test

Fašizam Vučićevog partnera na koji ćuti crnogorska država

Standard

13/11/2023

08:17

Uistorijskom trajanju Crne Gore bilo je teških i velikih izazova, ali literatura nije zabilježila niti je narodna riječ prenijela ovakvo ponižavanje dostojanstva svih nas – prokomentarisala je za Pobjedu Zoja Bojanić-Lalović, poslanica DPS-a, sramotnu publikaciju osuđenog ratnog zločinca i predsjednika SRS Vojislava Šešelja, u čijem nazivu su najgnusnije uvrede na račun Draginje Vuksanović-Stanković, bivše poslanice SDP-a.



Najprizemnije uvrede i vulgarnosti, izrečene u samom nazivu knjige – „Montenegrinska k… Draginja Vuksanović-Stanković“, nijesu osudili najviši crnogorski zvaničnici.

Državni vrh nije reagovao na prostački jezik kojim Šešelj pokušava da uvrijedi Vuksanović-Stanković, poznatu po oštroj i srčanoj borbi za odbranu crnogorskog identiteta. Baš iz tog razloga je i danas, kad se povukla iz politike, meta najprimitivnijih napada četničkog vojvode i haškog osuđenika.

Knjigu je ove godine izdala Šešeljeva izdavačka kuća „Velika Srbija“, a zavedena je u Narodnoj biblioteci Srbije, sa tiražom od hiljadu primjeraka i predmetnom odrednicom – „Srbi – Progoni – Crna Gora – 21. v.“. Šešelj.

Presuđeni ratni zločinac, kojeg je nedavno ,,rehabilitovao“ predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, pozivajući ga u koaliciju vlasti pred predstojeće izbore, izdao je brojne knjige uvreda na račun različitih ličnosti, ali država Srbija nije reagovala, kao ni ovoga puta. Ni crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova nije našlo razloga da reaguje makar protestnom notom na najnoviji prostakluk upućen Crnogorki, bivšoj poslanici, ženi, majki – Draginji Vuksanović-Stanković.

Sinoć je, međutim, pokrenuta onlajn peticija u kojoj se traži da ministar vanjskih poslova Filip Ivanović uputi protestnu notu Srbiji zbog objavljivanja sramne knjige Vojislava Šešelja.

Zoja Bojanić-Lalović kaže da se ovo ne smije odćutati.

” Vaspitavani u duhu poštovanja tradicionalnih vrijednosti, čiji je najvažniji čuvar žena, teško da ovo smijemo odćutati. Izbrisali bismo tako sve ono što je žena, majka i sestra u našoj kulturi. Iako vrijeđanje žena nije svojstveno hrabrom i čestitom, ovakav naslov upućen ženi traži reakciju. Mnogo je onih koji sebe proglašavaju za čuvare pravih vrijednosti, pa je očekivano da sada reaguju kada se desio ovakav udar na sve naše vrijednosti”, poručila je Bojanić-Lalović.

Zoja Bojanić-Lalović (FOTO: DPS)

Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji, kaže za „Pobjedu“ da je ovo „još jedna ofanziva protiv Crne Gore“.

” Sada im se ukazala prilika nakon svih promjena 2020. godine i vrlo podsjeća na narativ iz 1991. godine, što ima u knjizi Helsinškog odbora o Dubrovniku „Rat za mir“. Sve što smo govorili je bilo i nije isključeno da će pokušati da naprave neki SAO (Srpska autonomna oblast kao što je bila u Hrvatskoj)”, kazala je Biserko.

Rekla je da je upitan Šešeljev uticaj.

” Činjenica da je on sada ušao u koaliciju sa SNS je vrlo neobična. Mislim da on ne može mnogo glasova da im donese. Ne znam koja je to logika, ali u svakom slučaju to je sve u funkciji osporavanja crnogorstva i Crne Gore kao države koja je za njih samo teritorija”, navela je Biserko.

Poručila je da je Draginja Vuksanović-Stanković „ciljana“ zato što je izrazita Crnogorka i procrnogorski nastrojena.

” Svi njeni govori u Skupštini su bili takvi da su teško mogli Srbi da joj se suprotstave. Ona je veoma zanimljiva osoba”, kazala je Biserko.

Istakla je da je nije iznenadila knjiga o Vuksanović-Stanković. Podsjetila je da Šešelj ima knjige za sve „drugosrbijance“, kao i knjigu o njoj: „Sonja Biserko ustaška …“, koju, kako kaže, nije vidjela. Zatim nabraja da je nedavno izašla i knjiga o novinaru Bojanu Tončiću i da je Šešelj izvrijeđao niz međunarodnih i lokalnih osoba koje su na drugoj strani.

” To se odnosi na one koji su podržavali Hag: Nataša Kandić, ja… Svi koji su simbolisali i bili predstavnici Haškog tribunala bili su na njegovoj meti. To je karikatura a ne ozbiljno štivo, odnosno skupljanje novinarskih članaka i govora što nije nikakava analiza. Ne znam da li to uopšte ima neki domet, jer on je napisao više od sto knjiga”, kazala je Biserko.

Istakla je da „oni hoće da Crnu Goru stave pod svoje, jer su sada zauzeli sve glavne punktove u Crnoj Gori i završavaju – ako se Crnogorci ne pobune ne znam šta će biti od toga“. Biserko navodi da je bio zanimljiv nedavni Cetinjski forum koji je organizovao Fakultet za crnogorski jezik gdje je čitav region iznio svoje probleme i da je Srbija glavni remetilački faktor.

Povodom objavljivanja skandalozne publikacije Šešelja, reagovale su opozicione partije. DPS je saopštila da „dokle ide šešeljevsko zlo, koje nam se na velika vrata kroz aktuelni sistem vrijednosti uvozi iz susjedne države, u prilog govori sramotna publikacija koju je četnički vojvoda Vojislav Šešelj posvetio crnogorskoj heroini Draginji Vuksanović-Stanković“.

” Nije prvi put da autor ovog ogavnog nedjela napada na ono, u Crnoj Gori, najsvetije – ženu, i to ne bilo koju, nego jednu iz reda onih koji su svoj život podredile odbrani vlastite kuće i njenog dostojanstva od ovih i ovakvih, jadnih i bijednih, kakav je ovaj mrzitelj svega crnogorskoga. Ne smeta ovoj kukavici Draginja Vuksanović-Stanković, njemu smeta istina da je ona i štit, i mač nezavisne, građanske i evropske Crne Gore, onaj koji nikad neće moći da probiju, niti polome ti propali sanjari „srpskog sveta“, ti negatori svega drugog i drugačijeg što se suprotstavlja njihovim nazadnim i zločinačkim ideologijama”, saopštili su iz DPS-a.

Dok se četnici survavaju niz litice sopstvene mržnje, dodaje se u saopštenju, koja ih nagriza kao crv jabuku, „Draginja Vuksanović-Stanković se uzdiže do njima nedodirljivih visina, a njeno ime crnogorska istorija pamti kao ime nepokolebljive borkinje i hrabre zaštitnice svega onoga što Crna Gora jeste“.

Reagovao je i poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša.

” Dno napisalo dno… Poruka Agenciji za elektronske medije – da li treba dozvoliti da se u Crnoj Gori emituje bilo koja TV (emisija) na kojoj gostuje nepomenik… Poruka (najvišim) državnim funkcionerima”, reagujte jasno i glasno – naveo je Mugoša.

Šef Medijskog tima SDP-a Mirko Stanić naveo je u reagovanju da „Šešelj, osuđeni ratni zločinac i tumor Srbije, već tri decenije propušta priliku da još jednom pokaže zašto mu je zabranjen ulazak u Crnu Goru“.

” Ali nije gostovanje po TV stanicama iz Srbije koje se prenose i u Crnoj Gori gdje prosipa svoju mržnju i pakost bez cenzure i kontrole”, dodao je Stanić.

Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović napisao je na društvenoj mreži x da „gadosti koje objavljuje ratni zločinac Šešelj na račun Draginje Vuksanović Stanković pokazuju da tu zločinačku politiku jako boli njena i borba svih slobodnih građana za evropsku Crnu Goru“.

” Ne zaboravimo – Šešelj i njegova ideologija su u liku dobrog đaka Aleksandra Vučića danas vladajuće u Srbiji”; naveo je Vujović.

Potpredsjednica Liberalne partije Jelena Marković, kazala je da „odbrana dostojanstva žene treba da je obaveza u svijesti svakog pojedinca“.

” Stop nasilju, mizoginiji, prostakluku, primitivizmu, udarima na žene Crnogorke”, poručila je, podsjećajući da napade trpe poslanica DPS-a Aleksandra Vuković-Kuč, građanska aktivistkinja Tijana Lopičić, te Vuksanović-Stanković.

“Zašto? Zato što se snažno bore i pružaju jasan otpor negatorima i falsifikatorima crnogorske istorije, tradicije, kulture i identiteta! Koliko god da pokušavaju ogavnim načinima i sredstvima koje su upravo ogledalo njih samih neće ućutkati nijednu Crnogorku”, navela je Marković.

Pozvala je Ženski klub u Skupštini da se oglasi, NVO sektor i sve druge organizacije i pojedince u Crnoj Gori da zauzmu jasan stav oko odbrane dostojanstva žene i toga da su ne slučajno mete baš sve glasne Crnogorke koje štite interese države Crne Gore.

Upitala je i da li će se „oglasiti predsjednik dijela građana Jakov Milatović“.

” I konkretno osuditi nedjelo koje je napisao Vojislav Šešelj, a CIP za štampanje ovog dala je Narodna biblioteka Srbije. Država Srbija, dakle? Da li će možda reagovati predsjednik Skupštine s njim na čelu Crne nam Gore Andrija Mandić? Ili neće (ne smiju) jer im je Šešelj koalicioni partner šefa odnosno nalogodavca političkih poteza Aleksandra Vučića. Kako komentarišu što država Srbija podržava ovakav gnusan čin čim je štampala ovakav horor, a i mnoge druge ranije”, zaključila je Marković.

Sonja Biserko (FOTO: Medija centar Beograd)

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković kazao je da Šešelj predstavlja sve ono što čovjek ne smije da bude.

” Zločinac potvrđuje zašto mu je zabranjen ulazak u Crnu Goru i zašto ga se davno odrekao svako ko iole drži do elementarnih ljudskih principa. Sramota od sramotnog Šešelja od koga ništa bolje nije ni za očekivati. Podrška za Draginju”, zaključio je Đurašković u objavi na mreži X.

Crnogorska evropska partija osuđuje najnoviju knjigu Vojislava Šešelja, kojom je izvršio brutalni, vulgarni i neljudski napad na prof. dr Draginju Vuksanović-Stanković, direktno napadajući dostojanstvo bivše poslanice, indirektno i dostojanstvo Skupštine, čiji je bila poslanik, kao visokoga doma i same države Crne Gore – saopšteno je iz te stranke.

Ističe se da je „jednom vulgarnom, ispod ljudskog dostojanstva napisanom tzv. knjigom, bezočni napad je izvršio presuđeni ratni zločinac i plaćeni sluga beogradskoga režima, Vojislav Šeselj, duhovni i politički otac predśednika Srbije“.

” To štivo eksponira njenoga tvorca kao najobičijeg slugu u funkciji mračne ruke, koja se u politikoj sumaglici prijeteći pomalja iznad Kalemegdana. Ne očekujemo od podgoričkih vlasti da osude taj akt, iako bi Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore trebalo uputi srpskom MIP-u protestnu notu, protiv ove bjelodane sramotne Šešeljeve hajke na sve i svakoga rođenoga u crnogorskom znaku, posebno na gospođu Vuksanović-Stanković i kleveta, pismenim putem upućenih na njen račun. Očekujemo da se tim povodom oglasi predśednik Crne Gore Jakov Milatović, i pozivamo ga da na taj način dokaže da predśednik svih građana, i da poštuje zakletvu položenu prilikom ustoličenja, koja ga obevezuje da štiti integritet svih građana i svame države Crne Gore. Dajemo punu podršku časnoj Crnogorki Draginji Vuksanović- Stanković”, zaključuju u saopštenju.

Reagovali su i rijetki ministri.

” Kao ministarka u 44. Vladi i kao žena najoštrije osuđujem mizogini uradak Vojislava Šešelja kreiran u namjeri da povrijedi ugled gospođe Vuksanović Stanković”, napisala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na mreži Iks.

” Jasno je da kultura dijaloga nikada nije bila svojstvena autoru ovog seksističkog napada, ali nas to samo dodatno obavezuje da ovakve pojave ne relativizujemo već ih označimo kao društveno neprihvatljive”, navela je Gorčević.

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Janko Odović, naveo je da najoštrije osuđuje govor mržnje i mizoginiju čija je meta Draginja Vuksanović-Stanković.

Sloboda izražavanja nikada ne smije biti zloupotrijebljena u svrhu širenja mržnje – kazao je Odović.

Istakao je da crnogorsko društvo ne smije ostati nijemo na ovakve napade.

” Ne smijemo dozvoliti da retrogradni pojedinci na ovaj način blate bilo koga i truju naš javni prostor. Veliki Marko Miljanov je rekao da čojstvo znači čuvati drugoga od sebe, te da je ono iznad junaštva. Šteta što politički marginalac nikada nije naučio ovu lekciju. U ovakvim situacijama ne postoje političke ni bilo kakve druge razlike, te u ovoj situaciji izražavam punu solidarnost i podršku gospođi Vuksanović Stanković”, poručio je Odović.

Bivša predsjednica Skupštine Danijela Đurović poručila je da je „zgrožena naslovom Šešeljevog novog uratka, slikom mizoginije i primitivizma“, kao i da je „još više razočarana u institucije nemoćne i zarobljene da ovo i slična nedjela osude i sankcionišu“.

” Primitivni, niski, mizogini udar na ženu najviše govori o samom autoru”, napisala je Đurović u objavi na mreži X i uputila podršku Vuksanović-Stanković, kao i poslanici DPS-a Aleksandri Vuković-Kuč koja se nedavno našla na meti mizoginih komentara.

Vlahović Milatoviću: Zar ne bi bio red da reaguješ na „knjigu“ fašiste Šešelja koja vrijeđa cijelu Crnu Goru?

” Slučajni predsjedniče, svi znamo da Šešeljeva podrška „nije imala veze“ sa politikom koju predstavljaš, ali zar ne bi bio red da reaguješ na „knjigu“ tog fašiste, koja vrijeđa cijelu Crnu Goru, a ne samo Draginju Vuksanović-Stanković? Jasno da reaguješ, bez prenemaganja i razvodnjavanja. A, sokole”, napisao je na Tviteru Miodrag Vlahović, predsjednik CHO i bivši ministar vanjskih psolova.

Veliki je problem što EU i dalje toleriše ovakvu vlast u Srbiji

Sonja Biserko navodi da je bio zanimljiv nedavni Cetinjski forum koji je organizovao Fakultet za crnogorski jezik gdje je cio region iznio svoje probleme i da je Srbija glavni remetilački faktor. Govoreći o vlasti u Srbiji ona je izrazila sumnju da postoji iskrena želja da Srbija uđu u EU, već je zainteresovana za ekonomski prostor EU i način kako da od EU uzme novac.

Ocjenjujući da će predstojeći izbori dodatno odložiti bilo kakvu ideju o reformama u Srbiji Biserko kaže da Vučić vješto radi i čeka da dođu Tramp i neki novi ljudi koji će više interesa pokazivati za srpsku stranu, ali da je problem što EU to toleriše.

” On je rekao poslije Ohridskog sporazuma da neće ništa uraditi. Srbija ima bezbjednosnu težinu jer je najveća i centralna je zemlja regiona. Banjska je bila okidač za promptno reagovanje EU i SAD, to je bio mnogo širi pokušaj da se nešto uradi ali su ih osujetili i krenuli sa raspravama o proširenju EU i paketima pomoći. Problem je što EU mora da prođe svu proceduru koja je neminovna u demokratijama, a oni sa Istoka i ovi ovdje donose odluke bez ikakvih procedura: EU je postmoderna tvorevina, a mi smo pred-moderno društvo. Ono što je bilo moderno za vrijeme socijalističke Jugoslavije, to je sve poništeno”, zaključuje Biserko.

Biserko: Ista ofanziva kao 1991. godine

Sonja Biserko je, komentarišući jučerašnji tekst Večernjih novosti u kojem se tvrdi da je Boka Kotorska srpska i da je tamo uvijek bilo više Srba, kazala da je zapravo uvijek bilo više katolika i da se izvrću činjenice.

” Nevjerovatno je koliko oni izvrću činjenice”, kaže Biserko i ocjenjuje da se radi o „apsolutno istoj ofanzivi kao 1991. godine“.

Beogradske Večernje novosti objavile su Istorijski dodatak sa tekstom „Boka Kotorska u ogledalu istorijskog nasleđa: Srpski identitet neveste Jadrana“. U njemu piše, između ostalog, da je „Boka Kotorska danas jedini prostor u kome Srbi i dalje s ostalima, kao što su činili vekovima žive uz more“, te se navodi da su „od Srba mnogi postali Hrvati, a potom Montenegrini“…

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Screenshot

Ostavite komentar

Komentari (0)