test

CHO: Ni Marković, ni Novović, ni njihovi medijski saslužitelji neće nikoga uplašiti

Standard

23/04/2024

10:11

Neviđena zamjena teza. Po nalazima crnogorskog pravosuđa, čovjeku koji štrajkuje glađu već osmi dan, a prije toga je imao plućnu emboliju, nijesu ugroženi zdravlje i život. Naprotiv, (nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje) Katnić je ugrozio Tužilaštvo štrajkom glađu i podrškom potpisima više od hiljadu i četiri stotine građana, navedeno je u reagovanju Crnogorskog helšinskog odbora povodom, kako su rekli, tendencioznog i malicioznog izvještavanja 'Vijesti' o jučerašnjem građanskom protestu ispred sjedišta Specijalnog državnog tužilaštva u Podgorici.

Podsjećamo, grupa građana tražila je juče da se nekadašnjem glavnom specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću dozvoli da se brani sa slobode, nakon što je prošle sedmice uz nekadašnjeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića uhapšen zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj skidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru tadašnjem šefu kriminalne organizacije iz Beograda Veljku Belivuku i njegovom kompanjonu Marku Miljkoviću.

Nakon što je 14. aprila uhapšen, Katnić je odbio angažovanje advokata, a pošto je sproveden u Istražni zatvor u Spužu odlučio je da štrajkuje glađu. On je prije dvadesetak dana imao emboliju pluća i život mu je ugrožen.

U tekstu “Vijesti” se, pored ostalog, navodi da će vrhovni državni tužilac i šef Tužilačkog savjeta Milorad Marković inicirati da se razmotri pitanje pokušaja različitih vrsta uticaja na Državno tužilaštvo. Kako pišu, “navodno, povod za protest je to što je Katniću u pritvoru ugrožen život”, dodajući da su im iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija negirali da je Katniću ugroženo život, navodeći “da prate zdravstveno stanje pritvorenog nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca”.

U reagovanju CGO, koje potpisuje predsjednik ove organizacije Miodrag Vlahović, navodi se da ako se (vrhovnom državnom tužiocu Miloradu) Markoviću i (glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru) Novoviću ne sviđaju ocjene o radu crnogorskog pravosuđa iskazane na transparentima mirnog i dostojanstvenog skupa građana, neka pročitaju ocjenu Stejt departmenta o efikasnosti njihove borbe protiv kriminala i korupcije.

”Po žalosnoj logici Markovića i Novovića oni osjećaju veću opasnost od dostojanstvenog i legitimnog građanskog protesta, nego od otvorenog pritiska na Tužilaštvo i sudove od krvožednih političara i koncerna “Vijesti”, uz čiju su pomoć izveli puzajući državni udar hapseći sve one koji su učestvovali u procesuiranju pokušaja državnog terorizma. Stav pravosudnih čelnika da su oni, a ne Katnić koji je zdravstveno ozbiljno ugroženi ima za cilj da se Katniću omogući  suicid, građani koji su ga podržali zaplaše, a oni pilatovski operu ruke od svega”, istaknuto je u saopštenju.

To je, kako se dodaje, samo moguće u zemlji u kojoj iz zatvora jednu opštinu vodi čovjek procesuiran za šverc droge, a u čiju korist predsjednik Skupštine Crne Gore vrši javni pritisak na pravosuđe da ga oslobode.

”Da ne pominjemo Šavnik, Andrijevicu, Javni servis i Rudnik uglja Pljevlja čiji je čelnik, kako prenose mediji, za više miliona oštetio taj kolektiv. U tim slučajevima na Markovića i Novovića nema nikakvog pritiska, pa se i ne miješaju u svoj posao”, kazali su iz CHO.

Ni Crnogorski helšinski odbor, ni građani koji su protestovali, kako se dodaje, nemaju namjeru da izvine nikoga od dokazivanja krivice “kako se to priviđa Markoviću i Novoviću”.

”Nego da čovjek kome se stavljaju na teret teške optužbe uz sumnje da su politički indukovane dobije šansu da se brani pod uslovima koji ne ugrožavaju njegovo zdravlje. P.S. Ni Marković, ni Novović, ni njihovi medijski saslužitelji neće nikoga uplašiti. Mogu samo osnažiti miran i civilizovan građanski otpor hibridnom ratu koji se vodi protiv Crne Gore”, poručili su iz CHO.

Izvor (naslovna fotografija):

CHO

Ostavite komentar

Komentari (0)