test

Đurašković: Smiješne konstrukcije o „šavničkom scenariju“ u prijestonici

Standard

07/07/2023

07:42

Nosilac liste „SDP - Za našu kuću“ Nikola Đurašković nazvao je neistinama i smiješnim konstrukcijama optužbe iz Pokreta „Evropa sad“ da ta stranka sa Građanskim pokretom Ura priprema „šavnički scenario“ na ponovljenim izborima na Cetinju. Kako je kazao za Pobjedu, očekuje masovnu podršku Cetinjana njegovoj partiji.



Glasanje na biračkom mjestu broj 16, u OŠ „Lovćenski partizanski odred“, biće ponovljeno u subotu, 8. jula, nakon što je Ustavni sud većinom glasova usvojio žalbu SDP-a zbog nepoklapanja broja birača koji su ostvarili biračko pravo sa brojem listića i kupona.

Pravo glasa na jednom od najvećih biračkih mjesta u prijestonici ima 672 građana. Predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Marko Brnović kazao je za Pobjedu da je sve spremno.

– Izborna komisija Prijestonice je, postupajući po odluci Ustavnog suda kojom je usvojena žalba nosioca izborne liste „SDP – Za našu kuću“ Nikole Đuraškovića koja se odnosi na biračko mjesto broj 16 – „LPO II“ i rješenju Državne izborne komisije, jednoglasno donijela odluku o raspisivanju ponovnih izbora za izbor poslanika u Skupštini Crne Gore na ovom biračkom mjestu. Možemo da potvrdimo da su preduzete sve radnje u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika i da je sve spremno za ponovno održavanje izbora – istakao je Brnović.

BITKA ZA CENZUS
Na izborima 11. juna na ovom biračkom mjestu, prema podacima OIK-a, najviše glasova (125) osvojila je koalicija predvođena DPS-om, dok su SDP-u pripala tri glasa manje, odnosno 122.

SDP je, prema privremenim rezultatima parlamentarnih izbora, ostao ispod cenzusa, jer je za njih glasalo 8.750 birača (2,9 odsto). Za ulazak u parlament, SDP-u, prema rezultatima izbora, fali oko 300 glasova. Stoga se u toj stranci nadaju da mogu do više od 400 glasova, koliko im treba da zadrže parlamentarni status.

Đurašković je siguran da će Cetinjani na ponovljenom glasanju podržati SDP jer time, kako kaže, glasaju za sebe i svoje predstavnike u parlamentu.

– Nemam dilemu da ćemo u subotu, 8. jula, na biračkom mjestu „LPO 2“, imati masovno glasanje za listu „SDP – Za našu kuću“, jer su građani Cetinja svjesni što znači SDP u Skupštini kada je riječ o zaštiti državnih interesa, a posebno prijestonice kao srca Crne Gore. Potpuno je logično da građani, pa i oni koji u prvom krugu nijesu podržali SDP sada to urade i omoguće da se u državnom parlamentu snažno čuje i cetinjski glas, jer prijestonica to zaslužuje – kazao je Đurašković za naš list.

FOKUS NA BIRAČE
On vjeruje da svi građani koji, kako kaže, dijele prepoznatljivu politiku SDP-a, uviđaju značaj da partija koja više od tri decenije dosljedno promoviše politiku evropske, građanske i nezavisne Crne Gore bude predstavljena u crnogorskoj Skupštini.

SDP u parlamentu može samo značiti snažniju crnogorsku i građansku politiku i jaču branu svima koji pokušavaju oslabiti vrijednosti na kojima smo izborili nezavisnost i usvojili građanski Ustav – poručio je Đurašković.

Komentarišući optužbe člana Predsjedništva Pokreta „Evropa sad“ Vasilija Čarapića da će SDP i GP Ura da pokušaju da izvedu „šavnički scenario“ na Cetinju, odnosno da izdejstvuju ponavljanje glasanja iznova i iznova, Đurašković je rekao da se radi o neistinama.

Nemamo vremena da se bavimo neistinama i smiješnim konstrukcijama, kao ni bilo čijim netačnim stavovima vezano za izbore. Fokusirani smo na razgovor sa građanima i poštenu borbu za podršku birača na subotnjim izborima kako jedino i priliči SDP-u – poručio je Đurašković.

Biralište u Osnovnoj školi „Lovćenski partizanski odred“ biće otvoreno u sedam, a glasanje će trajati do 20 sati. Na tom glasačkom mjestu biračko pravo ostvaruju stanovnici Bogdanovog kraja, Ulice 4. proleterske i Crvenog krsta, kao i dijela Bulevara crnogorskih junaka.

Ura lobira za SDP
Predsjednik cetinjske Ure Slavko Janković pozvao je prijatelje i simpatizere da u subotu glasaju za SDP na ponovljenim izborima na Cetinju.

– Molim i pozivam naše prijatelje da podrže listu SDP i konkretno nosioca liste Nikolu Đuraškovića, kako bi na taj način pokazali da dijelimo zadovoljstvo radom lokalne samouprave, da cijenimo otklon od DPS kriminalne i poražavajuće politike, koja je od našeg Cetinja napravila grad iz kojeg mladi ljudi jedva čekaju da odu i čije posljedice ćemo još dugo ispaštati – objavio je Janković na svom Fejsbuk profilu.

Nada se, kako kaže, da će u periodu koji slijedi svi zajedno činiti sve da Cetinje bude istinska prijestonica.

I da bez obzira na određene stvari oko kojih se ne slažemo, budemo uvijek u funkciji dobra za naše građane, što smo kroz bezuslovnu podršku i zajednička djela i dokazali. Želim vam uspješan izborni dan u nadi da ćemo u narednom periodu imati obostrano bolju saradnju, ne gledajući uvijek uskopartijske interese, već činiti sve da bude više poštovanja i dobrih međuljudskih odnosa, kako nas, tako i naših sugrađana i na taj način sigurnog dobra i prosperiteta istih – zaključio je Janković.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)