EKSKLUZIVNO: Helikopter sa Porfirijem nije imao dozvolu za slijetanje u Podgorici, SVE URAĐENO U ILEGALI, UZ PODRŠKU VRHA POLICIJE

Iako je na nekoliko važnih institucionalnih adresa stigla informacija da je dozvolu za ulazak u vazdušni prostor Crne Gore, posadi helikoptera MUP-a Srbije, kojim je dovezen patrijarh SPC Porfirije, izdala Agenija za civilno vazduhoplovstvo, to međutim nije istina. Helikopter je bez dozvole sletio na poligon policijskog kampa na Zlatici.

To je informacija do koje je portal Standard došao kroz zvaničan upit i odgovore dobijene od ACV, koja se oglasila nenadležnom u konkretnom slučaju.

Upitani da odgovore na konkretna pitanja – u kojem vremenskom intervalu je izdata dozvola posadi helikoptara, kojim je 3. avgusta patrijarh Porfirije dovezen u Podgoricu, za koju lokaciju je izdata dozvola, te koja je procedura za izdavanje takve saglasnosti inostranim letjelicama – helikopterima, iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo je saopšteno da takvu dozvolu nijesu izdali.

„Obavještavamo Vas da u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju, odobrenje za let u crnogorskom vazdušnom prostoru za strane državne vazduhoplove izdaje organ državne uprave nadležan za vanjske poslova uz saglasnost organa državne uprave nadležnog za poslova odbrane“, stoji u odgovoru ACV za portal Standard. Podsjećamo da spornu dozvolu nije izdalo ni Ministarstvo vanjskih poslova, te nije bilo ni saglasnosti Ministarstva odbrane, kako predviđaju procedure, navedene u odgovoru, što znači da dozvole u formalnom smislu nije bilo.

Sve prethodno navedeno, kao i brojne druge informacije, dobijene minulih dana, sugerišu na činjenicu da je glavna odgovornost u sprovođenju ilegalnog prevoza patrijarha Porfirija i narušavanje crnogorskog vazdušnog prostora, u rukama menadženta Uprave policije.

Vrhuška Uprave policije ne samo da je cijeli plan obezbjeđenja Porfirija – počev od njegovog dolaska, držala u strogoj tajnosti, već je bez kontrole da li vazduhoplov ima dozvolu za slijetanje, odobrila njegovo prizemljenje u kampu na Zlatici.

Portal Standard je već pisao i o tome da Porfirija i njegove saradnike, granična policija nije kontrolisala i evidentirala shodno zakonskim propisima, predviđenim prilikom prelaska državne granice. Zbog toga je i rukovodilac regionalnog centra Sektora granične policije Vasko Aković podnio ostavku sa te pozicije. To je UP nevješto demantovala, uz tvrdnju da je registracija Porfirija i ostalih sveštenika ipak naknadno učinjena na graničnom prelazu – Aerodrom Podgorica.

Sve i da su ove procedure naknadno ispunjene, ostaje pitanje ko je odobrio nezakonito slijetanje helikoptera inostrane službe bezbjednosti na poligonu policijskog kampa na Zlatici.

J.M.-N.P.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SDT razmatra da sasluša premijera Abazovića u vezi saznanja...

“Nakon današnjih izjava premijera u parlamentu, specijalni tužioci i državni tužioci upućeni na rad u Specijalno državno...

Kurti: Španija da prizna Kosovo, nije isti slučaj kao...

Prema Kurtiju, Španija treba da se složi i prizna Kosovo. „Znam da ima žalbi,...

Uručena vrijedna oprema barskim vatrogascima

"U pitanju je spasilačko korito i spasilačka spinalna daska sa pratećom opremom. Imajući u vidu povećan obim...

Filipović: Abazović je slagao, jedinu nekretninu koju sam ikad...

“Dritan je danas mučki i fukarski slagao. Ja od 2015. nisam politički eksponirana ličnost i ne moram...

ZA SEDAM DANA POČINJE SEA DANCE: Ljeto će produžiti...

Omiljena umjetnica ovih prostora Konstrakta prvi put...

NAJČITANIJE

4 KOMENTARA

guest
4 Comments
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Rukfaš
Rukfaš
05/08/2022•18:16 18:16

Ovo je BRUKA za jednu članicu NATO. Sjutra će puštiti da nam ulete neki Ruski komandosi.

JO Radan
JO Radan
05/08/2022•20:08 20:08

Zalosno sto se to dogada..Sramota,

TV_EU
TV_EU
05/08/2022•14:32 14:32

Jadna je crnogorska policija – pod vlašću Vućića i Vulina

Bodin the King
Bodin the King
06/08/2022•12:08 12:08

Prijatelje drži blizu, neprijatelje još bliže.