značilo da bi biračka ekskurzija obezbijedila sedam do osam odborničkih mandata, taman onoliko koliko je nedostajalo desnoj koaliciji da ima većinu u lokalnom parlamentu.

Iz DPS-a za Standard kažu da je jasno da su spekulacije da ta partija ima udjela u šavničkoj “migraciji” neistinite te da aktivisti i podržavaoci tih nečasnih radnji upravo i plasiraju te neistine kako bi odgovornost skrenuli sa sebe, te osigurali alibi za izborni poraz.

“Fijasko u Šavniku će doživjeti sigurno, pisanje im ne može pomoći jer oni ne znaju, zato što su u Šavnik tek došli, kako zaista stoje stvari. Da bi i javnost bila upoznata, podijelićemo sa vama činjenice. Izborne liste : Demokrate-Ujedinjena-Evropa Sad na svojoj listi ima lica koja su od nedavno došla u Šavnik, a to su: nosilac liste Novica Krsmanović, zatim Ognjen Žugić, Mirjana Kandić i Mira Rajković. Ista je situacija i sa listom DF-SNP. Ni njihov nosilac liste – Gavrilo Cerović, nije imao registrovano prebivalište u Šavniku za prošle izbore, kao ni sljedeća lica koja su na listi: Milena Ašanin, Velimir Aleksić, Jasmina Perović, Ivana Mikić, Milan Glomazić i Darko Karadžić. Za listu DPS a ostavljamo da procjenu urade, akteri afere prepisivanje glasača u Šavnik, a građanima Šavnika je više nego jasno da su na listi DPS a njihovi sugrađani”, rekli su iz DPS-a za Standard.

Oni su podsjetili da su već dva puta pozvali nadležne institucije da provjere pomenute radnje i direktno se obratili ministru Adžiću da se dodatno založi kako bi javnost imala tačnu i pravovremenu informaciju.

Za predsjednicu sudskog savjeta Vesnu Simović Zvicer izbori definitivno nisu razlog što je od skoro i ona stanovnica Šavnika.

“Moje selo, Bijela kod Šavnika je mjesto koje je u mom srcu i to su jedini razlozi i naravno iz praktičnih razloga jer mi je čitava administracija mnogo jednostavnija u Šavniku. Izbori su istog dana raspisani i u Podgorici i u Šavniku, dakle da je drugačija situacija ja bih možda razumjela to pitanje”, kazala je Vesna Simović Zvicer.

Nosilac liste „Idemo ljudi“, član Demokrata, Novica Krsmanović se uželio rodne grude pa je naprasno pred izbore ispunio svoj san.

“Došao sam tu da živim jer sam tu rođen, eto moglo bi se reći da se iz ljubavi vraćem. Tamo vidim perspektivu”, kazao je Krsmanović.

Krajnji rok za prijavu prebivališta biće 12. oktobar kada se zaključuje birački spisak, ali je MUP 29. septembra uputio dopis područnim jedinicama da privremeno suspenduju prijavljivanja za promjenu mjesta prebivališta, dok ne smisle šta će da rade. Naravno, iako oni to demantuju, na taj način su suspendovali i Ustav Crne Gore.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Lažna dojava o bombi u Višem sudu stigla sa...

Ekipe su izvršile pregled, bombe nije bilo a stanje je sad redovno, saopštio je na sjednici Vlade premijer...

Konjević: Krah EU politike glavni rezultat promjena od izbora...

Na skupu koji je tretirao temu politike proširenja EU posebno u kontekstu nedavno završenog samita u Tirani...

Otvorena fabrika čipsa u Tuzima, Đeljošaj: Postaćemo prepoznatljivi brend...

Đeljošaj je u svom obraćanju prisutnima rekao da su bili ubijeđeni da mogu biti “primjer lokalne uprave...

DNP: SDT da pokrene istragu protiv Draginje Vuksanović Stanković...

- Za početak bi trebalo istražiti ulogu Alekse Stankovića, pastorka Draginje Vuksanović Stanković, i njegovog obezbjeđenja, u...

Crnogorska influenserka vas sve poziva da ovog mjeseca darujete...

Na svom Instagram profilu @hashtagsandra je objavila čitav proces dobrovoljnog davanja krvi u saradnji sa Crvenim krstom...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare