test

Đeljošaj: Sve što se vodi na Glavni grad je zajedničko

Standard

13/03/2024

06:49

Nakon što Glavni grad, na sjednici Skupštine 21. marta, imenuje člana organizacionog odbora za razgraničenje Opštine Tuzi i Podgorice u najkraćem roku će biti zakazana sjednica tog tijela kako bi proces što prije bio završen.



To je za „Dan“ kazao Naim Đokaj, državni sekretar u Ministarstvu javne uprave i član odganizacionog odbora. On je istakao da su od Opštine Tuzi informisani da su promijenili odluku o imenovanju članova u organizacionom odboru, ali se čeka Grad.

” Glavni grad i Opština Tuzi su krajem 2021. godine donijeli Odluku o privremenom uređenju odnosa, gdje su prenesena prava na Opštinu Tuzi za nekoliko parcela po posjedovnim listovima. Takođe, definisan je rad javnih ustanova i privrednih društava čiji je osnivač Opština Tuzi. Organizacioni odbor je do sada održao 11 sjednica, ali u prethodnoj 2023. godini, nije održan nijedan sastanak. Nakon stupanja na funkciji državnog sekretara, ministar Maraš Dukaj me imenovao kao predstavnika ministarstva u odboru. Nakon administratvnih procedura iniciraćemo zakazivanje sjednice”, rekao je Đokaj.

Đokaj kaže da bi se došlo do rješenja obje strane moraju doći do dogovora, a da je predstavnik ministarstva samo veza između njih.

” Nadam se da će strane maksimalno biti spremne da za sve ili mnoge tačke dogovore na odboru. Insistiraću na efikasnosti rada odbora kako bi se ovo pitanje što prije riješilo, a sve u cilju obezbjeđivanja uslova da lokalne samouprave funkcionišu u punom kapacitetu”, naveo je Đokaj.

Inače, proces razgraničenja Podgorice sa Zetom je prekinut sve dok se ne završi razgraničenje Glavnog grada sa Tuzima. Do toga je došlo nakon što je član organizacionog odbora za razgraničenje ispred Opštine Tuzi Nik Đeljošaj ukazao na to da se po Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Zeta ne može razgraničiti sa Podgoricom prije nego to urade Tuzi.

Nik Đeljošaj kazao je za „Dan“ da je zakon jasan ko zna da ga čita i tumači.

” Nijesam koristio nikakav svoj uticaj kao član Vlade. Kao član organizacionog odbora iznio sam stav čitajući zakon, a ne kao član Vlade. Vlada nema nikakvu ulogu u ovom postupku koji je između Tuzi i Glavnog grada i Zete i Glavnog grada. Ona ima samo predstavnika, a opštine ih imaju po tri. Sve što se dogovore dvije strane, Vlada nema nadležnost ni da ih aminuje, već se dogovor prosleđuje skupštinama. Ukoliko se konstatuje na odboru da nemaju dogovor i da žele arbitražu u odluci se to definiše i onda se dostavlja Vladi”, kaže Đeljošaj.

Osvrćući se na izjave iz Opštine Zeta Đeljošaj je kazao da je prebacivanje odgovornosti na druge nekorektno i pokazuje neznanje sistema lokalne samouprave i zakona.

” Tek su na početku pa će vremenom naučiti. Zeta ne može da se razgraniči prije Tuzi, jer bi ostalo otvoreno pitanje razgraničenja Tuzi i Zete. Mogu donijeti odluku o privremenom dogovoru kao mi. Oni čekaju da im Vlada predloži, što je nezakonito i pokazatelj neznanja. Tu smo da ih podučavamo”, kazao je Đeljošaj.

Đeljošaj ističe da Zakon o teritorijalnoj organizaciji nije definisao pravila kada se dvije opštine izdvajaju iz jedne, već samo kada je u pitanju jedna.

” To je potpuno jasno i ne treba da se tumači. Zeta je na početku pa možda i nije zla namjera sve ovo što govore, već nepoznavanje procesa. Ne ljutim se jer znam da su počeci teški. Ako im treba savjet kako se čita zakon, ili oko procedura mogu mi se javiti kao komšije”, istakao je Đeljošaj.

Nik Đeljošaj ističe da od Glavnog grada očekuju popis kompletne imovine koji još nije dostavljen članovima odbora iz Tuzi.

” Čekamo kompeltan popis zajedničke imovine. Sve ono što je na Glavni grad je zajedničko, te očekujemo da sjednemo i to podijelimo. Oni preko godinu dana bježe sa sastanaka. Nadam se da će sada imati predstavnike koji će sa nama popričati. Ne znam kakav je sada stav Grada, ali ranija administracija je imala nerealne zahtjeve oko granica. To je zakon dobro definisao i mi sada po toj teritoriji funkcionišemo. Recimo nama Deponija plaća porez. Jedan dio Kučkih Korita pripada Tuzima, a jedan Gradu. Među mještanima nema sporenja. Neko se ranije iz Glavnog grada pravio pametan pa je htio da posvađa mještane, ali neće uspjeti”, kaže Đeljošaj.

Izvor: Dan
Izvor (naslovna fotografija):

Fotp: Nik Đeljošaj

Ostavite komentar

Komentari (0)