Izvor:Pobjeda

Drljević potvrđen za ambasadora bez saglasnosti Odbora parlamenta

Savjet Evropske unije objavio je na svom sajtu imenovanje glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića za ambasadora Crne Gore pri EU, iako prethodno o tome nije raspravljao niti se izjasnio Odbor za međunarodne odnose, bez čije saglasnosti, nijedan ambasador ne može biti upućen u diplomatsku misiju.

Prijedlog je upućen Savjetu EU prije više od mjesec, a Skupština je tek u ponedjeljak, 23. novembra, dobila zahtjev za dostavljanje mišljenja na prijedlog za postavljanje Drljevića za ambasadora.

Iz Savjeta EU, Pobjedi su nezvanično kazali da se u slučaju Drljevića radi, o kako su rekli, ,,prećutnom dogovoru koji je istekao“.

Prema riječima sagovornika Pobjede, riječ je o takozvanoj ,,tihoj proceduri“, što znači da su ambasadori zemalja članica EU imali pet nedjelja da ulože eventualne primjedbe na imenovanje Drljevića za crnogorskog diplomatskog predstavnika u Briselu, umjesto Bojana Šarkića kojem je istekao mandat.

Kako nije bilo primjedbi ni jedne od 27 članica, smatra se da je ,,prećutni dogovor“ istekao, te da, što se tiče EU, ne postoje prepreke da Drljević bude ambasador. 

Na pitanje da li je riječ o konačnoj odluci ili Savjet o njoj treba dodatno da raspravlja, naš sagovornik kaže da Savjet EU ne mora da raspravlja o ovome, upućujući nas da dalje informacije potražimo od crnogorske Vlade.

Iz Kancelarije za evropske integracije, i Ministarstva vanjskih poslova, nijesu željeli da odgovore na pitanja kako se desilo da je Drljevićeva kandidatura za ambasadora potvrđena prije nego što je dobio ,,zeleno svjetlo“ Odbora za međunarodne odnose.

Prema Zakonu o vanjskim poslovima, prijedlog za postavljenje ambasadora utvrđuje Vlada, na prijedlog ministra vanjskih poslova.

Predsjednik države, ukazom postavlja ambasadora, po dobijanju agremana države prijema i mišljenja odbora Skupštine nadležnog za međunarodne odnose.

Ambasadori – šefovi stalnih misija Crne Gore pri međunarodnim organizacijama postavljaju se bez agremana, ali uz neophodno mišljenje Odbora za međunarodne odnose.

Odbor za međunarodne odnose još uvijek nije formiran, a imajući u vidu konačni rezultat parlamentarnih izbora, gotovo je izvjesno da će većinu u Odboru činiti donedavni opozicionari. 

Da li će novi odnos snaga u parlamentu i u Odboru značiti i izostanak podrške za odluku Markovićeve Vlade, znaće se tek kada bude formirano to parlamentarno tijelo. Pitanje je i da li će nova vlada, koja bi trebalo da se izglasa do 4. decembra, preispitati ranije odluke i prijedloge prethodnika.

Savjetnica glavnog pregovarača sa EU Nada Pejović, sudeći prema dokumentu koji je juče objavila Vlada, biće zaposlena u misiji Crne Gore pri EU.

U dokumentu se navodi da GSV (Generalni sekretarijat Vlade) traži od MVP preusmjeravanje sredstava od 10.362 eura ,,za isplatu troškova službenice Nade Pejović“.

” Shodno Sporazumu o određivanju zaposlenog u Generalnom sekretarijatu Vlade na rad na određeno vrijeme u misiji Crne Gore pri EU, predloženo preusmjeravanje potrebno je radi isplate troškova službenice Nade Pejović. S tim u vezi potrebno je izvršiti preusmjeravanje sredstava u visini od 10.362 eura “, navodi se u dokumentu. Sudeći prema objavljenom dokumentu, Pejović će mjesečno zarađivati 3.200 eura, dok će joj država za prevoz obezbijediti 2.500 eura. Zakup objekta koštaće 1.997 eura, a za komunikacione usluge 95 eura.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Odbor direktora RUP opet dobija nezakonitog predsjednika: Janjušević završio...

Krvavac dolazi na mjesto Dušana Janjuševića, koji je do skora držao poziciju predsjednika OD RUP iako za to,...

Sunčano uz malu oblačnost, do 30 stepeni

Na jugu, sunčano uz povremeno malu do umjerenu oblačnost. Vjetar povremeno umjeren do pojačan, sjeverni i sjeveroistočni....

Gavrić: Mladim generacijama u Crnoj Gori nedostaje prava slika...

Na pitanja odgovorao je iz rodnog grada - Herceg Novog, u kojem će, kaže, ostati i pokušati...

Pomorci iz CG nemaju status, prepušteni sami sebi

Prema nekim procjenama, na pučini je iz Crne Gore oko 6.500 pomoraca, mada taj broj nije definisan,...

Krivičnu prijavu SDT-u predali i radnici “Simon vojaža”

Oni su se obratili Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama, odakle su dobili preporuku da je to predmet...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare