Bulajić – Maslenikov: Odnosi Crne Gore i Rusije na nedopustivo niskom nivou

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore dr Strahinja Bulajić sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije Nj.E. gospodinom Vladislavom Vladislavovičem Maslenikovim.

Potpredsjednik Bulajić je iskazao zadovoljstvo povodom održavanja ovog sastanka, uz nadu da će odnosi između Crne Gore i Rusije, koji se nalaze na nedopustivo niskom nivou u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu, biti intezivirani i da zauzmu mjesto na koje nas obavezuju trovjekovni prijateljski odnosi.

Izrazio je zahvalnost na isporuci ruske vakcine Sputnjik V protiv koronavirusa, uprkos sankcijama koje je bivša vlast u Crnoj Gori uvela Ruskoj Federaciji. On je naglasio da je važno unaprijediti međuparlamentarnu saradnju, naročito formiranjem Grupe prijateljstva s Državnom Dumom Ruske Federacije.

Ambasador Maslenikov je istakao da je bitno graditi odnose između Rusije i Crne Gore, ali da sankcije EU, kojima se pridružuje Crna Gora, to umnogome otežavaju. Skrenuo je pažnju da od pet zemalja koje su u procesu pristupanja Evropskoj uniji svim sankcijama Rusiji priključuju se samo dvije. Složio se da je oformljenje parlamentarne Grupe prijateljstva svakako korak naprijed u pravcu unapređenja parlamentarne diplomatije koja bi mogla postati fleksibilniji instrument u postizanju cilja poboljšanja bilateralnih odnosa. Kazao je da je Ruska Federacija, svjesna problema pandemije koronavirusa, obezbijedila određeni dio vakcina Crnoj Gori s ciljem pomoći i solidarisanja u borbi protiv ove opake bolesti.

Dr Bulajić je podsjetio na bliske odnose Rusije i Crne Gore kroz istoriju, te da su određeni potezi nove Vlade van okvira tradicionalnih odnosa ove dvije zemlje. Napomenuo je da uvođenje i pooštravanje sankcija svakako ne predstavlja gest prijateljstva.

Sagovornici su se usaglasili o potrebi nastavka razgovora u cilju poboljšanja i normalizacije odnosa između Crne Gore i Rusije.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U izraelskim napadima za pet dana ubijeno 145 Palestinaca,...

Prema podacima Palestinskog društva Crvenog polumjeseca, 17 povrijeđenih ljudi ustrijeljeno je bojevom municijom, a osam gumenim mecima....

CNP: Komemoracija povodom smrti Zefa Bata Dedivanovića u utorak

Dedivanović je rođen 1939. godine u Zatrjepču kod Podgorice. Osnovnu školu završio je u Zmajevu (Vojvodina), a...

Ministarstvo zdravlja: Dato preko 140 hiljada doza vakcina

Tokom 15. maja dato je 2.889 doza, od kojih je 2.668 prvih i 211 drugih doza.

UP: Identifkovane osobe koje su uništavale sadnice u parku

"Uvidom u video snimak i preduzetim aktivnostima na terenu policija je došla do sumnje da su osobe...

DPS: Krivokapić da prestane da se ponaša u maniru...

U suprotnom, kako navode pozivaju ga da već jednom prestane da iznosi neistine, što već dugo radi...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare