test

Danas razgovor Marković – Amfilohije: Dijalog za dobro Crne Gore

V. Karadžić

14/02/2020

09:56

Dijalog Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske, koji će početi danas, o primjeni Zakona o slobodi vjeroispovjesti i eventualnom Temeljnom ugovoru, trebala bi biti dobra vijest za podijeljeno crnogorsko društvo. No, ne gledaju svi isto na današnji razgovor premijera Duška Markovića i mitropolita Amfilohija.

Zaista bi se današnji dan mogao djelimično nazvati istorijskim. Nekome ovo može zazvučati patetično ili cinično, međutim crnogorska istorija ne pamti puno slučajeva u kojima se pitanje koje duboko dijeli dvije suprotstavljene strane rješava za pregovaračkim stolom – bez jatagana.

Dijalog koji će danas početi između predsjednika Vlade Duška Markovića i Mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Amfilohija, logičan je i neophodan korak za crnogorsko društvo, koje je crkveno pitanje, pokrenuto usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovjesti krajem prošle godine, u nekim trenutcima dovelo do tačke usijanja, praćeno obnavljanjem starih pizmi i podjela.

Vučurović: Vlast nezainteresovana za dogovor

U ovo su uvjereni i u građanskim partijama i civilnom društvu ali ne i u najjačem opozicionom i prosrpskom političkom subjektu u Crnoj Gori.

U Demokratskom frontu smatraju da pregovori sa Vladom nemaju smisla jer ne vjeruju da je crnogorska vlast zainteresovana za bilo kakav dogovor.

Kako je u izjavi za Standard objasnio poslanik DF-a Jovan Vučurović, vlast je nakon hapšenja poslanika Fronta, “u trenutcima kada je trebalo razgovarati o Zakonu”, a zatim i članova porodica njenih lidera, samo pokazala da nema namjeru da postigne dogovor, već da uradi sve što je u njenoj moći da ugasi SPC u Crnoj Gori.

URA: Bez dogovora nema iskoraka u budućnost

Sa druge strane, potpredsjednica URE Suada Zoronjić i politički analitičar Boris Marić smatraju da je dijalog neophodan i dobar za crnogorsko društvo.

Zoronjić je u izjavi za Standard izrazila očekivanje da će dvije strane pokazati ozbiljnost i razumijevanje.

“Na drugačijim osnovama ova zemlja neće moći da iskorači, zato je dogovor koji je u korist svih vjerskih zajednica, potpuno lišen svake vrste diskriminacije, nešto što mora da bude uslov svih uslova da ova zemlja konačno počne da se bavi pitanjima unapređivanja životnog standarda i zadržavanjem mlađeg stanovništva u Crnoj Gori. Što prije obje strane to shvate, biće bolje za cijelo društvo”, poručila je ona.

Obije strane moraju imati realna očekivanja

Marić je dodao da su pregovori Vlade i Mitropolije u interesu crnogorskih građana i pored toga što nije poznato kakav će karakter dijaloga biti, ali bi njegovi učesnici, naglasio je, morali imati realna očekivanja i dobru volju da se dođe do rješenja.

Upravo u dobru volju, ali vlasti, da do dogovora dođe sumnjaju u Frontu. Stoga, kako je kazao Vučurović, jedino rješenje može biti samo povlačenje Zakona. A do toga može doći samo, smatra on, nastavkom litija u čiji uspjeh ne sumnja, jer su već pokazale da “režim ne može izdržati pritisak mirnog i dostojanstvenog naroda, predvođenog našim vladikama i sveštenstvom”.

Za DF je povlačenje Zakona jedino rješenje

Tome u prilog, poručio je Vučurović, govori u poziv Mitropoliji na dijalog, kojim vlast, uvjeren je, samo traži manevarski prostor.

“Ponašanje Mila Đukanovića, Duška Markovića, saopštenja OO DPS, ogoljeni režimski nacizam i otvoreno širenje mržnje prema srpskom narodu, SPC, pravoslavnim vjernicima, pokazuje da u vrhu vlasti  nisu zainteresovani za bilo kakav dogovor. Ne može diktator preko noći postati odgovoran i iskren političar, nakon decenija i decenija njegove pljačke, zločina i moralnog i duhovnog uništavanja Crne Gore. Ovim pozivima režim samo traži manevarski prostor, hvataju vazduh nakon nokauta koji su doživjeli suočeni sa brojnošću litija i odlučnošću vjernog naroda da ide do konačne pobjede. DPS se raspada, osipa im se članstvo, otkazuju poslušnost i najodaniji kadrovi… Dakle, zakon protiv SPC treba povući, jer je to jedino rešenje, pošto je više stotina hiljada građana jasno saopštilo da ne pristaje na nacionalizaciju crkvene imovine”, poručio je Vučurović.

Opozicija ne smije negirati državnost

No, osim crnogorskih građana, Marić je uvjeren i da političke partije mogu izvući dobit iz dijaloga. Preduslov za opoziciju je da ne dovodi u pitanje državnost.

“DPS je trenutno pretrpio najveću štetu, ali ne treba smetnuti sa uma da je to razgranata klijentelistička struktura koja je naučila da sanira političke štete. Sa druge strane, opozicija ima svoje šanse, ali mora biti strpjiva i jasna u svojim ciljevima koji ne smiju dovesti u pitanje integritet države, a moraju biti zainteresovani i za poštovanje međunarodnih standarda. U tom slučaju, vladajući DPS bi imao problema da dođe do za njih, poželjnog rezultata na izborima i loša procjena moguće reakcije društva na sporni Zakon o slobodi vjeroispovjesti bila bi plaćena lošijim izbornim rezultatom, za šta u ovom trenutku postoje sve izborne pretpostavke. Građanska opozicija ima svoju šansu i odgovornost, ali mora razmišljati o pravljenju jačeg političkog bloka ako želi da bude konkurentna u predstojećem periodu”, rekao je Marić.

Inače, pregovori između Mitropolije i Vlade bili su na “tankom ledu” prije svega zbog neodlučnosti eparhije SPC i nedostatka strategije.

Mitropolija se više od mjesec dana, od usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, “nećkala” da li da uđe u dijalog sa Vladom, što je bilo začuđujuće jer je inicijativa za to prvo stigla od mitropolita Amfilohija, koji je izjavio da je spreman da razgovara, ukoliko ga izvršna vlast pozove, da bi par dana nakon toga rekao da će pregovarati samo ukoliko Zakon bude povučen

Međutim kada je predsjednik Vlade Duško Marković 22. januara najavio, a zatim 28. januara i zvanično uputio poziv mitropolitu Amfolohiju na dijalog, stigao je odgovor da su spremni za razgovore, “kako bi se ukinuo Zakon i diskriminatorske odredbe u njemu”.

Ostavite komentar

Komentari (0)