test

CDT: Izgradnjom stručne službe i modernizacijom DIK do povjerenja i fer izbora

Standard

18/04/2024

11:39

Neprecizno postavljeni zakonski okvir, nerazvijena stručna služba, i nedovoljne garancije finansijske nezavisnosti i transparentnosti sprečavaju rast i razvoj Državne izborne komisije, što direktno koči razvoj demokratskih procesa u zemlji, saopštili su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Ove manjkavosti su i, kako su kazali oni u saopštenju, plod nedostatka političke volje da imamo jaku “izbornu vlast”, nezavisnu od političkih uticaja i zasnovanu na strogoj primjeni zakona i međunarodnih standarda.

“Nejasnoće u zakonodavstvu nijesu samo formalna prepreka, već i razlog smanjene efikasnosti i niskog povjerenja u izborni sistem. Bez adekvatnog pravnog temelja, teško je ostvariti ciljane reforme ili osigurati integritet izborne administracije, što je ključno za osiguranje poštenih i transparentnih izbornih procesa”, saopštili su oni.

Bez obzira na političku pripadnost, građani, navodi CDT, traže integritet i pouzdanost u izbornom procesu.

“Postizanje ovakvog integriteta zahtijeva temeljnu profesionalizaciju i depolitizaciju izborne administracije, te zakonske reforme koje će osigurati razvoj stručnih i tehničkih kapaciteta. Ovi su elementi ključni ne samo za osiguravanje vjerodostojnih izbora, već i za stalno unapređenje izbornih procedura kako bi odgovorile na savremene potrebe i standarde demokratskog procesa”, kazali su iz CDT.

Izvor (naslovna fotografija):

CDT

Ostavite komentar

Komentari (0)