Darmanović: Pandemija ukazala na potrebu intenzivnije saradnje država regiona

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović bio je domaćin današnjeg online sastanka ministara vanjskih poslova država članica Centralno-evropske inicijative (CEI), koji se održava u okviru crnogorskog predsjedavanja ovom regionalnom organizacijom.

Pored šefova diplomatija i visokih predstavnika država članica CEI-a, na sastanku su učestvovali evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji i regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu, Hans Kluge.

“Aktuelna pandemija ukazala je na neophodnost intenzivnije saradnje između država regiona, a CEI i druge regionalne organizacije obezbjeđuju dobar i efikasan model za sistematsko adresiranje zajedničkih izazova“, istakao je ministar Darmanović, naglasivši da ovaj mehanizam saradnje značajno doprinosi izgradnji razvijenijeg i prosperitetnijeg regiona.

U tom kontekstu, istakao je da dobar primjer predstavlja uspostavljanje jedinstvenog tima CEI-a i SZO-a, čime je omogućeno mapiranje razvoja epidemije u CEI regionu i generisan zajednički odgovor na ovu zdravstvenu krizu.

Šef crnogorske diplomatije je naglasio da posvećenost multilateralizmu predstavlja jedan od temeljnih vanjskopolitičkih principa Crne Gore, te poručio da „moramo jasno definisati prioritete, preduzeti konkretne, ciljane akcije i osnažiti institucionalno povezivanje.

Na toj liniji, Darmanović je istakao da je Crna Gora počastvovana da nastavi predsjedavanje ovom regionalnom inicijativom i tokom naredne godine, s entuzijazmom i nepokolebljivom odlučnošću da veze između država članica CEI-a budu još čvršće i sadržajnije u periodu koji slijedi.

Ministri vanjskih poslova i ostali visoki učesnici sastanka su pohvalili aktivnosti koje su sprovedene u okviru crnogorskog predsjedavanja Inicijativom u ovoj godini, posebno imajući u vidu otežane okolnosti uzorkovane pandemijom COVID-19. Na tom fonu, pozdravili su usvajanje današnje odluke o produžetku predsjedavanja Crne Gore ovom inicijativom i tokom 2021. godine, na zahtjev CEI Sekretarijata. Konstatovano je da predsjedavanje dvije godine zaredom predstavlja presedan kojim se Crna Gora može ponositi.

Ukazano je na važnu ulogu koju CEI ima u jačanju političkog dijaloga i projektno orijentisane saradnje između 17 država članica, kao i doprinos u pogledu održivog razvoja regiona i ekonomskog napretka. Takođe, pohvaljeni su napori CEI-a u pravcu pružanja efikasnog odgovora u cilju ublažavanja zdravstvenih i socio-ekonomskih posljedica COVID-19 pandemije.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

VIDEO: Ugostitelji Budve: Situacija alarmantna, moramo da nastavimo da...

Na skupu je bilo prisutno oko 1.000 ljudi, a podršku ugostiteljima Budve dali su ugostitelji iz Nikšića,...

U Češkoj maske obavezne i na otvorenom

Navodeći da je obavezno nošenje maski i u privatnim vozilima, Primula je napomenuo da vlada još uvek...

Marković, Tegeltija i Popa otvorili granični prelaz Vraćenovići –...

„Zajednički drumski prelaz sa Albanijom, Sukobin – Murićani, otvoren još 2009. godine, dugo je bio jedini te...

Novović: Abazović, zeleni populist

"Nakon njegovog nastupa postalo je jasno da Dritan Abazović sa uvjerljivošću kojom brani zelene ideje ne bi...

UPCG podržava zahtjeve crnogorskih ugostitelja

"Zabrinuti zbog izuzetno teške situacije u kojoj se našla ukupna crnogorska privreda, a i ugostiteljstvo kao trenutno...

NAJČITANIJE

STANDARD NA MJESTU UBISTVA PRELEVIĆA I PEKOVIĆA: Forenzičari izuzimaju...

Kako Standard saznaje ispituje se da li su mladići u vikendici bili od subote. Istraga će utvriditi...

Srpska policija bez objašnjenja na aerodromu maltretirala urednicu Standarda:...

Da srpska policija ima specijalan tretman prema crnogorskim novinarima i uredništvu portala Standard juče se drugi put...

“Vlast je vlast, a čast je čast”, MUHOVIĆ ZA...

Slavljenje ratnih zločinaca, negiranje genocida u Srebrenici samo su dio eksponiranih i suštinskih...

U vozilu pronađeno skoro 200 kilograma marihuane: Uhapšen Slobo...

Na osnovu prikupljenih saznanja policija je locirala u jednom podgoričkom naselju vozilo marke...

DF PISAO MANDATARU: Ako nastavimo ovako imaćemo 50 kandidata...

U pismu, prema saznanjima Pobjede, Mandić i Knežević navode da je takav pristup jedino demokratski i ispravan.
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare