Đukanović – Urban: Istaknuta važnost dobre saradnje institucija dvije zemlje

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadora Republike Češke Karela Urbana.

Predsjednik je uz visoke ocjene međudržavnih odnosa, zahvalio ambasadoru na inicijativi za razgovor, i kontinuiranoj nedvosmislenoj podršci Češke evropskoj i evroatlantskoj perspektivi Crne Gore i regiona. On je iskazao zahvalnost i za podršku koju Region ima od Višegradske grupe, čemu Češka daje značajan ton i impuls.

Predsjednik je uspješnom ocijenio i saradnju dvije zemlje u okviru NATO-a, uz izraženu nadu da će to uskoro biti i u okvirima EU, kao rezultat opredjeljenja Crne Gore da bude dio evropskog sistema vrijednosti i kontinuiranog razvoja demokratije, što je vrednovano i članstvom u Alijansi. Na toj liniji, ukazao je na značaj nastavka procesa pridruženja i punog ujedinjenja EU u cilju snaženja geopolitičke pozicije Evrope i revitalizacije evro-atlantskog partnerstva-važne tekovine i zajedničke vrijednosti Evrope i SAD.

Đukanović je uz očekivanje da uslovi što prije dovedu do realizacije ranije dogovorenih posjeta na najvišem nivou, zahvalio za ekspertsku podršku te zemlje evropskom putu Crne Gore, posebno u oblasti pravde, unutrašnjih poslova i finansija. Uz sve dobro do sada, možemo ići i dalje u pravcu jačanja saradnje u ekonomiji u obostranom interesu, ocijenio je on.

Ambasador Urban je uz zahvalnost za prijem potvrdio da ZB i politika proširenja ostaju jedno od najviših prioriteta češke vanjske politike. Urban je ocijenio da je Crna Gora uvijek bila dobar primjer stabilnosti i napretka, što se ilustruje i vidljivim rezultatima. On je iskazao uvjerenje da će Crna Gora nastaviti prozapadnu i proevropsku vanjsku politiku, uz ocjenu da je bezbjednost i stabilnost ZB, koji je i geografski i kulturološki dio Evrope, zajednički vitalni interes ne samo EU, već i cijele Evrope. Ambasador Urban je ponovio da će Crna Gora imati punu političku i stručnu pomoć na putu ka EU, i izrazio nadu da će Crna Gora nastaviti sve ono što je uz evropsku podršku urađeno u procesu reformi i izgradnje institucija.

Predsjednik Đukanović i ambasador Urban su razmijenili mišljenja o aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori i regionu.

U razgovoru je istaknuta važnost dobre saradnje institucija dvije zemlje u vremenu pandemije, koja je kako je ambasador Urban kazao, bila odlična i na evropskom nivou. Predsjednik je zahvalio na vrijednoj medicinskoj pomoći Češke crnogorskom zdravstvenom sistemu za borbu protiv pandemije.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Medojević o Abazoviću: Da ga Milo usvoji i svi...

U posljednjoj objavi na Fejsbuku osvrnuo se na Abazovićevu izjavu za TV Vijesti koja se odnosi na...

Putin: Pandemija će se odužiti, neophodne nove mjere

“Epidemija će se odužiti, njeni nekontrolisani klasteri će ostati, ne postoje granice”, rekao je Putin na godišnjem...

ŽESTOK PORAZ SRBIJE NA VATERPOLO TURNIRU U PODGORICI

Za Srbiju su po dva gola postigli Petar Velkić i Stefan Mitrović, dok su se Nebojša Toholj,...

Crnogorski ženski lobi: Podrška za Ljubišu, institucije da konačno...

Ljubiša, koja je decenijama posvećena i zaštiti dobrobiti životinja, izložena je neprimjerenoj kampanji zbog svojih stavova o...

Preminula najveća ljubav Alena Delona: Francuska glumica izgubila bitku...

"Moja majka jutros je umrla u Parizu u krugu porodice. Rak ju je brzo usmrtio", izjavio je...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare