Dizdarević: Želi li Vlada prokrijumčariti vjeronauku u sistem obrazovanja?

Da li se nekim izjavama predstavnika Vlade želi ''prokrijumčariti'' vjeronauka u sistem obrazovanja, opet bez konsultovanja stručne i šire javnosti, bez informacija o tome koji je cilj takvog predmeta i ko će takav predmet predavati, ocijenio je potpredsjednik DPS-a Abaz Dizdarević.

“Postavlja se najvažnije pitanje da li ovakvim potezima narušavamo načela sekularnosti? Ovo pitanje zaslužuje mnogo više pažnje, opšti konsenzus, koji bi po mom mišljenju trebalo ispitati na referendumskom izjašnjavanju. Zašto danas, u 21. vijeku ne razmišljamo o uvođenju u izbornu nastavu drugih naučnih disciplina kao što su astronomija, meteorologija ili sl. Da li razmišljati o alternativnom interkonfesionalnom predmetu koji bi se bavio izučavanjem etike?”, pita on.

Puno je otvorenih pitanja da bi se tek kroz jednu medijsku izjavu saznalo da je odluka o uvođenju vjeronauke tek tako donesena i da će ulaskom na “mala vrata” postati dio obrazovnog sistema.

“Naš obrazovni sistem je otvoren i kompatibilan s evropskim. Knjiga promjena je usvojena još 2003. godini i tu smo se odredili prema modelu obrazovanja. A sada se vraćamo unatrag. Zahtijevamo transparentno obrazloženje za cijeli postupak, kojim ćemo našim građanima objasniti sve pojedinosti i razloge za donošenje ovakve odluke. Tehnološki i naučni razvoj je omogućio da smo danas svjedoci ljudskih pohoda na Mars, a mi u Crnoj Gori krupnim koracima koračamo u srednji vijek, relaksirano ali sigurno”, zaključeno je u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

STANDARD OBAVIJESTIO INSTITUCIJE: Na biračkom spisku u NIKŠIĆU upisana...

Portal Standard neće objaviti sporna imena, koja se nalaze...

Od ponoći skuplje sve vrste goriva

Litar BMB 98 poskupće tri centa i koštaće 1,30 eura, dok će litar  BMB 95 koštati 1,27...

Krivokapić – Mitrović: Prostorno-urbanistički planovi se ubuduće neće raditi...

Takođe, istaknuta je potreba za koordinisanim radom ministarstava u sastavu Vlade Crne Gore, kako bi se sve...

Ukinuta privremena mjera za Vektru Jakić

Zahtjev za ukidanje privremene mjere, koju je ovaj sud odredio u septembru 2019. godine, podnio je prije...

Damjanović: Ovo nisu samo izbori za Nikšić, nadam se...

Nosilac liste Evropski tim za Nikšić, Sanja Damjanović odgovarala je na pitanja pratilaca na društvenoj mreži Fejsbuk,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare