Eskobar Bečiću: Računajte na nas da budemo partneri, ne samo politički, već i ekonomski

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, razgovarao je danas sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Gabrijelom Eskobarom. Srdačnom i prijateljskom razgovoru, koji je održan online putem, a uoči susreta uživo dva sagovornika koji se očekuje već narednog mjeseca, kada Eskobar bude u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, prisustvovala je i ambasadorka SAD u Podgorici, Džudi Rajzing Rajnke, saopšteno je iz Skupštine CG.

“Crna Gora je naš kredibilni partner i NATO saveznik; i Crnu Goru i sve države Zapadnog Balkana vidimo kao buduće članice Evropske unije”, poručio je Eskobar.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju naglasio je da će SAD nastaviti da Crnoj Gori pomažu u nastojanjima da naša država ostane demokratsko, otvoreno i inkluzivno društvo.

Pored toga, on je izrazio uvjerenje da će očekivane reforme na planu borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, a u okviru snaženja vladavine prava, dovesti do ubrzanja našeg evropskog puta. Na taj način, kako je naglasio, Crna Gora, osim što je dobra i pouzdana NATO članica, biće i dobra i pouzdana članica Evropske unije.

Eskobar je ohrabrio Crnu Goru da nastavi sa jačanjem njenih napora i doprinosa većem prisustvu i širenju atlantskih vrijednosti u regionu.

”Računam na Vas da podržite naše napore da pojačamo prisustvo NATO u regionu. Na taj način, region Zapadnog Balkana, koji se doživljava kao region velikih mogućnosti, do kraja će ostvariti svoj puni potencijal”, rekao je on.

Ohrabrivši Crnu Goru da u prevazilaženju društveno-političkih izazova sa kojima se suočava radi još brže i još bolje, Eskobar je istakao da je “Crnoj Gori potrebna izgradnja sistema koji je otporan na izazove kao što su korupcija i organizovani kriminal. Računajte na nas da budemo partneri, ne samo politički, već i ekonomski”.

Bečić je čestitao Eskobaru na izboru na tako značajnu funkciju i izrazio spremnost dalje međusobne saradnje, koja će biti na korist dvije države i svih građana.

Predsjednik Skupštine je Eskobara upoznao sa trenutnom društveno-političkom klimom i istakao čvrsto uvjerenje da on nikada neće biti dio činilaca koji gaje i u djelo sprovode retrogradne ideje, koje Crnu Goru vuku unazad. Nasuprot tome, kako je istakao, “mi smo meta takvih faktora od kako smo se pojavili na političkoj sceni”.

“Sporazum koji su potpisali nosioci tri izborne liste nakon prošlogodišnje istorijske pobjede na izborima, za mene i moj tim, otkako je potpisan, bio je, jeste i ostaće sveto pismo i zakon, od čijeg jednog jedinog slova nećemo odstupiti, ni po koju cijenu. Sporazum, čiji sam autor, pokazatelj je puta kojim država treba da se kreće u budućnosti. To je put izgradnje Crne Gore kao građanske i sekularne države, zasnovane na ustavnim načelima vladavine prava, ekološke i države socijalne pravde. To je siguran put, sa kojeg nas niko ne može odvući, ma koliko se trudio. To je put koji kojim će Crna Gora postati prva naredna članica Evropske unije, koja za nas nema alternativu, kao što je bez alternative i vizija Crne Gore kao jake građanske države, zasnovane na snažnim institucijama i evropskim i univerzalnim vrijednostima. Ja sam se borio i boriću se upravo za takvu Crnu Goru”, naglasio je Bečić.

Da je na putu doslovnog poštovanja Sporazuma, predsjednik Bečić je ilustrovao iznoseći nekoliko primjera.

“Evo, Skupština Crne Gore je institucija u kojoj nije bilo revanšizma – za ovih godinu dana, mi smo mijenjali procedure i protokole, a uvažili ljude; snažili smo njenu zakonodavnu i nadzornu ulogu i uveli toliko inovacija i dostignuća koje ne bih mogao ni da nabrojim, a koji su, između ostalih, doveli do toga da crnogorski parlament bude proglašen za najtransparentniji u regionu”, rekao je on.

Crna Gora će biti pouzdan partner SAD u promociji evroatlantskih vrijednosti u regionu, što je Bečić pokazao u ne malom broju prilika, bez obzira na određene centre moći koji su pokušali da otvorenim i prizemnim napadima na njega i subjekt koji predvodi prouzrokuju političku štetu, zaključeno je u saopštenju Skupštine.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD-LP: Suverenističke partije da formiraju vlast koja će raditi...

"Svojim glasom, pokazali ste da vrednujete ne samo naš doprinosdosadašnjim rezultatima u lokalnoj vlasti, već ste i...

Bošković o izborima u tri opštine: Uzeli smo 37...

"U tri opštine koje predstavljaju Crnu Goru u malom, uzeli smo 43% glasova ili 37 mandata više...

Smolović: Pokušaćemo da povećamo koalicioni kapacitet i formiramo buduću...

"Naša ambicija je bila da samostalno vršimo vlast, međutim okolnosti su bile druge. Ne možemo reći da...

Eraković: Otvoreni smo za formiranje vlasti u sve tri...

DPS je još jednom potvrdila dominaciju. " Osvojili smo između 40 do 50 glasova...

SD: Državotvorne partije da formiraju vlast u sve tri...

“Nastavićemo da pružamo važan doprinos očuvanju državnog dostojanstva koje odlazeća vlast već punu godinu vrlo svjesno na...

NAJČITANIJE

2 KOMENTARA

guest
2 Comments
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
...
...
27/10/2021•21:33 21:33

 To je put izgradnje Crne Gore kao građanske i sekularne države, zasnovane na ustavnim načelima vladavine prava, ekološke i države socijalne pravde…” Pa jes, vidi se koliko sekularno razmišljaš kad forsiraš Crkvu Srbije u Crnoj Gori, sram te bilo!

Milena
Milena
27/10/2021•23:19 23:19
Reply to  ...

Sa popovima po cio dan,a gradi sekularnu drzavu,predao tudjoj drzavi i crkvi imovinu Crne Gore,a govori o borbi protiv korupcije i kriminala.zaboravlja,u lazi su kratke noge.