Izvor:Nova M

Burić: Crnogorska državnost i nezavisnost neupitne

Crnogorska državnost i samostalnost izloženi su brojnim izazovima, ipak nijesu upitni i ne mogu biti ugroženi, kaže za Novu M član DANU-a Mihailo Burić.

Dodaje da je Crna Gora međunarodno priznata država, te da je kao takvu želi više od 70 odsto stanovništa. Pojašnjava da je to većina, koja je na strani države.

Međunarodno priznanje Crne Gore na Berlinskom kongresu 1878. godine kao samostalne države je fundament, tadašnji i sadašnje CG, kaže Burić. Naša istorija u međunarodnom okviru, kaže, počinje upravo Berlinskim kongresom.

“To je trajalo i traje do današnjeg dana sa izvjesnim prekidima, vjerovatno je najkarekterističniji taj prekid od 1918. do 1941, od 23 godine, nakon čega je Crna Gora vaskrsla, da bi danas konačno imalu puni međunarodni subjektivitet. Taj datum je neizbrisiv i on će ostati vječno i u istoriji Crne Gore, naravno i u međunarodnoj zajednici”, smatra član DANU.

Očuvanje nezavisnosti i državnosti Crne Gore decenijama kasnije, pratili su brojni izazovi. Isto je kaže Burić i danas.

“Kako god i koliko god radite stvari uvjek ne zavise samo od vas, tu su razni uticaji i međunarodni i spoljašni, što se tiče međunarodnog okvira mislim da postoji ozbiljna dilema u smislu pozicije tog četničkog pokreta koji pretenduje da bude antifašistički”, rekao je on.

Zabrinjava, kaže Burić, i retorika iz crnogorskog paralmenta.

“Mi imamo sada ozbiljnu situaciju kojom se provocira da može da se desi da se brat sa bratom nađe kao neprijatelj, vi ste vidjeli kakve su izjave poslanika DF u Skupštini Crne Gore, koji predlažu formiranje paravojnih formacija, da bi branili Cetinjski manastir od Crnogoraca, sa druge strane imamo informaciju da je gospodin Raković najavio napad 7 i po milona Srba u CG”, ocijenio je Burić.

Ohrabruje, prema negovim riječima, najava predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića da se otvori dijalog vlasti i opozicije.

“Jer u koliko mi uspijemo da kao metoda života usvojimo dijalog i međusobno poštovanje umjesto mržnje i sukoba, onda ćemo mi imati šansu, ako nam sukob bude osnovni metod života, mislim da je svakome jasno što će nam se desiti u budućnost”, istakao je Burić.

Evropa ima problema u svom dvorištu, no to ne opravdava kaže Burić, za izostanak brige za dešavanja na Zapadnom Balkanu i u Crnoj Gori.

“Evropska unija niti je registrovala niti reagovala da se u CG ne slavi dan antifašizma i Evrope 9. jun, a mislim da Evropa ne bi smjela da zanemari takve događaje ni u Evropi, ni bilo kojoj zemlji”, rekao je on.

Uprkos složenoj društvoj i političkoj situaciji, jedno je jasno državnost i samostalnost Crne Gore nije upitna.

“Crnogorska nezavisnost teško može biti ugrožena iz mnogo razloga, to je međunarodno priznata država, ima 70 odsto stanovništa koje je za svoju državu. To je tolika većina na strani države, da to ne može biti upitno. Može samo da nastane problem ukoliko neko isprovocira sukobe, ali nam ne mogu ugroziti samostalonost, ona nikada više ne može biti ugrožena”, zaključio je on.

Crna Gora obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država. Istog dana 1941. godine počeo je narodni ustanak protiv fašizma.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra povremeno kiša, do 22 stepena

U večernjim satima padavine će u većem dijelu države oslabiti, a u planinama na sjeveru moguća je...

Brkovići i Popović pušteni na slobodu nakon što je...

Oni se terete za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i pranje novca.  HTP „Boku“ je...

Gutereš ugostio Abazovića i Radulovića: Podrška svim aktivnostima UN...

Crna Gora kao ekološka država predstavlja odličan koncept. Radimo na daljem snaženju ekološke svijesti kako bi doprinijeli...

Muratović: Bošnjak pokušala da politički profitira na jednom tragičnom...

S obzirom na modele funkcionisanja Demokratskog fronta, kako je ocijenio, to ne bi bilo čudno, da Bošnjak,...

Medvedev: Dopala mi se Novakova izjava, vakcinacija privatna stvar

Đoković je rekao da ne zna da li će igrati na Australijan openu u januaru zbog striktnih...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare