Bilčik: CG u dubokoj ustavnoj krizi, potrebni vanredni izbori

Poslanik Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik, kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje za Crnu Goru, ocijenio je da je zemlja u dubokoj ustavnoj krizi jer nema funkcionalan Ustavni sud a vlada premijera Dritana Abazovića je izgubila legimitet u parlamentu.

“To nije istinska politička vlada. Crna Gora trenutno nema političku vladu i mora da je ima. Zemlja se suočava sa političkom krizom koja bi mogla da se produbi. U Crnoj Gori su nedavno održani lokalni izbori, čiji se rezultati ne mogu potvrditi bez Ustavnog suda. Vjerujem da bi u Crnoj Gori trebalo da budu održani prijevremeni parlamentarni izbori jer se čini da u skupštini nema odgovora na političku krizu”, rekao je Bilčik za Glas Amerike.

Kako je naglasio, Crna Gora bi trebalo da se pripremi za istinske i funkcionalne predsjedničke izbore na proljeće, zato što uskoro ističe mandat predsjednika (Mila) Đukanovića.

“Moj odgovor je jasan, prevazići trenutne sporove, uzeti u obzir širu sliku, i vidjeti kako vladajuća većina i vodeće opozicione stranke mogu da se usaglase u pogledu, prije svega Ustavnog suda, što idealno, prema mom mišljenju, znači da on ima sedam sudija. Drugo, postići politički sporazum o prijevremenim parlamentarnim izborima zato što je očigledno da u Skupštini trenutno ne može da se obezbijedi stabilna politička većina za vladu”, ukazao je Bilčik.

Treće, kako ističe, da se osigura da se rezultati lokalnih izbora odražavaju i u praksi, i da se obave pripreme za predsjedničke izbore naredne godine.

“Sa svim tim, mislim da Crna Gora ponovo može bude lider u procesu (pristupanja EU) zato što može da se usredsredi na ključna pitanja – vladavinu prava, reformu pravosuđa koju svi očekujemo. Ako se to realizuje, Crna Gora može brzo da počne da zatvara sva poglavlja koja su sva otvorena. Uvjeren sam u to. Da bi se to dogodilo, zemlja mora da ima funkcionalne i stabilne političke institucije i jasan smjer koji pokazuje da je Evropa glavni prioritet. Nažalost, čini se da se u crnogorskoj politici u ovom trenutku događa sve ostalo – pitanja koja duboko dijele javnost na političkoj sceni”, kaže poslanik Evropskog parlamenta.

Navodi da je Crnoj Gori potrebno zacjelivanje rana, širom društva, bez obzira na to da li je neko Bošnjak, Albanac, Hrvat, Crnogorac ili Srbin.

“Mora se razumjeti da je budućnost zemlje u rukama svih i građani i politički predstavnici moraju da se udruže i zemlju vrate u institucionalne okvire”, kazao je sagovornik Glasa Amerike. 

Bilčik je najavio da će o situaciji u Crnoj Gori razgovarati sa predstavnicima političkih partija 14. i 15. decembra u Strazburu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Doktori upozoravaju: „Potpuno smo nespremni za gljivičnu pandemiju“

Dozvolite da vam predstavimo nešto istinski užasavajuće - gljivu koja žrtve pretvara u zombije.

Danska prvak svijeta, treća titula u nizu!

Danci su od početka utakmice vodili i nisu dopustili Francuzima niti u jednom trenutku da dodju u...

Metodije: Ne možemo govoriti o Hercegovini, a da ne...

„Bratski odnos Crne Gore i Hercegovine sveta je ikona sabornosti i jednoobraznosti na kojoj smo mi danas...

LP: Poslanica Savković-Vukčević još jedna žrtva progona neistomišljenika dolazeće...

Skandalozna dodjela nagrade za novinarstvo ruskom propagandnom mediju Sputnjiku i Dariji Duginoj glasnogovornicima zvanične politike kremlja, koji...

Sjutra pretežno sunčano, krajem dana povećanje oblačnosti

Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera, tokom jutra na krajnjem jugoistoku umjeren do pojačan sjeveroistočni. Jutarnja temperatura...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare