DAMJANOVIĆ ZA STANDARD: Bez sinergije nema detajkunizacije privrede

Poslanik u Skupštini Crne Gore Aleksandar Damjanović kazao je za Standard da je Crna Gora u teškoj ekonomskoj situaciji iz razloga što je dugo sprovođena neadekvatna ekonomska politika, te da ozdravljenje ekonomije mora biti prioritetna obaveza novih vlasti. Damjanović smatra da proces oporavka iziskuje krupne zaokrete u ekonomskoj politici, pa je ukazao na ključne probleme, ali i aktivnosti koje se moraju preduzeti.

“Odlazeća vlast je Crnu Goru dovela u tešku ekonomsku situaciju, kako neadekvatnom ekonomskom politikom sprovođenom u dugom vremenskom periodu, tako i izuzetno lošim odgovorima na pandemiju koronavirusa. To je recimo, napravilo ogromne štete, naročito u oblasti turizma, jedne od strateških crnogorskih privrednih grana i dodatno pogoršalo ionako loše, ekonomsko stanje”, ispričao je Damjanović za Standard.

Kako navodi, ozdravljenje ekonomije će biti prioritetna obaveza novih vlasti što će iziskivati i krupne zaokrete u ekonomskoj politici, poput ozbiljnih promjena poreske i socijalne politike, mnogo odgovornijeg upravljanja javnim finansijama, radikalnog slamanja sveprisutne korupcije koja ruinira slobodnu konkurenciju na tržištu, ali i sveobuhvatne borbe protiv sive ekonomije i njeno svođenje na prihvatljiv nivo primjeren ozbiljnim zemljama EU.

“U javnom sektoru neophodno je kroz princip političke i pravne odgovornosti efikasno nadzirati učinak menadžmenata u javnim preduzećima, odnosno privrednim društvima u većinskom vlasništvu države, jer je u mnogima od njih neprihvatljivo loše upravljanje, koje se mora poboljšati kako bi ista bila u funkciji oporavka naše privrede”, kaže Damjanović.

Takođe, smatra on, neophodno je zaustaviti monopolizaciju pojedinih sektora od strane privilegovanih kompanija, racionalisati i efikasnije, a time i jeftinije sprovoditi javne nabavke, gdje postoji prostor za značajne uštede, ali i ravnomjerniju podjelu unutar privatnog sektora koji posluje sa državom.

“Jedan od velikih izazova biće i priprema novog Budžeta, imajući u vidu promašeni proljetošnji rebalans, i činjenicu da su budžetske pripreme daleko poodmakle, a da nova Vlada neće imati puno vremena da predloži, u punom smislu svoj budžet, imajući u vidu budžetski kalendar i zakonske rokove. Pregovori vezano za obezbjeđivanje nedostajućih sredstava za narednu godinu treba da otpočnu maltene prvog dana formiranja nove Vlade, a u tom kontekstu ne treba isključiti ozbiljne razgovore i eventualni aranžman sa MMF-om, kao i sa drugim relevantnim finansijskim organizacijama”, ispričao je.

Damjanović smatra da jedan od prioriteta svakako mora biti i odnos bankarskog sektora prema domaćoj privredi, kao i konačno uspostavljanje jednakosti između domaćih i stranih investitora, pri čemu su ovi drugi imali zakonske i netržišne prednosti, potiskujući domaće preduzetništvo na margine.

“U svakom slučaju, ovo je samo djelić izazova, problema i aktivnosti koje se moraju preduzeti u ekonomskoj ravni, kako bi se u periodu ekonomske krize produbljene produženim trajanjem pandemije koliko toliko stabilizovala situacija u Crnoj Gori i stvorile neophodne pretpostavke za održivi razvoj naše ekonomije, odnosno rast životnog standarda naših građana. Svakako, bez sinergije sa drugim politikama, naročito onim iz bezbjednosnog sektora ne može doći do efikasne detajkunizacije privrede i pravednije raspodjele, a što su i ustavni principi na kojima je definisana Crna Gora, kao država socijalne pravde i otvorene i fer tržišne ekonomije”, zaključio je Damjanović u razgovoru za Standard.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Ovo je prognoza vremena za sjutra

"Vjetar južnih smjerova, mjestimično umjeren do pojačan, prvenstveno u sjevernim predjelima i duž obale. Jutarnja temperatura vazduha...

Tabu-stvari u seksu koje to ne bi trebalo da...

"Postoji mnogo parova koji u potpunosti izbjegavaju seksualne odnose tokom menstruacije, jer jedan ili oba partnera to...

Čepmen žali zbog ubistva Lenona: Ubio sam ga jer...

Čepmen je 1980. ispalio četiri hica u Lenona, ispred njegovog njujorškog stana na Menhetnu, dok je Ono...

Zabavite se uz test ličnosti: Koja vas mrlja podsjeća...

Sve što treba da učinite je da odaberete mrlju koja vas podsjeća na lice, nemojte previše razmišljati, samo...

Darmanović: Jačanje globalne solidarnosti i povjerenja osnov za unapređenje...

U fokusu sastanka, čiji su domaćini bili ministri vanjskih poslova Njemačke i Francuske, bili su su odgovori...

NAJČITANIJE

DF IZGUBIO DOBIJENE IZBORE: Sada Crnom Gorom vlada 14...

Činjenica je da je Demokratski front od izbora koji su održani 30. avgusta, do juče, bio pod...

Vladimir Đukanović: E, MOJ ZDRAVKO, CRNI ZDRAVKO! Da nije...

- E, moj Zdravko! Zašto crni Zdravko? Zašto za ime Boga? Nisi ni stupio ljudski na političku scenu,...

Pojašnjenje mjera NKT-a: Evo koje su nove mjere za...

Portal Standard izdvojiće koje mjere stupaju na snagu od ponedjeljka po opštinama, radi boljeg razumjevanja.

POGLED IZ BEOGRADA: “Poslije Mila gori od MILA”

Teško da bilo ko od "prosječnih" konzumenata svakakvih medijskih sadržaja i onih koji...

DPS: Mandatar opet zalutao, Krivokapić slavi uz “TAMO DALEKO”...

"Evo kako 200% Crnogorac, što bi rekao Andrija Mandić, proslavlja pobjedu na izborima. Krivokapić se i odje,...

Komentari

avatar