Bečić pisao Popi: Podnosimo ostavke na članstvo u Odboru ako se odlože lokalni izbori

Aleksa Bečić, predsjednik Demokratske Crne Gore, poručio je u pismu šefici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Kristini Oani Popi da će, ukoliko se usvoji Predlog zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, predstavnici ove partije u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu isti napustiti i podnijeti ostavke na članstvo u Odboru.

Podsjeća da su pet poslanika Skupštine Crne Gore, predstavnika nove parlamentarne većine, podnijeli 28.aprila Predlog zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi koji se planira razmatrati na sjednici Skupštine Crne Gore koja je sazvana za 5. maj.

“Predloženim zakonom u svemu suprotno Ustavu Crne Gore, Zakonu o izboru odbornika i poslanika, Zakonu o Glavnom gradu, predlaže se odlaganje lokalnih izbora u 14 jedinica lokalne samouprave koji su raspisani ili bi trebali biti raspisani ovih dana, a pored navednog se čak i definiše da će se isti održati 30. oktobra 2022. godine, iako je određivanje datuma održavanja izbora u isključivoj nadležnosti predsjednika Crne Gore. Predloženim zakonom obuhvaćeni su čak i Budva i Tivat, lokalne samouprave u kojima je uvedena prinudna uprava i u kojima su po sili zakona raspisani lokalni izbori za 5. jun”, navodi Bečić.

Podsjeća da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika i Zakonom o Glavnom gradu definisano da mandat skupština opština i Skupštine Glavnog grada traje četiri godine, te da ni pitanje isteka četvorogodišnjeg mandata nije tretirano predloženim rješenjima.

Napominje da ovakav predlog zakona ni sadržinski, ni suštinski nema jednakosti sa Predlogom zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi koji je tadašnja parlamentarna većina podnijela prošle godine sa ciljem objedinjavanja izbora u oko dvadesetak jedinica lokalne samouprave, ali koji je ipak na kraju povučen iz skupštinske procedure i o istom se Skupština nije izjašnjavala.

Napominje, takođe, da se predloženim rješenjem ne objedinjavaju, već odlažu redovni lokalni izbori, imajući u vidu da je lokalne izbore u svih 14 jedinica lokalne samouprave predsjednik države mogao da raspiše bez bilo kakvih formalnih smetnji za 5. jun.

“Međutim, nakon parcijalnog raspisivanja lokalnih izbora i podnošenja pomenutog Predloga zakona, jasno je da se radi o koordiniranoj i unaprijed osmišljenoj akciji u potpunosti suprotnoj pozitivnim propisima i elementarnoj logici, a kojom se želi kao i na državnom nivou pobjeći od suda građana, odnosno izbora, koji su suština svake demokratije”, ističe Bečić.

Kako je dodao, predmetno rješenje je predloženo bez bilo kakvih konsultacija ili dogovora sa opozicijom, uz potpuno zaobilaženje Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i uz velike kritike nevladinog sektora kojima svjedočimo ovih dana.

“Ukoliko se usvoji Predlog zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, jasno je da je obesmišljeno vođenje bilo kakvog dijaloga između političkih subjekata oko pitanja gdje je nužna kvalifikovana većina, te vas ovim putem obavještavam da će naši predstavnici u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu ukoliko se usvoji ovakav Predlog zakona isti napustiti i podnijeti ostavke na članstvo u Odboru”, poručuje Bečić.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV BIVŠEG RUKOVODSTVA IRF: Vukčevića, Vujovića, Jankovića...

Na optužnici Specijalnog tužilaštva su, pored Vukčevića, direktora Sektora za kredite Zorana Vujovića, šefa Sektora za finansijske...

U ODGOVORU STANDARDU: Air Montenegro još nema procjenu štete...

"U ovom trenutku postoji dio procjene troškova, a konačna procjena će se utvrditi...

Ako Vlada padne, moguće ponovno odlaganje lokalnih izbora

S druge strane, ukoliko padne, formiraće se nova izvršna vlast ili će se ići na nove izbore...

Mihailo: Neka na svakoj našoj crkvi i manastiru osvane...

"Vladajuće političke snage kreiraju ambijent koji pogoduje desničarskim skupinama da nasrnu na nas i naše svetinje.

MEDOKS: Vlada da poštuje međunarodne obaveze po pitanju oduzetih...

Medoks je naglasila kako bi Vlada trebalo da se oslobodi nezakonite robe u skladu sa međunarodnim i...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest
1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
cikoticka
cikoticka
04/05/2022•19:48 19:48

sretan put, nista drugo i ne radis samo bojkotujes, te snp te skupstinu te…….