test

Domazetović novi predsjednik Skupštine Opštine Zeta

Standard

22/09/2023

12:07

Nebojša Domazetović (Demokratska narodna partija) novi je predsjednik Skupštine Opštine Zeta.

On je na današnjoj sjednici SO Zeta izabran sa 18 glasova za odbornika Koalicije “Za budućnost Zete”, nezavisnog odbornika Nikole Rajovića i odbornice Socijalističke narodne partije, dok nije bilo glasova protiv, a tri odbornika Demokratske partije socijalista su bila uzdržana.

U glasanju nijesu učestvovali odbornici Demokrata. 

Domazetović je položio zakletvu da će dužnost obavljati u skladu sa Statutom, Ustavom i zakonom Crne Gore.

“Zahvalio bih se svima koji su glasali na bilo koji način. Pozivam sve da, bez obzira na stranačku pripadnost, radimo u interesu Zete, a uskostranačke interese da potredimo interesima Zete”, poručio je on.

Primjedbe

Sjednicom je predsjedavao odbornik Demokratske narodne partije Vesko Rašović.

Odbornici Demokrata imali su brojne primjedbe na zapisnik od prošle sjednice, na kojoj je smijenjen Krstović, ističući  da su neka obraćanja pogrešno interpretirana.

Luka Krstović, odbornik Demokrata, rekao je da je zapisnik pun paušalnih izjava i netačnih interpretacija.

Krstović je zatražio od Domazetovića da povuče izjavu o prihvatanju kandidature za predsjednika SO Zeta, jer bi, kako tvrdi, njegov izbor bio nezakonit.

Rašović je odgovorio da je jedini način da se spriječi Domazetović da bude predsjednik je da se glasa protiv ili da se obrate sudu.

Ranko Popović (DNP) naveo je da je Domazetović čovjek bogatog životnog i radnog iskustva i doprinijeće da se Opština razvija u svakom pogledu. 

“Spreman je da sasluaša svakog čovjeka i pomogne u skladu sa mogućnostima, spreman da uspostavi saradnju sa svakim odbornikom u lokalnom parlamentu”, istakao je on.

Okončana koalicija

Podsjećamo, Krstović je 25. avgusta smijenjen sa funkcije predsjednika Skupštine Opštine glasovima većine odbornika, prije svih koalicije “Za budućnost Zete”, koji su bojkotovali prethodne četiri sjednice lokalnog parlamenta sa tačkom dnevnog reda koju su sami inicirali.

Za je glasao i nezavisni odbornik Nikola Rajović, nekada član Demokrata, dok su protiv bili odbornici Demokratske Crne Gore, a njihov Luka Krstović, zajedno sa odbornicima Demokratske partije socijalista, bio je uzdržan.

Sjednici nije prisustvovala odbornica Socijalističke narodne partije (SNP).

Demokrate su tada poručile da je ovim činom okončana koalicija sa nekadašnjim Demokratskim frontom u najmlađoj crnogorskoj opštini, te da će zbog, kako smatraju, nezakonite smjene pokrenuti postupak pred nadležnim sudom.

Nakon konstatovanja da je Krstović razriješen, neopozivu ostavku je podnio i potpredsjednik SO Zeta Novica Pejović koji je poručio da odbornici Demokrata neće učestvovati u donošenju nijedne buduće odluke na lokalnom nivou dok se sud ne izjasni o njihovoj inicijativi.

Odbornik Demokratske narodne partije (DNP) Marko Vučković je tada, u ime predlagača, obrazložio razloge za smjenu Krstovića, optužujući ga da nije postupio u skladu sa zakonom, Statutom i Poslovnikom Skupštine prilikom zakazivanja sjednice o Deklariji za poništenje priznanja Kosova na teritoriji te opštine. Prebacuju mu i to što je sjednicu zakazao za 11. jun, na dan parlamentarnih izbora, neposredno nakon izborne šutnje, ističući da je na taj način svjesno opstruirao njeno održavanje i usvajanje predložene Deklaracije.

Tužba

Pejović je na današnjoj sjednici SO kazao da su jutros predali tužbu zbog nezakonite smjene doskorašnjeg predsjednika Skupštine Opštine Zeta Luke Krstovića.

Razlog što se čekalo je, kako je naveo na sjednici SO koja je u toku, zato što su neka dokumenta iz Skupštine Opštine dostavljena posljednji dan roka.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Tamara Klikovac/Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)