EKSKLUZIVNO: Helikopter sa Porfirijem nije imao dozvolu za slijetanje u Podgorici, SVE URAĐENO U ILEGALI, UZ PODRŠKU VRHA POLICIJE

Iako je na nekoliko važnih institucionalnih adresa stigla informacija da je dozvolu za ulazak u vazdušni prostor Crne Gore, posadi helikoptera MUP-a Srbije, kojim je dovezen patrijarh SPC Porfirije, izdala Agenija za civilno vazduhoplovstvo, to međutim nije istina. Helikopter je bez dozvole sletio na poligon policijskog kampa na Zlatici.

To je informacija do koje je portal Standard došao kroz zvaničan upit i odgovore dobijene od ACV, koja se oglasila nenadležnom u konkretnom slučaju.

Upitani da odgovore na konkretna pitanja – u kojem vremenskom intervalu je izdata dozvola posadi helikoptara, kojim je 3. avgusta patrijarh Porfirije dovezen u Podgoricu, za koju lokaciju je izdata dozvola, te koja je procedura za izdavanje takve saglasnosti inostranim letjelicama – helikopterima, iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo je saopšteno da takvu dozvolu nijesu izdali.

„Obavještavamo Vas da u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju, odobrenje za let u crnogorskom vazdušnom prostoru za strane državne vazduhoplove izdaje organ državne uprave nadležan za vanjske poslova uz saglasnost organa državne uprave nadležnog za poslova odbrane“, stoji u odgovoru ACV za portal Standard. Podsjećamo da spornu dozvolu nije izdalo ni Ministarstvo vanjskih poslova, te nije bilo ni saglasnosti Ministarstva odbrane, kako predviđaju procedure, navedene u odgovoru, što znači da dozvole u formalnom smislu nije bilo.

Sve prethodno navedeno, kao i brojne druge informacije, dobijene minulih dana, sugerišu na činjenicu da je glavna odgovornost u sprovođenju ilegalnog prevoza patrijarha Porfirija i narušavanje crnogorskog vazdušnog prostora, u rukama menadženta Uprave policije.

Vrhuška Uprave policije ne samo da je cijeli plan obezbjeđenja Porfirija – počev od njegovog dolaska, držala u strogoj tajnosti, već je bez kontrole da li vazduhoplov ima dozvolu za slijetanje, odobrila njegovo prizemljenje u kampu na Zlatici.

Portal Standard je već pisao i o tome da Porfirija i njegove saradnike, granična policija nije kontrolisala i evidentirala shodno zakonskim propisima, predviđenim prilikom prelaska državne granice. Zbog toga je i rukovodilac regionalnog centra Sektora granične policije Vasko Aković podnio ostavku sa te pozicije. To je UP nevješto demantovala, uz tvrdnju da je registracija Porfirija i ostalih sveštenika ipak naknadno učinjena na graničnom prelazu – Aerodrom Podgorica.

Sve i da su ove procedure naknadno ispunjene, ostaje pitanje ko je odobrio nezakonito slijetanje helikoptera inostrane službe bezbjednosti na poligonu policijskog kampa na Zlatici.

J.M.-N.P.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Otvoreno pismo kolektiva Zavoda za školstvo: Prekinite sa stalnim...

Njihovo obraćanje uslijedilo je u momentu isteka mandata aktuelnoj vršiteljki dužnosti direktorki Zavoda za školstvo Zoji Bojanić...

Vukšić: Zvao me je Zdravko Krivokapić, više ne želi...

Krivokapić mu je to kazao u telefonskom razgovoru, kada mu je i najavio da neće biti na...

Srbija: Predsjednik opštine tužio građane zbog uvreda na društvenim...

"Naravno da smo mi koji smo na javnoj funkciji, koji se bavimo politikom, trpeljivi do krajnjih granica...

Spajić: Pravo vrijeme za Nikšić je sad

“Otvaranjem kancelarije Pokreta “Evropa sad” u Nikšiću krupnim koracima idemo ka boljem standardu Nikšićana i preporodu ovog...

Sjutra promjenljivo oblačno, ponegdje slaba kiša

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, na sjeveru oblačno sa slabim, ponegdje moguće umjerenim...

NAJČITANIJE

4 KOMENTARA

guest

4 Comments
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Rukfaš
Rukfaš
05/08/2022•18:16 18:16

Ovo je BRUKA za jednu članicu NATO. Sjutra će puštiti da nam ulete neki Ruski komandosi.

JO Radan
JO Radan
05/08/2022•20:08 20:08

Zalosno sto se to dogada..Sramota,

TV_EU
TV_EU
05/08/2022•14:32 14:32

Jadna je crnogorska policija – pod vlašću Vućića i Vulina

Bodin the King
Bodin the King
06/08/2022•12:08 12:08

Prijatelje drži blizu, neprijatelje još bliže.