test

Bečić: Neprolazna je samo naša ljubav prema Crnoj Gori

Standard

28/10/2021

15:35

Prva- posebna sjednica Drugog redovnog zasijedanja u 2021. godini, posvećena važnom jubileju - 115 godina od uvođenja parlamentarizma, održana je danas uz prigodnu svečanost u Vladinom domu na Cetinju.

U Kristalnoj dvorani Vladinog doma, gdje je u decembru 1915. godine, održano poslednje zasijedanje parlamenta Kraljevine Crne Gore, prisutnima se obratio predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, poručivši da je i danas, nakon 115 godina, pokazana i prikazana spremnost i odlučnost da se grade institucije i podižu na viši nivo, jer, kako je istakao, ,,jak, stabilan, otvoren, transparentan i moderan Parlament znači jaku i stabilnu Crnu Goru, koja je dobra majka za svu njenu djecu”.

Uz podsjećanje da je 31. oktobra 1906., konstituisana Prva Narodna skupština, te da će u nedjelju biti tačno 115 godina od uspostavljanja Parlamenta kao najvišeg predstavničkog i zakonodavnog doma i nosioca ustavotvorne i zakonodavne vlasti, predsjednik Bečić je kazao da je “malo osvrta na našu istoriju koji su tako svrsishodni kao onaj koji nas tjera da pokušamo da zamislimo koliko je za malu Crnu Goru bilo značajno svrstati se tada među evropske i svjetske države koje su imale i “one koji su izabrani da vladaju, a ne samo one koji su rođeni da vladaju”; svrstati se među države u kojima su građani ograničili vlast suverena. Crna Gora sa ponosom slavi ovaj jubilej, sjećajući se datuma sa početka prošlog vijeka kao ništa manje do jednog od kamena temeljaca u procesu demokratizacije crnogorske države i ukupnog društva.”

Ističući da ratne prilike kojima smo kao zemlja bili izloženi vjekovima nisu dozvoljavale da sazrimo kao demokratsko društvo, on je kazao da je upravo početak 20. vijeka, bila svojevrsna prekretnica za crnogorsko društvo donošenjem prvog zvaničnog Ustava Crne Gore. “Rađanjem parlamentarnog života, otpočeo je proces modernizacije tadašnjeg crnogorskog društva, što je uslovilo okrenutost prema zapadnim sistemima uspostavljanja državnog ustrojstva. Da se i u vremenu prije Ustava uviđala neophodnost naprednijeg pravnog kultivisanja našeg društva dokazuju još riječi knjaza Danila: ,,Ako Crna Gora oće da uđe u red prosvećenijeh evropskijeh država, mora i sama takva postati’’.

Značaj postojanja parlamenta i datuma koji se danas obilježava, možda bi se, kako je naveo predsjednik Bečić, najbolje mogao izraziti kroz odgovore na nekoliko pitanja. ,,Šta bi danas Crna Gora bila bez predstavništva građana?! Da li bi Crne Gore bilo uopšte? Da li bismo mogli da govorimo o finesama u ispunjavanju standarda? Da li bismo mijenjanjem jedne riječi u nekom zakonu, a kamoli usvajanjem cijelog seta zakona, mogli da učinimo život građana boljim? Da li bi pomirenje podijeljenog društva i promocija univerzalnih vrijednosti – tolerancije, mira, ljubavi, međuvjerskog i međunacionalnog sklada – bili uopšte mogući bez oslanjanja na temelje institucije koji su izgrađeni na volji nosilaca suvereniteta? Ne bi. Ništa od ovoga ili ne bi bilo ili bi bilo znatno otežano”.

Naglasivši da je parlament središte političkog života, te da stranke i politički subjekti različitih profilacija predstavljaju kockice u tom složenom mozaiku, predsjednik Bečić je naveo da odbija prihvatiti uvriježeno mišljenje da je politika prljava stvar.

“Razumijem taj nametnuti, ali preovlađujući narativ, nastao zbog iznevjerenih očekivanja i praznih obećanja pojedinaca koji se politikom bave. Međutim, u svom životu i radu pokušavam da u djelo sprovodim ono izvorno značenje politike kao plemenite vještine koja čini život pripadnica i pripadnika društvene zajednice boljim i ljepšim. Vjerujem da je to modus operandi i pokretačka snaga većine mojih kolega, sa koje god strane političkog spektra da dolaze. Uostalom, u skladu sa jednom od najkraćih i simplifikovanih definicija Aristotela, politika je nauka o životu. Imajući ovo u vidu, Parlament je centralni amfiteatar u okviru kojeg se ta nauka izučava. Sveukupni progres i demokratizaciji društva će dovesti do toga da bude sve manje loših đaka u njemu.”

On je kazao da je Skupština Crne Gore tokom svog trajanja dužeg od vijeka imala poslanike čiji su govori bili dostojni da se u velikom stilu iznesu u bilo kom hramu demokratije na svijetu.

“Mi, činioci sadašnjeg parlamentarnog života, moramo shvatiti da smo svi mi i politički prolazni, ali da su naše zajedničke žrtve, zajednička djela i zajednički doprinosi, dostignuća iz kojih svi dobijamo, dostignuća koja ne nestaju, već ostaju onima koji će nas naslijediti i svjednočanstva vremena koja će govoriti o nama. Zato u maloj Crnoj Gori gdje smo svi po prirodi stvari povezani i usmjereni jedni na druge, potrebno je da vidmo više saradnje, iskrenosti, kompromisa, pomirenja I ljubavi, a manje svađe, razdora, zavisti, podjela, isključivosti i sebičnosti. Tako ćemo najbolje pomoći jedni drugima, tako ćemo najljepše obradovati one koji će nas naslijediti, ali i naučiti iz lekcija onih koje smo naslijedili. Rovovi rađaju rovove, sila rađa veću silu, a umjerna riječ otvara i najteža vrata. Zato neka umjerenost bude naša budućnost, naša mjera i naša nada”, naveo je predsjednik Skupštine.

Uvažavajući izazove novih vremena, kao i novih društveno-političkih prilika, predsjednik Bečić je kazao da je “Skupština Crne Gore sazdana od građana, od njihove volje, od njihovih izabranih predstavnika, i zato je ona tu za građane. Imajući ovo na umu, od početka ovog, 27. saziva, uradili smo sve kako bismo svi zajedno došli do naslova najtransparentnijeg predstavničkog i zakonodavnog doma u regionu, uključujući tu i države Evropske unije, Hrvatsku i Sloveniju. Inovacije i postignuća za ovih godinu dana, i mog Kabineta, i Službe, i Skupštine kao državnog organa, su tako brojne da ne želim da oduzimam vrijeme nabrajajući ih. Dozvolite mi samo da kažem: građani mogu biti ponosni na naš rad, koji će dodatno doprinijeti ostvarenju našeg zajedničkog strateškog cilja – punopravnog članstva u Evropskoj uniji.”

Naglasivši da jubilej 115 godina parlamentarizma predstavlja zavidnu tradiciju, predsjednik Bečić je istakao da činjenica da je najmlađi predsjednik u istoriji crnogorskog parlamenta i najmlađi predsjednik na evropskom tlu ,,je laskava titula koja ništa ne znači”.

,,Ali složićete se sa mnom da biti i najstariji predsjednik na tlu Evrope, u Crnoj Gori ponovo ništa ne znači, jer vas u ovako podijeljenoj i do kosti i kamena posvađanoj zemlji niko i ništa ne može naučiti kako da radite i kako da postupate“.

Dodatno, istakao je, ,,Još veću odgovornost i dodatna očekivanja nameće vrijeme u kojem sam izabran za predsjednika – nakon istorijskih promjena,

30. avgusta prošle godine u izazovnim i specifičnim političkim odnosima političkih aktera i institucija, ali starim svađama i podjelama”.

“Davao sam i dajem maksimum, nastaviću i na ovom mjestu da budem ono što sam, i u životu, i na sportskom terenu bio – energičan i spreman da ne stanem sve dok ne pobijedim, u ovom slučaju – sve dok ne ostvarim viziju o Skupštini Crne Gore kao istinskom hramu demokratije, koji će oblikovati pravno-politički sistem u oruđe koje će se izboriti sa svim nepravdama u društvu i u koji će svaki građanin najljepše države u ovom dijelu Evrope bez ostatka vjerovati.”

Predsjednik crnogorskog parlamenta je poručio da upravo ,, ova vizija počinje polako da se ostvaruje”.

,,U tome nam pomažu naši partneri iz Evrope i svijeta. Crnogorski parlament ima prijatelje širom Evrope i svijeta. Danas više nego ikad. Svi koji su došli makar jednom i boravili ili na našoj čarobnoj obali ili na prelijepim planinama, zaljubili su se u Crnu Goru. I spremni su da pomognu. I već pomažu na vrlo konkretne načine, na čemu im je ova institucija i država zahvalna”, kazao je predsjednik Bečić.

Istakavši da je srećan i ponosan što je Crna Gora njegova jedina domovina i otadžbina, zemlja kojoj će služiti, u kojoj će živjeti i za koju će, ako bude trebalo, i život dati, predsjednik Skupštine Crne Gore se još jednom osvrnuo na 115 godina parlamentarizma, poručivši da takav i toliki period trajanja predstavlja zavidnu tradiciju.

,,Mijenjali su se ljudi u Skupštini. Smjenjivali su se i događaji. Bilo je i padova i uspona. Bilo je i potpunih posrnuća demokratije, ali i blistavih trenutaka parlamentarizma. Dakle, sve je promjenjivo i prolazno. Neprolazna je samo naša ljubav prema Crnoj Gori i želja da je učinimo bogatom, naprednom i modernom državom, članicom Evropske unije, državom vladavine prava, istinskom ekološkom i državom socijalne pravde. Skupština Crne Gore je dirigent u pretvaranju te želje u stvarnost”, zaključio je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

Posebnoj sjednici su pored poslanika i poslanica, prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora, najviši državni zvaničnici, predsjednici opština i skupština opština Crne Gore i ostali visoki zvaničnice, a srdačne čestitke Skupštini Crne Gore, povodom našeg jubileja uputili su – gospodin Lindzi Hojl, predsjednik Donjeg doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva; predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli; predsjednica Parlamentarne skupštine OEBS, Margaret Cederfelt; Duarte Pačeko, predsjednik IPU i predsjednik Globalnog savjeta za mir i toleranciju – Ahmed Mohamed Aldžarvan.

Nakon sjednice upriličen je koktel u atrijumu Vladinog doma, u kome je postavljena i izložba fotografija inspirisanih temom 115 godina parlamentarizma.

Ostavite komentar

Komentari (0)