Izvor:Pobjeda

Dijaspora koja podržava građansku Crnu Goru je prijetnja za srpski svet

Vlada i crkva Srbije rade na asimilaciji Crnogoraca, a uporedo sa tim kroz regulative o prebivalištu i državljanstvu iz državnog tkiva Crne Gore žele da ''očiste'' značajan broj pripadnika manjinskih naroda, ocijenio je u izjavi za Pobjedu generalni sekretar Socijaldemokratske partije Ivan Vujović.

On je komentarisao plan jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića, koji je za beogradske medije izjavio da će korišćenjem podataka koji se dobiju predstojećim popisom stanovništva srediti birački spisak. Planove zvaničnog Beograda, kako je Pobjeda pisala, otkrio je i srpski istoričar i jedan od ideologa velikosrpskog projekta „srpski svet“ Aleksandar Raković koji je za TV Pink kazao kako očekuju da na predstojećem popisu Srbi budu relativna većina sa 40 odsto.

NA TALASIMA „SRPSKOG SVETA“
Vlast koja je došla na talasima velikosrpskog nacionalizma, pojasnio je Vujović, kao ključni cilj ima promjenu građanskog identiteta Crne Gore i njeno pretvaranje u jednu od provincija „srpskog sveta“.

“U interpretaciji velikosrpske politike građani druge vjere su „lažni ljudi“, pa su razna sredstva dozvoljena da se oni ekskomuniciraju iz političkog i društvenog života. S druge strane, Crnogorci su „izmišljeni, nepostojeći“ ili proizvod „inženjeringa“, pa su sve te velikosrpske tlapnje oko popisa i sličnih tema jasno usmjerene na obesmišljavanje i uništenje građanske Crne Gore, a time i Crne Gore kao države”, istakao je potpredsjednik SDP-a.

Korišćenje podataka koji se dobiju popisom da bi se sređivao birački spisak, kako je Mandić najavio, značajan dio bošnjačke i albanske dijaspore izgubio bi pravo glasa na izborima, jer popisom ne bi bili zabilježeni ako u trenutku njegovog sprovođenja ne borave u Crnoj Gori.

Takva Mandićeva najava, kazao je predsjednik Opštinskog odbora Socijaldemokrata Plav i predsjednik Opštine Plav Nihad Canović, predstavlja neskrivenu namjeru da iz biračkog spiska izbriše one građane koji su lojalni Crnoj Gori, a čije im se političko opredjeljenje ne sviđa.

“Svjesni da su manjinski narodi, i naša dijaspora, uvijek i jedinstveno bili na braniku nezavisne, građanske, multivjerske, multinacionalne, antifašističke i sekularne Crne Gore, oni za podržavaoce projekta „srpskog sveta“, među kojima je više partija vladajuće većine, predstavljaju ozbiljnu prijetnju koju treba otkloniti”, istakao je Canović.

NACIONALNI INŽENJERING
Portparol Bošnjačke stranke (BS) Adel Omeragić smatra da bi se ostvarivanjem namjere Andrije Mandića sproveo klasični politički i nacionalni inženjering, jer, kaže, ne postoji druga riječ koja bi opisala brisanje iz biračkog spiska državljana Crne Gore koji su na privremenom radu u inostranstvu, a koji su dominantno iz dijela bošnjačkog i albanskog naroda.

Omeragić je, u izjavi za Pobjedu, kazao da se nada da će popis i sređivanje biračkog spiska biti dva odvojena procesa, jer bi sve suprotno predstavljalo nesmotren i protivzakonit potez koji bi Crnu Goru skrenuo sa evropskog puta.

“Ako Bošnjacima i Albancima koji su na privremenom radu u inostranstvu oduzmete prebivalište na taj način im oduzimate pravni subjektivitet, jer prebivalište je jedno a boravišta može biti više i to nije pošten odnos prema našim ljudima, a Vlada Crne Gore bi zbog toga trpjela i političku i pravnu štetu”, istakao je Omeragić.

To je, kako je kazao, pokazala i praksa Evropskog suda za ljudska prava na primjeru država koje su pokušale da učine nešto slično.

Da je sud u Strazburu veoma jasan u odlukama kada je u pitanju glasačko pravo objašnjava i član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Gegaj. On je naglasio da ograničavanje prava glasa može doći samo u izuzetnim situacijama, a da evropska praksa ne toleriše isključenje bilo koje grupe ili kategorije građana.

Ocijenio je da autori novog nacrta zakona o registrima prebivališta i boravišta žele da otežaju dijaspori, a najviše Bošnjacima i Albancima, da se prijavljuju i da, kako kaže, preko jednog zlonamjernog inženjeringa i tehničkim komplikacijama budu izbrisani iz biračkog spiska.

“Moja poruka za donosioce odluka je da budu mudri i odgovorni i ne podliježu političkim ili pritiscima bilo koje druge vrste, već da dobro sagledaju posljedice njihovog djelovanja u korist nacionalnih interesa države Crne Crne Gore”, poručio je Gegaj.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sekulić: Skidanjem imuniteta namjeravaju da me ponize i isprljaju...

Ona kaže da ju je vijest o zahtjevu za ukidanje poslaničkog imuniteta od strane SDT-a zatekla na...

Zirojević: Radujemo se što će ova gomila gluposti dobiti...

" Nego, šta ćete kad, kao i sve vaše laži i namještaljke, i ova doživi totalni fijasko?...

Konzumiranje ove zdrave grickalice smanjuje apetit i ubrzava gubitak...

Istraživači su otkrili da konzumiranje od 30 do 50 grama orašastih plodova bogatih hranljivim materijama pomaže u...

Tuča u parlamentu Turske, poslanik opozicije u bolnici zbog...

Tuča je izbila tokom rasprave o državnom budžetu za 2023. godinu. „Njegovo stanje se...

Bošković: Glasaću da mi se skine imunitet, ponosan sam...

On je poručio da će u Skupštini glasati da mu se skine imunitet. “U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare