“Evropska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu”

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u nastavku Minhenske bezbjednosne konferencije sastao se sa predsjednikom vlade Slovenije Marjanom Šarecom.

Šarec je poručio da Slovenija vidi Crnu Goru kao partnera i prijatelja i jedina agenda između dvije države je dobra saradnja zato što razumijemo jedni druge. Uz ocjenu da i Slovenija kao i međunarodna zajednica u cjelini moraju biti aktivniji na ZB, Šarec je naglasio da  će svi biti jači kada Crna Gora i region uđu u EU. 

Predsjednik Đukanović je zahvalio Sloveniji na kontinuiranoj i prijateljskoj podršci razvoju Crne Gore i njenim integracionim procesima. Naša želja je još snažnija ekonomska saradnja poručio je Predsjednik. 

Đukanović i Šarec razgovarali su i o regionalnim prilikama i potrebi evropeizacije regiona i tješnje saradnje u zajedničkom interesu. Premijer Slovenije je iskazao uvjerenje da je Crna Gora nakon što je na demokratski način ostvarila veliki projekat obnovu nezavisnosti, spremna za rješavanje svih pitanja.

Predsjednik Đukanović razgovarao je u Minhenu i sa ministrom vanjskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom. Oni su istakli važnost dinamičnog nastavka politike proširenja uz ocjenu da su poruke nove briselske Komisije ohrabrujuće, u susret očekivanoj odluci za početak pregovora za Sjevernom Makedonijom i Albaniju tokom hrvatskog predsjedavanja i Zagrebačkom samitu. Evropska perspektiva ZB nema alternativu, zajednički su ocijenili Đukanović i Lajčak i pohvalili odlične odnose dvije države uz podsticaj njihovom daljem razvoju u obostranom  interesu.

Predsjednik se u Minhenu sastao i sa predstavnikom Fonda braće Rokfeler Stivenom Hejncom.

Hejnc je iskazao visoke ocjene za strateški pogled predsjednika Đukanovića na ZB i istakao da je Rokfeler fond veoma aktivan u Regionu, uključujući i kroz uticaj na formiranje politika Evrope i SAD prema Balkanu, i da će tako biti i ubuduće. 

Đukanović i Hejnc su podsjetili i na zajednički projekat u Crnoj Gori, Građanska kuća, i saglasili se da je i puna realizacija tog projekta od značaja za jačanje demokratije i građanskog koncepta društva.

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Na “krsnom hodu” Mitropolije znatno manje ljudi u odnosu...

Na današnjoj litiji koju je Mitropolija crnogorsko-primorska organizovala u Podgorici povodom krsne slave - sv. Simeuna Mirotočivog,...

Jevrić: Javni servis je DPS oteo od građana

Posljednja u nizu situacija u Javnom servisu kojom je članici Savjeta RTCG-a Bojani Jokić jasno stavljeno do...

ODT Pljevlja obavilo uviđaj, uzrok smrti radnika biće poznat...

Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima je saopštilo da je dežurna tužiteljka obavila uviđaj na licu mjesta zajedno...

Pompeo: Vlada da povede otvoren dijalog sa SPC

Pompeo je, odgovarajući na pismo Arhiepiskopa Elpidoforua, predsjednika Skupštine kanonskih pravoslavnih episkopija sa sedištem u NJujorku, poručio...

Rudari u snijegu spremaju zamku za šampiona, Petrovac na...

Lider Budućnost gostuje Petrovcu, a šampion Sutjeska Rudaru - "nebeskoplavi" igraju dobar fudbal i spremili su zamku...

NAJČITANIJE

Porodica pokojnog Andrije Gazivode objavila snimke policajaca koji spavaju...

Oni su postavili fotografije pripadnika policije koji, kako navode Gazivode, spavaju na radnom...

Nema više odugovlačenja u plaćanju kazni: Novim servisom Policija...

Zahvaljujući saradnji sa nadležnima iz Centralne banke i Info...

Evo ko su Crnogorci uhapšeni sa 5,7 tona kokaina...

Prema podacima do kojih je došao Kurir, uhapšeni su Dragoljub Živković sa Cetinja,...

Bar: Rasvjetljen pokušaj ubistva, traga se za Podgoričaninom

Policija je u Baru podnijela krivičnu prijavu protiv B.J. (35) iz Podgorice zbog sumnje da je 17....

Pokušaj ubistva Krstovića u Zeti: Uhapšen Vidoje Stanišić

Ranije je, takođe zbog umiješanosti u pokušaj ubistva Krstovića, uhapšen Dragiša Bulatović (25). Navodno, on se sumnjiči...

Komentari

avatar