test

Đurić: Amandmani Vlade Crne Gore na Rezoluciju UN o Srebrenici liče na pranje savjesti

Standard

06/05/2024

12:56

Šef srpske diplomatije Marko Đurić kazao je da, ako dođe do ulaganja amandmana Vlade Crne Gore na predloženu Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o Srebrenici, to liči na ''pranje savjesti'' kako pred javnošću u Crnoj Gori ne bi izgledalo ''da su protiv bratske Srbije''.



“Srbija će prema odnosu u vezi sa ovom rezolucijom da mjeri ko se postavlja prijateljski, koga možemo da smatramo prijateljem, a koga partnerom. Borićemo se za nove prijatelje, ali ćemo da pravimo razliku”, kazao je Đurić.

Podsjećamo, Crna Gora će uz posredovanje SAD predati dva amandmana na njemačku Rezoluciju o Srebrenici u cilju postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu.

Amandmanima je navodno predviđeno individualizovanje krivice za genocid u Srebrenici, ali i insistiranje na striktnom poštovanju Dejtona.

Kako je ranije prenio portal Javnog servisa, prvi amandman glasi:

– ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini,

i drugi:

– potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama.

Iz Vlade su RTCG-u kazali da su stava da se ovim amandmanima sprječava svako potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu bilo kakvih pravnih i politickih reperkusija i onemogućava se narativ ali i namjera da se jedan narod želi proglasiti genocidnim.

Izvor (naslovna fotografija):

N1

Ostavite komentar

Komentari (0)

POVEZANI ČLANCI