DPS: Episkopski savjet nastavlja sa politikom podjela

Episkopski savjet SPC nastavlja svoju pogubnu igru na podjele u Crnoj Gori, u uvjerenju da će njihova sto puta ponovljena laž postati istina, saopštili su iz Demokratske partije socijalista.

“U nastojanju da održe na okupu i dodatno homogenizuju jedan broj vjernika, vrh srpske crkve u Crnoj Gori ne libi se najgorih manipulacija i zamjena teza, ubjeđujuci svoje pristalice da izaberu “sopstveno stradanje” pa će ih crkva slaviti kao mučenike. U 21. vijeku, u srcu moderne Evrope, nema primjera za ovakav povratak u srednjevjekovno mračnjaštvo i za ovakav atak na ljudski razum”, navpde iz DPS-a.

Kako dodaju iz ove stranke, tvrdnja da je u savremenoj Crnoj Gori ispovijedanje hrišćanske vjere za mnoge početak stradanja – toliko je besmislena da nije vrijedna ni komentara.

“Preko 75 posto vjernika u našoj zemlji ispovijeda hrišćanstvo, tako da ispada da hrišćani u Crnoj Gori sami sebe ugrožavaju i tjeraju u stradanje. Jedino ako Episkopski savjet SPC ne smatra da hrišćanin može biti samo onaj kome
oni izdaju sertifikat da može da se osjeća pripadnikom ove vjere… Za razliku od istorijskih ličnosti, vladika crnogorskih koje pominju u svom saopštenju, a koji su nastojali uvijek da pomire i okupe Crnogorce, njihovi aktuelni SPC – nasljednici čine sve da prodube podjele među pravoslavnim hrišćanima. Podržavajući organizovanu akciju javnog objavljivanja imena onih koji veličaju litije i ovakav odnos crkve prema državi, dovode zapravo te ljude u nezavidan položaj da na njih upiru prstom najbliži rođaci, komšije i kolege sa radnog mjesta”, tvrde u DPS-u.

Kako ističu, veličajući njihov gest i obećavajući im status “mučenika”, nastoje da ispred sebe postave “živi zid”, a sa
jedinim ciljem – da sačuvaju privilegije koje su SPC i njeno sveštenstvo decenijama uživali u Crnoj Gori.

“Nimalo nebeski, već suvi zemaljski motivi stoje iza ovih akcija, koje su zapravo samo pokazale da ogromna većina naših građana prepoznaje o čemu se radi i odbija da učestvuje u podrivanju samostalnosti svoje države. Ako se u vojsci Crne Gore našlo svega jedan posto njenih pripadnika koji su podržali SPC, ako je od 15 hiljada građana Cetinja samo njih 60 stavilo potpis podrške litijama – više je nego jasno kakva je sudbina ovakvih akcija”, dodaju iz DPS-a.

Kako navode, uviđajući besmislenost i malobrojnost podrške kroz potpise, iz Episkopskog savjeta SPC nameću tezu da su potpisnici peticija izloženi nekakvom pritisku, osveti i odmazdi od strane vlasti, što je apsolutna neistina.

“Svaki građanin naše zemlje je slobodan da se o svemu što se događa kod nas izjašnjava po svojoj volji i savjesti. Da u Crnoj Gori ne postoji najveći mogući stepen sloboda i trpeljivosti za svačije mišljenje, pa čak i ona koja najdirektnije ugrožavaju opstanak države – ne bi se valjda ni moglo događati sve ovo što nam se događa”, ističu u DPS-u.

Prema navodima ove stranke, problem očito nastaje kada se na udaru zakona nađu i oni koji su se deklarisali kao podržavaoci ataka na crnogorsku državu, zaogrnutog u vjerske mantije.

“Iz Episkopskog savjeta SPC nam poručuju da bi zakon trebalo da zaobiđe njihove pristalice, poučeni valjda sopstvenim iskustvom privilegovanog položaja u crnogorskom društvu. Kao što smo već više puta ponovili, niko se u Crnoj Gori neće naći na udaru zakona zbog svoje vjere, zbog svog mišljenja, zbog svog potpisa na bilo kakvu peticiju. Ali, hoće svako onaj ko se ogriješi o zakon, pa makar mu Episkopski savjet SPC velikodušno dodijelio ulogu mučenika u odbrani hrišćanstva. Na kraju, evo i nečega o čemu ćemo se saglasiti sa Episkopskim savjetom SPC: “Bog je čovjeka stvorio slobodnog i nikakva sila zemaljska mu slobodu uzeti ne može i neće. Nikad i nigdje”, navode oni.

U DPS-u vjeruju da se ta sloboda odnosi i na slobodu da se brani čast, dostojanstvo i suverenitet naše Crne
Gore, naše pravo da budemo svoji na svome, naše vjerovanje da nam je Lovćen oltar sveti i – jedini.

“Uvaženi episkopi, umjesto vaše unaprijed izgubljene igre na podjele u Crnoj Gori, pokušajte za promjenu
da se nađemo na onome što nas približava jedne drugima. Jedan mali, skromni korak u tom pravcu je i
vaša odluka da obustavite litije i preselite ih na Internet”, zaključuju.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Đukanović: Crna Gora potpuno čista u slučaju Možura

“Vjerujem da takve priče više nikog ne iznenađuju, vrijeme je predizborne kampanje, to je već postalo dio...

Glavni grad i ove godine poklanja udžbenike svim podgoričkim...

“Na ovaj način nastavljamo dobru praksu, u saradnji sa resornim ministarstvima, tako da sva djeca koja polaze...

Severina pozitivna na koronu: Odmah se izolovala od sina

“Premda nemam nikakve simptome, danas sam dobila potvrdu da sam pozitivna na COVID 19, dok je test...

Predsjednik Vlade Duško Marković u Kolašinu: Ovo je Tivat...

„Onaj značaj koji za Crnogorsko primorje ima preobražaj i uspon Tivta na turističkoj mapi Mediterana – za...

Mladi DPS Danilovgrad: Nećemo izdati pretke, nećemo izdati Crnu...

Kako ističu, članske karte su uručili predsjednik Opštinskog odbora DPS Danilovgrad Vukota Stanišić i predsjednica Savjeta mladih Slađana Pavlović, a...

NAJČITANIJE

Raković otkrio planove velikosrpskih krugova iz Beograda: Ako pobijedi...

“Nakon što Đukanovićev režim padne, DPS treba zabraniti kao što su zabranjene mafijaške organizacije Koza nostra ili...

KAD SE UDRUŽE ČETNICI I PARTIZANI, Vuković za Standard:...

Izuzetak nije ni ovaj izborni proces pa se u savezu simboličkog imena "Za budućunost Crne Gore", čije...

Filipović za Standard: Demokrate i DF prigrlili besposličare i...

Demokrate kreče grafite u Beranama, a podržavaju anonimni "aktivizam" koji govori da se...

Mugoša: Od sjutra Crna Gora otvara granice sa Srbijom

“Crna Gora će od sjutra otvoriti granice sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Kosovom, Sjevernom Makedonijom, i...

„Škaljarce“ u BiH terete za šverc oružja i droge

Kako je Pobjedi potvrđeno iz izvora bliskih istrazi, osumnjičeni su poznati istražiteljima, a trojica crnogorskih državljana označeni...

Komentari

avatar