Estonija podržava strateška opredjeljenja Crne Gore

Crna Gora i Estonija njeguju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, što potvrđuje i činjenica da je Estonija bila prva država koja je uspostavila diplomatske odnose sa Crnom Gorom i ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Crne Gore i EU, istaknuto je na sastanku državnog sekretara Ministarstva evropskih poslova Aleksandra Maškovića sa delegacijom Ministarstva vanjskih poslova Estonije koju je predvodio podsekretar za evropske poslove Mert Volmer.

Volmer je, kako je saopšteno, istakao da Estonija podržava strateška opredjeljenja Crne Gore i da će nastaviti da pruža podršku članstvu Crne Gore u EU.

“U tom kontekstu, pozdravio je stoprocentnu usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, posebno u pogledu sankcija prema Rusiji, koja je prvi susjed Estonije, zbog agresije na Ukrajinu, i izrazio očekivanje da će se rat ubrzo završiti”, navode iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Mašković se zahvalio na podršci Estonije evropskom putu naše države istakavši da je za “Crnu Goru važno da do kraja godine dobije završna mjerila za poglavlja 23 i 24, radi ubrzanja cjelokupnog procesa pristupanja”.

“Istakao je da su svi napori Vlade usmjereni u tom pravcu. Kako je kazao, očekuje nas intenzivan reformski period jer je cilj da Crna Gora u naredne tri godine bude u potpunosti unutrašnje spremna za članstvo u EU”, dodaju.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o produbljenju saradnje u više oblasti, kako navode, u kontekstu procesa evropske integracije, saglasivši se da su oblast digitalizacije, kao i efikasno korišćenje evropskih fondova, polja u kom Estonija može pružiti značajnu ekspertizu i prenijeti svoje bogato iskustvo.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Daka Davidović dobio dojavu o akciji kada je policija...

Da li je Davidović na spisku za hapšenje još nije poznato, ali je...

Hitno popraviti položaj policajaca ili slijede protesti

Predsjednik sindikata Igor Rmandić kazao je da Nezavisni sindikat policije i policijski službenici...

Nemaju direktora dva mjeseca, radi samo jedna osoba

Iz Ministarstva kratko kažu da će imenovanje novog direktora/ice biti sprovedeno u skladu...

Gubitkom Montenegro erlajnsa sezona traje upola kraće

Veliki gubitak Očigledno je, po riječima predsjednika Crnogorskog turističkog udruženja...

Meloni: Cijena energije prioritet, braniću nacionalni interes

Đorđa Meloni se obratila javnosti na poljoprivrednom sajmu u Milanu, prvi put poslije...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare