test

Đeka: Ne očekujem da će biti problema u odnosu Crne Gore i Kosova, potez Vukićević u suprotnosti sa koalicionim sporazumom

Standard

28/03/2024

22:41

Ministar ljudskih i manjinskih prava, Fatmir Đeka, ne očekuje da će se prilikom drugog kruga glasanja o članstvu Kosova u Savjetu Evrope, ponoviti scenario poput onog kada je Maja Vukićević, ujedno i šefica crnogorske delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE, bila protiv.



Đeka je u razgovoru za 24 sata Televizije E kazao da mu ne smeta što je Vukićević na čelu delegacije, već to što je njen glas protiv dobrosusjedskih odnosa i zvanične politike Vlade Crne Gore.

“Tu temu Crna Gora je zaokružila prije 15 godina, kada je priznala Kosovo kao suverenu državu. Znam za emocije koje imaju neki ljudi kada je o Kosovu riječ, ali ja na to ne gledam kao Albanac, već gledam na kompletan aktuelni geopolitički momenat i put prema Evropskoj uniji. Ako smo već blizu da Crna Gora sjutra bude naredna članica Evropske unije, mislim da mjesta za lične stavove – nema”, naveo je Đeka.

Očekuje da će ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, koja boravi na Kosovu, iznijeti zvaničan stav Vlade o članstvu te države u Savjetu Evrope, tokom Parlamentarne skupštine te institucije, u aprilu.

To je, podsjeća Đeka, potpisano i koalicionim sporazumom o formiranju Vlade.

“Potez gospođe Vukićević je u suprotnosti sa koalicionim sporazumom. Ali, što se kaže, neka prenoći. Nadam se da napravljena greška neće imati političkih posljedica, kao ni u odnosu sa Kosovom. Očekujem da sve ide normalnim tokom poslije glasanja u drugom krugu, u aprilu”, rekao je on.

Emocije i tenzije

Na sjednici Vlade, pojedini ministri su iznijeli stav o potezu Vukićević, kaže Đeka, ali su se usaglasili da se emocije i tenzije spuste.

“Mi smo državni zvaničnici, ministri, vodimo državnu politiku i treba da se u skladu sa tim ponašamo. Ne očekujem da će biti problema u odnosu Crne Gore i Kosova. Riječ je pogrešnoj odluci partije (DNP) da poslanica iz njenih redova, glasa protiv politike koju Crna Gora vodi, politike koja je konstanta od priznavanja Kosova kao države, politike koja je u duhu dobrosusjedskih odnosa i evropskih integracija”, poručuje Đeka.

Ministar ljudskih i manjinskih prava je, odgovarjući na pitanje da li time što je prekršen znači da je koalicioni sporazum mrtvo slovo na papiru, te da li ima političkih posljedica, kaže da čitavu situciju treba analizirati, polako.

“Dugo sam u politici i ne reagujem prebrzo na bilo koju odluku. Imaćemo mi još jedni s drugima da radimo, pa ćemo vidjeti kako ćemo se ponašati. Najvažnije je da Crna Gora ide naprijed ka EU. Normalno je da identifikujemo probleme i one koji ne poštuju sporazum. Ali, polako. Lagano ćemo ih unutar koalicione većine analizirati, jedan po jedan”, smatra ministar.

Izbor v.d. Uprave policije, trzavice i interesi

Govoreći o narušenim odnosima između PES-a i Demokrata nakon izbora v.d. Uprave policije, Đeka podsjeća da je prilikom glasanja bio u zvaničnoj posjeti Ujedinjenim nacijama, ali da je njegov utisak da je u Vladi, među koalicionim partnerima, kako kaže, sve OK.

“Takve situacije su normalne i u kući, a ne u politici. Ne znači da ako se oko nečega ne slažemo, moramo uvijek sve da srušimo. Jer, veći je interes da se sačuva stabilna Vlada, ne samo za nas i za Vladu, nego i za građane. Vlada ima dobre rezultate. Popis sam smatrao veoma problematičnim, ali mislim da je premijer Milojko Spajić tu napravio veliki uspjeh. Dao sam skromni doprinos što se tiče pripadnika manjina da dođemo do konsenzusa i da danas to pitanje niko više ne pominje. Imali smo izbor sudija Ustavnog suda, Sudskog savjeta, VDT-a… to su sve uspjesi Vlade u prva tri, četiri mjeseca njenog rada. Ne treba jedna trzavica da znači da Vladu treba da oborimo, jer su posljedice veće. Atmosfera je OK između nas, između koalicionih partnera koji čine Vladu”, kazao je Đeka.

Neformalni sastanci i rekonstrukcija Vlade

Govoreći o rekonstrukciji Vlade Đeka je podsjetio da je koalicionim sporazumom predviđena do kraja godine. Na neformalni sastanka koji je organizovao predsjednik Skupštine Andrija Mandić nije išao, a nisu ni predstavnici drugih partija koje čine većinu, jer nisu bili pozvani.

“Kada su ove teme u pitanu do sada je bila prakasa da premijer vodi sastanke. Na tim sastancima sam uvijek bio i prije, i tokom, i nakon formiranja Vlade. Dakle, zvanične sastanke koji se tiču parlamentarne većine, uvijek je vodio premijer. Ne znam što se dešavalo na sastanku koji je organizovao Mandić, što je bila tema. Premijer je glavna ličnost u parlamentarnoj većini, on snosi političku odgovornost, veću od svih ostalih”, zaključio je Đeka.

Izvor: TV E
Izvor (naslovna fotografija):

Fatmir Đeka

Ostavite komentar

Komentari (0)