Đukanović: Svaka zemlja mora sa obije noge biti na strani temeljnih evropskih vrijednosti

Predsejdnik Crne Gore Milo Đukanović poručio je nakon sastanka lidera zemalja Zapadnog Balkana i EU da je Crna Gora spremna da u kratkom roku stvorimo uslove za deblokadu pregovaračkog procesa za poglavlje 23, a time i deblokadu ukupnog pregovaračkog procesa.

Đukanović je kazao da je na sastanku poslata jasna poruka zemljama Zapadnog Balkana da imaju svoje mjesto u EU te da je jako važno da se vrati kredibilitet politici reformi u našem regionu kako bi nastavii da dinamično dostižemo EU standarde i sebe kvalifikujemo za članstvo.

“Dodatno je potencirana važnost svrstavanja ne samo zemalja članica EU nego i zemalja kandidata uz sistem vrijednosti Evrope. Svaka zemlja mora da shvati da sa obije noge mora biti na strani temeljnih evropskih vrijednosti. To je poruka koju je naravno lijepo čuti jer je Crna Gora već godinama usaglašena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU. Mnogo više je bilo riječ o tome kako prevazići zastoj u evropskim integracijama i bilo je riječi o specifičnim problemima Zapadog Balkana koji su prenešeni još iz vremena bivše Jugoslavije, posebno o nefunkcionalnosti Bosne, a u svijetu predloga koji su e čuli da se BiH da status kandidata uz onaj koji je namijenjen za Ukrajinu i Moldaviju. Bilo je dosta govora o procesu pregovora između Srbije i Kosova, a najviše je bilo razgovora o izvjesnosti početka pregovora sa S Makedonijom i sa Albanijom”, rekao je Đukanović.

On je kazao da je to danas najvažnija tema koja će zaokupiti rad Evropskog savjeta tokom dana.

“U očekivanuu smo neke inicijative koja će biti podnijeta bugarskom parlamentu u ponedeljak ali nije jasno da li će ta inicijativa zadovoljiti očekivanja S Makedonije. Tako da smo svi u neizvjesnoti oko početka pregovora sa Makedonijom i Albanijom. Danas se čulo više tonova koji su poručili da ukoliko ne dođe do dogovora između Bugarske i S Makedonije da se otpočnu pregovori sa Albanijom. Kada je Crna Gora u pitanju rekao bih da se svuda čuju riječi ohrabrenja za Crnu Goru. Pozdravlja se to što je promjena Vlade označila nastavak politike dinamičnog kretanja Crne Gore ka svom cilju. I očkuje se da se ispune standardi u vladavini prava gdje je moja poruka bila potpuno jasna da ne tražimo nikakve prečice, da smo spremni da u kratkom roku stvorimo uslove za deblokadu pregovaračkog procesa za poglavlje 23, time i ukupnom pregovaračkom procesu”, rekao je Đukanović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Uprava policije demantuje: Nije izdato naređenje o pripravnosti i...

- Navodi iz predmetne objave su netačni i niko od rukovodilaca Uprave policije nije dao bilo kakvo...

Eraković optužio IJZ i MZ za katastrofalne procente vakcinacije...

Ovaj rezultat je ocijenio katastrofalnim i kazao da je ova stopa vakcinacije vraćanje u srednji vijek. Konstatovao...

Spašeni turisti, satima zaglavljeni u stijeni u Vusanju

“Evakuacija sa nepristupačnog terena trajala je gotovo sedam sati”, saopštili su iz GSS-a.  . Oni...

Ukrajinski zvaničnik: Rusija granatirala Hmeljnicki, poginula jedna osoba; Kirilenko...

Prije nekoliko sati iznad tog područja ispaljene su četiri rakete, a snage protiv...

ISPORUKA STRUJE ZA ŽELJEZARU: Daka Davidović čeka EPCG do...

Očekuje da bi do petka, kada je zakazan novi sastanak radnika Željezare u vezi sudbine ove fabrike,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare