Đukanović sa Pičom: Idućeg mjeseca očekujem razrješenje situacije

Vlada Velike Britanije podržava demokratiju u Crnoj Gori i njene institucije i poštuje dužinu odnosa dvije države, kazao je specijalni izaslanik premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuart Pič tokom sastanka u Podgorici sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, uz dobrodošlicu izrazio zadovoljstvo susretom i posjetom specijalnog izaslanika premijera UK za Zapadni Balkan, koju, kako je naveo, razumije kao još jedan pokazatelj posvećenosti UK stabilnosti i prosperitetu ZB, što je posebno značajno u uslovima deficita pažnje Zapada prema ovom regionu.

Radujemo se pažnji koju zvanični London posvećuje ZB koja može biti ohrabrenje i velika pomoć proevropskim snagama u svim zemljama regiona, i još jedna je u seriji potvrda izjava britanskih zvaničnika da bez obzira na status UK u EU nakon bregzita, Velika Britanija ne napušta region- kazao je Predsjednik.

On je visoko ocijenio kvalitet bilateralnih odnosa dvije države i zahvalio za kontinuiranu podršku koja je bila veoma korisna za Crnu Goru, kako u periodu turbulentnih dešavanja 90-ih, obnove nezavisnosti, prijema u NATO, tako i danas na putu ka članstvu u EU.

Uz zahvalnost i za visoki nivo političkog dijaloga, pozdravio je saradnju u oblasti odbrane, unutrašnjih poslova, carine i finansija i borbe protiv organizovanog kriminala. On je informisao sagovornika o aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori, gdje je toku proces konsolidacije vlasti, uz očekivanje da naredni mjesec donese razjašnjenje situacije u pravcu očuvanja multietničkog sklada, stabilnosti i realne perspektive evropske budućnosti, i povratka Crne Gore u poziciju stabilnog partnera u promociji evropske i evroatlantske politike. Sa izaslanikom Pičom podijelio je utisak o ozbiljnim izazovima sa kojima se suočavaju zemlje regiona na političkom i bezbjednosnom planu, uz ocjenu da bi odsustvo inicijative prema regionu dodatno otvorilo prostor za treće strane i usporilo integraciju- naveo je Đukanović.

Specijalni izaslanik UK je uz ocjenu da mu je čast da se sretne sa Predsjednikom, naglasio da je njegovo imenovanje pokazatelj interesovanja Velike Britanije za region tokom kojeg će, kako je naveo, neumorno raditi da pomogne procesima.

Podsjetivši da je kroz prethodni rad u odbrambenom sektoru bio neposredni svjedok prijema Crne Gore u NATO tijesno sarađujući sa našim sistemom odbrane, iskazao je zadovoljstvo jako dobrim odnosima. Uz visoke ocjene o profesionalnim kapacitetima crnogorske vojske, istakao je da je njegov dolazak i znak prijateljstva prema Crnoj Gori. Zahvalio je na saradnji u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, i kao oblast daljeg širenja saradnje prepoznao sajber bezbjednost i borbu protiv dezinformacija, što smatra posebno važnim- navodi se u saopštenju.

Pič je, kako se dodaje, naglasio da je vrijeme da se sa najvišeg nivoa, kao prijatelji u NATO, konačno pozabavimo pitanjima dezinformisanja, koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju i oblikovanjem političkog pejzaža nanose ozbiljnu štetu, što ne smijemo dozvoliti.

On je prenio Predsjedniku poruke sa kojima je nedavno upoznao i predstavnike Brisela, da moramo podržati put zemalja ZB u EU, uz saglasnost da su se evropske vrijednosti i evroatlantske ideje srele sa izazovima koji nijesu bili prisustni od 90-ih i da su ti narativi loši, ali privlače pažnju. U tom kontekstu najavio je blisku saradnju sa izaslanicima EU, SAD, i ambasadorima u regionu, kako bi se svaki vakuum pogodan za upliv trećih strana ispunio evropskim i evroatlantskim vrijednostima. Moramo spustiti tenzije kako bismo dozvolili dijalogu da funkcioniše- kazao je Pič.

Postignut je veoma visok stepen saglasnosti o stanju i izazovima na Zapadnom Balkanu, i obostrano iskazana puna otvorenost i spremnost za saradnju u njihovom savladavanju.

Naša vrata su vam otvorena- poručio je specijalni izaslanik Pič.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U ODGOVORU STANDARDU: Air Montenegro još nema procjenu štete...

"U ovom trenutku postoji dio procjene troškova, a konačna procjena će se utvrditi...

Ako Vlada padne, moguće ponovno odlaganje lokalnih izbora

S druge strane, ukoliko padne, formiraće se nova izvršna vlast ili će se ići na nove izbore...

Mihailo: Neka na svakoj našoj crkvi i manastiru osvane...

"Vladajuće političke snage kreiraju ambijent koji pogoduje desničarskim skupinama da nasrnu na nas i naše svetinje.

MEDOKS: Vlada da poštuje međunarodne obaveze po pitanju oduzetih...

Medoks je naglasila kako bi Vlada trebalo da se oslobodi nezakonite robe u skladu sa međunarodnim i...

Premijer okom, tužilaštvo skokom

– A obruč oko tih ljudi se steže što povećava njihovu nervozu i mislim da će kulminirati...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare