Božović na čelu Radne grupe za pregovore u poglavlju 23

Vlada je na današnjoj sjednici razmotrila predloge za optimalno funkcionisanje Radne grupe za vođenje pregovora u 23. poglavlju i zadužila Kancelariju za evropske integracije da pripremi odgovarajući predlog Odluke o radnoj grupi, na čelu sa novoimenoanim državnim sekretarom u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava, Bojanom Božovićem.

Vlada je usvojila informaciju o napretku u poglavljima po klasterskom pristupu, s ciljem definisanja mjera rane integracije i stanja pregovora iz prizme 6 tematskih cjelina, kao i informaciju o obrazovanju radnih grupa za programiranje Instrumenta pretpristupne podrške EU za period 2021-2027 koje je pripremila Kancelarija za evropske integracije.

Glavna pregovaračica, Zorka Kordić je istakla da je nakon održane političke međuvladine konferencije između Crne Gore i EU, Kancelarija za evropske integracije sačinila preliminarnu analizu napretka u poglavljima uz primjenu klasterskog pristupa koja može poslužiti kao osnova za dalji rad pregovaračke strukture i identifikovanje što većeg obima mjera rane integracije.

Imajući u vidu novi momenat u pregovaračkom procesu koji oblikuje nova metodologija, Kancelarija za evropske integracije je predložila da, pored 33 šefa radnih grupa koji čine operativno jezgro procesa, buduća nova pregovaračka struktura bude strukturirana na način da Pregovaračka grupa bude koncipirana po klasterima za koja će biti zaduženi pregovarači – navodi se u saopštenju Generalnog sekretarijata.

Iako je maja 2020. godine, Crna Gora prihvatila revidiranu metodologiju pregovora s EU kao političku inicijativu koja se uklapa u postojeći pregovarački okvir između Crne Gore i EU iz 2012, i želi da na svom primjeru pokaže da ona daje rezultate, naša država se nalazi u jedinstvenoj poziciji jedine kandidatkinje za članstvo sa otvorenim svim poglavljima pravne tekovine EU, za koju su klasteri neprimjenjivi u smislu otvaranja poglavlja, ali imaju dodatnu vrijednost identifikovanja mjera rane integracije prije samog članstva u EU, a i sa aspekta boljeg korištenja sredstava IPA, dodaje se u saopštenju.

Vlada je na današnjoj sjednici razmotrila i usvojila Informaciju o potrebi obrazovanja radnih grupa za programiranje Instrumenta pretpristupne podrške EU za period 2021-2027 (IPA III).

Nacionalna IPA koordinatorka Kordić je ukazala da će se u okviru programiranja finansijske perspektive IPA III, za Instrument pretpristupne podrške EU za period 2021-2027 izdvojiti 14,162 milijardi eura za sve države korisnice IPA podrške.Kako bi se kvalitetno pripremili za korišćenje sredstava, Kancelarija za evropske integracije je predložila formiranje međuresorskih radnih grupa za programiranje i resorna ministarstva koja bi koordinirala radnim grupama za četiri oblasti podrške: Vladavina prava, temeljna prava i demokratija; Dobro upravljanje, usklađivanje sa pravnom tekovinom, strateško komuniciranje i dobrosusjedski odnosi; Zelena agenda i održivo povezivanje; Konkurentnost i inkluzivni rast – saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Podjela vladajućih u Crnoj Gori na premijerove i vicepremijerove

O razrješenju potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića na predlog premijera Krivokapića raspravljaće se 3. februara. Dan kasnije 4....

Bajden: Svaki upad ruskih snaga u Ukrajinu biće smatran...

Bajden je žestoko kritikovan zbog jučerašnje izjave da bi „mali upad“ Rusije u Ukrajinu doveo do ne...

URA: Krivokapiću sada ne smetaju glasovi opozicije, dostojan premijerskog...

Oni su nastavili polemiku sa kabinetom premijera. "Nakon što je optužio za izdaju sve...

Vuković: Ne može se skratiti mandat Skupštini ukoliko sjednici...

"Ne može se skratiti mandat Skupštini ukoliko sjednici ne prisustvuje barem 41 poslanik. Jasno je da ne...

Brnabić: Vlada Srbije ukinula sve dozvole i uredbe za...

„Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, odnosno Rio Sava, sve dozvole, odluke, rješenje i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare