Bulajić – Maslenikov: Odnosi Crne Gore i Rusije na nedopustivo niskom nivou

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore dr Strahinja Bulajić sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije Nj.E. gospodinom Vladislavom Vladislavovičem Maslenikovim.

Potpredsjednik Bulajić je iskazao zadovoljstvo povodom održavanja ovog sastanka, uz nadu da će odnosi između Crne Gore i Rusije, koji se nalaze na nedopustivo niskom nivou u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu, biti intezivirani i da zauzmu mjesto na koje nas obavezuju trovjekovni prijateljski odnosi.

Izrazio je zahvalnost na isporuci ruske vakcine Sputnjik V protiv koronavirusa, uprkos sankcijama koje je bivša vlast u Crnoj Gori uvela Ruskoj Federaciji. On je naglasio da je važno unaprijediti međuparlamentarnu saradnju, naročito formiranjem Grupe prijateljstva s Državnom Dumom Ruske Federacije.

Ambasador Maslenikov je istakao da je bitno graditi odnose između Rusije i Crne Gore, ali da sankcije EU, kojima se pridružuje Crna Gora, to umnogome otežavaju. Skrenuo je pažnju da od pet zemalja koje su u procesu pristupanja Evropskoj uniji svim sankcijama Rusiji priključuju se samo dvije. Složio se da je oformljenje parlamentarne Grupe prijateljstva svakako korak naprijed u pravcu unapređenja parlamentarne diplomatije koja bi mogla postati fleksibilniji instrument u postizanju cilja poboljšanja bilateralnih odnosa. Kazao je da je Ruska Federacija, svjesna problema pandemije koronavirusa, obezbijedila određeni dio vakcina Crnoj Gori s ciljem pomoći i solidarisanja u borbi protiv ove opake bolesti.

Dr Bulajić je podsjetio na bliske odnose Rusije i Crne Gore kroz istoriju, te da su određeni potezi nove Vlade van okvira tradicionalnih odnosa ove dvije zemlje. Napomenuo je da uvođenje i pooštravanje sankcija svakako ne predstavlja gest prijateljstva.

Sagovornici su se usaglasili o potrebi nastavka razgovora u cilju poboljšanja i normalizacije odnosa između Crne Gore i Rusije.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U Kotoru četiri broda sa 3.573 gosta

Kako obavještavaju iz AD „Luka Kotor“, 110 metara dug “Emerald Azzurra“, uplovio je jutros sa 97 putnika...

Održana prva Petrovačka lignjada: Podijeljeno više od 400 kilograma,...

Prisutni su uživali u napetom takmičenju u lovu na lignje oko ostrva Katič...

Radulović: Nepostojanje zakona o Vladi otvara prostor za zloupotrebe

Da je neophodno donošenje zakona, jasan je stav i saradnika na programima Centra...

Pogledajte spot za pjesmu ‘Kćeri moja’ Jelene Jovetić

https://m.youtube.com/watch?v=qd-hG24gzuk Stihove "Kćeri moja" čita crnogorska glumica, Ivana Mrvaljević, a male glumice...

SAD: Novi zakon finansiranja ne predviđa pomoć Ukrajini

Ovaj Nacrt zakona, međutim, i dalje zahtijeva podršku u gornjem domu Kongresa, Senatu,...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare