Darmanović: Spor oko granice od strane Kosova neće uticati na naše odnose

Crna Gora i Kosovo imaju jako dobre odnose na svim poljima – vrlo dobru saradnju u regionalnim i svim drugim organizacijama i dobre bilateralne odnose stoga nije realno da tvrdnje Kosova o spornoj granici dovedu do pogoršanja odnose dviju država ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

„Mi imamo jako dobre odnose sa Kosovom, na svim poljima. Vrlo prijateljsku saradnju unutar regionalnih i drugih organizacija, kao i dobre bilateralne odnose. Vjerujem da će to ipak biti prije svega zvijezda vodilja i u ovom pitanju”, rekao je ministar, gostujući u Jutarnjem programu TV Crne Gore.

Upitan da prokomentariše aktuelnu situaciju na temu demarkacije granične linije između Crne Gore i Kosova, Darmanović je naglasio da je riječ o staroj granici unutar Jugoslavije koja nikada nije bila upitna, te ponovio da se Crna Gora na to pitanje neće vraćati.

„Riječ je o staroj granici unutar Jugoslavije, koja nikad nije dovođena u pitanje i koju su, ne jedna nego čak dvije međunarodne komisije potvrdile, a crnogorski i kosovski zvaničnici u atmosferi međusobnog razumijevanja i dobroj vjeri prema međunarodnim sporazumima potpisali sporazum o tome u Beču 2015. godine i CG je, kako to nalažu običaji i pravila međunarodnog prava taj sporazum u svom parlamentu ratifikovala bez ikakvih problema. Crna Gora se na to neće vraćati. Jednostavno, mi smo ratifikovali međunarodni sporazum koji je imao podršku obije strane“, kazao je Darmanović.

Šef crnogorske diplomatije je rekao, odgovarajući na pitanje o Prvremenom sporazumu između Crne Gore i Hrvatske, da pomenuti sporazum već 15 godina funkcioniše izuzetno dobro, te da ne dovodi u pitanje prilično dobre odnose dviju zemalja.

„Privremeni sporazum funkcioniše veoma dobro i ni na koji način ne dovodi u pitanje odlične prijateljske, partnerske odnose između dvije države. Vi znate da je Hrvatska pomagala Crnu Goru u našim aspiracijama da postanemo članica NATO-a. To sada radi i kada je u pitanju naša Evropska agenda”, kazao je Darmanović.

Odgovarajući na pitanje o obavezama i prioritetima Crne Gore nakon učlanjenja u NATO, ministar je rekao da je Crna Gora i prije punopravnog članstva bila veoma aktivna u saradnji sa NATO savezom, te da će prevashodna uloga CG unutar Alijanse biti unutar regiona u kome živimo.

„Naša prevashodna uloga biće unutar regiona u kome živimo… Mi smo svakako zainteresovani da naš region dobije dodatnu stabilnost time što će se NATO širiti na ovom prostoru i veoma smo spremni da podržimo aspiracije onih naših susjeda i prijatelja iz regiona koji imaju slične planove kakve smo imali i mi. Tako smo spremni da pružimo i ekspertsku i partnersku pomoć, kao i političku podršku u ovom momentu prije svega Makedoniji i BIH, koje naravno treba da zadovolje niz uslova”, zaključio je Darmanović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vuksanović Stanković: Car je go;Abazović : Imaju li Raško...

"Pogledajte ga molim vas građani CG. Sva sublimacija politike vlade Dritana Abazovića je - car je go",...

Adžić se smijao Mugoši, on mu poručio da bi...

"U trenutku kada 68 od 81 poslanika traži smjenu njegove Vlade, to je dovoljan razlog da podnese...

Abazović predstavio inicijativu za rekonstrukciju Vlade: Osnaživanje borbe protiv...

"Iskazujemo spremnost za rekonstrukciju na sledećim političkim principima. -Vlada će dodatno osnažiti borbu protiv...

Abazović nudi DF-u i DCG ulazak u Vladu: Spreman...

Abazović je navodno dao ponudu DF-u i Demokratama da uđu u Vladu, odnosno da dobiju ministarske pozicije...

Čanak crnogorskim poslanicima: Ne dajte mu da pobjegne

"Poruka svim prijateljima Crne Gore, poslanicima u parlamentu Crne Gore i svima kojima je Crna Gora na...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare