test

Dijalog o Šavniku ni na nebu ni na zemlji

Standard

16/04/2024

07:37

Naznaka za početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku nema ni sedmicu nakon što je to inicirao šef Poslaničkog kluba Pokreta ''Evropa sad'' i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.



Čarapić juče nije odgovarao na pozive Pobjede i na pitanje kada se očekuje početak razgovora na ovu temu, dok su iz opozicije rekli da nijesu dobili poziv sa preciznim detaljima za sastanak.

SA VLADE NA ODBOR

Iako se očekivalo da premijer Milojko Spajić inicira politički dijalog, on je, nakon upozorenja iz ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije da u Šavniku treba stvoriti uslove da se završi izborni proces koji traje od oktobra 2022. godine, ipak odlučio da prepusti parlamentu traženje modela za izlazak iz bezakonja u kojem funkcioniše ova opština.

” Spreman sam da pokušam da pomognem u pronalaženju rješenja, ali želimo da taj proces bude što inkluzivniji i da se obavlja u Skupštini jer je to najbolji i najzdraviji način”, istakao je Spajić na posljednjoj konferenciji za medije.

Iz opozicione Demokratske partije socijalista ponavljaju da su spremni da sjednu za sto, ali sa čvrstim stavom da razgovora i kompromisa nema ukoliko predsjednik Vlade ne povuče nezakonitu odluku o prinudnoj upravi.

Ta stranka je i zaprijetila izlaskom iz Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu ukoliko se Vlada ogluši o njihov zahtjev.

Kako su rekli za Pobjedu iz te partije, još nijesu obaviješteni o datumu najavljenog dijaloga.

” Od prethodne sedmice, kada je upućena inicijativa za pokretanje dijaloga, nemamo poziv sa preciznim detaljima oko sastanka – dogovora. Mi smo ponovili stav – prvo da se odluka o prinudnoj upravi povuče, pa možemo sjesti o svemu da pričamo. Međutim, od tada, nije bilo više nikakve inicijative, makar nama upućene. Ostaje da vidimo šta će biti, a mi ne odstupamo od izrečenih stavova po pitanju Šavnika”, kazali su iz DPS-a.

BEZAKONJE

Od oktobra 2022. godine propalo je devet pokušaja izlaska na biračka mjesta u zgradi Opštine i selu Kruševice jer članovi biračkih odbora iz koalicije „Za budućnost Šavnika“ nijesu dozvoljavali pojedinim građanima da glasaju zato što, kako su tvrdili, ne žive u toj opštini.

Posljednji takav prekid glasanja desio se u decembru iste godine i već 15 mjeseci vlada kriza koja je ishodovala, prvobitno, nezakonitim uvođenjem prinudne uprave, a zatim i većinskom podrškom lokalnih odbornika za skraćenje već isteklog mandata šavničkom parlamentu. Vlada je, zatim, povukla odluku o formiranju odbora povjerenika „kako ne bi došlo do objavljivanja dva pravna akta koja na različite načine uređuju isto pitanje“.

Na ove nezakonitosti uslijedila je odluka predsjednika Jakova Milatovića da ne raspiše izbore, već zatraži da se okončaju započeti.

Isti potez je povukao samo nekoliko dana kasnije nakon što je Vlada napravila pravni manevar, aktivirala povučenu odluku i zvanično uvela prinudnu upravu u opštini na sjeveru.

Milatović je ponovo konstatovao da novi izbori u tom gradu ne mogu biti raspisani jer bi to, kako je ocijenio, značilo narušavanje pravnog poretka.

U oba slučaja Milatović se pozvao na Zakon o lokalnoj samoupravi kojim je propisano da mandat Skupštine opštine traje četiri godine i da joj on može prestati prije isteka vremena na koje je izabrana, raspuštanjem ili skraćenjem mandata.

S obzirom na to da je mandat SO Šavnik prestao 2022. godine, te da od tada traje izborni ciklus u tom gradu, ocjena pravnog tima predsjednika države je da je zakonski nemoguće raspisati nove izbore, već da treba stvoriti uslove da se postojeći okončaju.

USTAVNI SUD

Iz Centra za demokratsku tranziciju su ocijenili da političke partije treba da, kroz proceduru, pokrenu pred Ustavnim sudom pitanje zakonitosti kompletnog izbornog procesa u Šavniku. Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica rekao je juče Vijestima da je poništenje izbora u Šavniku neophodan uslov da ishod političkog dijaloga bude održiv i prihvatljiv.

Međutim, bivši predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković nedavno je pojasnio za Pobjedu zbog čega nema utemeljenja stav da Ustavni sud Crne Gore može poništiti ranije raspisane lokalne izbore.

” Da bi Ustavni sud poništio cio izborni postupak ili djelove tog postupka, neophodno je da bude utvrđena nepravilnost koja je imala bitan uticaj na rezultat (član 102 Zakona o Ustavnom sudu). Budući da Ustavni sud nije odlučivao o izborima u Šavniku, to nije ni mogla biti utvrđena nepravilnost u izbornom postupku, niti se može govoriti o uticaju te nepravilnosti na izborni rezultat. Osim toga, izbornog rezultata na koji bi ta nepravilnost uticala, sve i da je utvrđena, nema, jer lokalni izbori nijesu okončani. To znači da nije ispunjen nijedan od dva kumulativna uslova za poništenje izbornog postupka ili njegovog dijela “, objasnio je Drašković.

Pravo glasanja na biračkom mjestu u zgradi Opštine Šavnik imaju 483 birača, a u selu Kruševice 58 birača.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Skupština Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)