test

DF: Koliko je uznapredovala demokratija pokazuju smjene u Zavodu za zapošljavanje

Standard

06/08/2022

19:23

Koliko nam je 'uznapredovala' podmlađena 'demokratija', javnost ima priliku da se uvjeri preko niza flagrantnih primjera iznuda i smjena, u duhu rigidnih režima, a jedan od takvih primjera predstavljaju i smjene u ZZZCG, realizovane na posljednjoj sjednici Vlade Crne Gore, saopštili su iz Demokratskog fronta (DF).

Kako su naveli iz DF-a smijenjeni su članovi Upravnog odbora, predsjednica Hadži Vesna Vujošević (NSD – DF), Vanja Popović – član (DNP – DF) i Vlado Vujović – član (Demokrate).

“Umjesto njih, Vlada je za predsjednika UO ekspresno imenovala Dejana Vojvodića, koji je bio udarna pesnica DPS-a i član organa te Partije u Danilovgradu, i miljenik svih direktora do kraja mandata Sulja Mustafića. A takođe i gospođe Kovačević, bivše predsjednice opštine Danilovgrad”, kazalu su iz Fronta.

Poslije izbora 30. avgusta, i promjene vlasti, kako ističu iz DF,  Vojvodić je „principijelno“ izjavio da je “na izborima glasao Demokrate, a da će se učlaniti u URU”.

“Ono što ga kompromituje, i ne bi trebalo da mu dozvoli da uđe u rukovodeće organe, je i činjenica da je dugo bio predsjednik Sindikalne organizacije ZZZCG, a za posljednje četiri godine nije podnio Finansijski izvještaj organima Sindikalne organizacije. Zbog toga i drugih nepravilnosti, bez obzira na političku opciju, brojni članovi su, u znak protesta i nezadovoljstva, napustili Sindikalnuu organizaciju”, pojasnili su iz DF.

Osvrnuli su se na navoimenovane članove u ZZZCG.

“Za člana UO ZZZCG Vlada je „imenovala“ „tvrdog“ člana DPS-a, Dragana Marovića, čije se ime vezuje za otkup ličnih karata, i davanje novca građanima Zete da glasaju DPS, a koji ima i tu stručnu „referencu“ što je blizak rođak Miga Stijepovića. A za sljedećeg člana UO ZZZCG imenovan je član BS-a iz Tuzi, kadar Sulja Mustafića”, poručuju iz DF-a.

S obzirom na buduću strukturu UO ZZZCG, prema njihovim riječima, “jasno je kakva će biti poslovna politika Zavoda, kao i da je rad UO resetovan, i vraćen na stanje prije izbora”.

“Smjena članova Upravnog odbora je veoma dobro planirana, tako da Vlada, umjesto bivših članova Odbora, imenuje osvjedočene članove, terenske radnike DPS-a, ili prebjege iz DPS-a u URU, što navodi na pomisao da URA i SNP rade kampanju po provjerenoj matrici DPS-a. Isto se radi i u Fondu PIO i Zavodu za školstvo”, dodaju oni.

Sve ovo se desilo na dan potpisivanja Temeljnog ugovora, kako ocijenjuju, “kao propratni „svečani dio“ pod nazivom “Sječa Srba u čast Temeljnog ugovora””.

“Na ovo sve ide i još mnogo toga, a jedan od primjera je, u duhu oprobane DPS-kuhinje, providna smjena kulturnog poslenika i književnika, Andrije Radulovića, sa mjesta generalnog direktora Direktorata za podsticanje i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Smjena je izvršena putem providnog trika, preimenovanjem Direktorata, čime je automatski ukinuto njegovo radno mjesto”, naglasili su iz DF.

Iz DF napominju da je Radulović tim povodom naveo i da je jedan od „bitnih“ razloga njegove smjene taj, “što ga ministarka Vlahović naprosto „ne vidi u svom timu“, iako su se sreli svega jednom, a Radulović je bio izabran u petogodišnjem mandatu”.

“Stoga je i ova očigledna politička namještaljka i ujdurma, u znak revanšizma, samo dodatna karika i pokazatelj žalosnog kadriranja aktuelne Vlade i resornog Ministarstva. A sve govori u prilog činjenici da ova Vlada ionako neće daleko stići svojim providnim revanšizmom i sječom kadrova uz kopiranje ovještalih recepata DPS-a”, smatraju u DF-u.

Takođe, na dan potpisivanja Temeljnog ugovora, Vlada je donijela odluku o, kako kažu, “rigidnoj smjeni članova dosadašnjeg Upravnog odbora Fonda PIO, Vojina VuletićaDragana Tiodorovića i drugih”.

“Na njihova mjesta ekspresno su udomljeni Alija KošutaJadranka MiloševićMarko Kastratović i Kemal Đečević, pri čemu su neka od ovih imena poznata po umiješanosti u brojne afere. „Počasno“ mjesto zauzima upravo Alija Košuta, zaslužan što je, kao kadar Bošnjačke stranke, na mjestu direktora Uprave za inspekcijske poslove, izdašno čašćen stambenim državnim kreditom od četrdeset hiljada eura, uz obavezu da vrati svega 9.700 eura, i to u ekstrapovoljnom roku od dvadeset godina”, pojašnjavaju iz DF-a.

Prema njihovim riječima, u pitanju je “dijametralno suprotan” tretman u odnosu na čestite budvanske prosvjetare, što, kako navode, “čekaju svoje stanove u zgradama koje se zidaju kao Skadar na Bojani”.

“Ali, Košuti se može i da dobije ekstra povoljan kredit, tj. stan skoro na poklon, i da bude sada izabran ponovo na novu funkciju, uz već tri stana i dvije kuće u svom vlasništvu, i mnogo toga još. Inače, Alija Košuta je poznat po tome što je u internim razgovorima sa političkim istomišljenicima energično zastupao stav da su Andrija Mandić i Milan Kneževića neprijatelji Crne Gore i da ih treba protjerati”, istakli su iz DF-a.

Ovo su egzaktni primjeri kako je u Vladi, kako kažu, “proslavljen čin potpisivanja Temeljnog ugovora, i dokaz o institucionalnoj hajci i čistki Srba isključivo zbog njihove političke i nacionalne pripadnosti”.

“Imajući sve pobrojano u vidu, Demokratski front se s pravom pita kako neko uopšte može očekivati pomirenje u Crnoj Gori, ako istovremeno sistematski i institucionalno eliminiše Srbe sa mjesta bilo kakvog odlučivanja”, zaključuju u DF-u.

Ostavite komentar

Komentari (0)