Damjanović: Na Vladi narednog četvrtka Predlog zakona o popisu, radiću na tome da bude održan ove godine

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je na sjednici Skupštine da će se na sjednici Vlade narednog četvrtka naći Predlog zakona o popisu, stanovništva, domaćinstva i stanova, a da će u utorak isti biti razmatran na Komisiji za ekonomsku politiku.

“Nesporno je i vratiće se u proceduru. Već u utorak na Komisiji za ekonomsku politiku i u četvrtak na Vladi su Zakon o popisu stanovništva i Carinski zakon”, najavio je ministar finansija.

Istakao je da će raditi na tome da popis stanovništva bude održan ove godine.

“Imao sam sastanak sa direktorom uprave MONSTAT-a. Od momenta kadda se zakon eventualno usvoji u parlamentu, do obavljanja popisa treba šest mjeseci. Ukoliko želimo da imamo popis u novembru, kada je krajnje optimalni momenat, bilo bi dobro da taj Predlog zakona nakon što ga dostavimo u proceduru, bilo bi dobro da ga raspravimo i usvojimo ako mislimo u novembru da imamo popis. Može i do kraja jula, ali onda popis imamo u decembru, nije optimalno vrijeme ali i to igra”, kazao je Damjanović.

Imamo, podsjeća, lokalne izbore u oktobru.

“Moraćemo da utičemo na zakonsku normu koja se tiče mogućnosti, imajući u vidu da jedan broj gradonačelnika neće biti izabran do novembra ili decembra, ako bude bilo popisa, da to može da uradi neko drugi da se ovlasti neko iz lokalne samouprave da to neko drugi uradi”, rekao je on.

Treća stvar je popis poljoprivrednih gazdinsatava koji, kako kaže Damjanović, ne ide nikada u istu godinu sa popisom stanovništva.

“Ne bi bilo dobro da imamo popis stanovništva naredne godine, pa da ovaj odlažemo za 2024, već se kasni. Ti su nam bilansi potrebni jer to i Eurostat traži. Čista priča kao suza”, zaključio je on.

Podsjećamo, Vlada je iz skupštinske procedure povukla Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstva i stanova, koji je utvrdila prethodna vlast, a Damjanović je juče pojasnio da je to urađeno iz tehničkih razloga.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Racija u Njemačkoj, pali i dileri iz Crne Gore

Kako prenose mediji, pretreseno je više desetina stanova, a fokus racije je bio na gradu Mesingenu. Tokom...

Đukanović: Na obroncima Bjelasice nema nijednog radnika, Vlada brine...

On je podijelio podatak koji ima da je kapitalni budžet u januaru bio projektovan na 20 miliona,...

Papa Franja primljen u bolnicu sa respiratornom infekcijom

Pregledi su pokazali respiratornu infekciju, koja nije kovid-19, i koja će zahtijevati nekoliko dana u bolnici, rekao...

U Belgiji pritvoreno sedam osoba osumnjičenih za planiranje terorističkih...

Tih sedam osoba privedeno je sinoć u okviru akcije protiv ekstremističkog djelovanja usmjerenog na radikalizaciju mladih ljudi....

Blinken o Dodiku: On je na Putinovom autoritarnom putu

Blinken je poruku uputio na zvaničnom Tviter nalogu, a Dodika je uporedio s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare