test

GANDEL ZA STANDARD: Politika nije matematika i brojke, vrijeme će pokazati da li je vladina koalicija homogena

I. Đoković

02/01/2024

14:29

Ambasador Slovačke u Cnroj Gori Boris Gandel sumirao je utiske u godini za nama, u kojoj je prema njegovim riječima najvažniji događaj na crnogorskoj političkoj sceni održavanje parlamentarnih izbora koji su omogućili stabilnu vlast i većinu na koju mogu da se oslone u Parlamentu.

Gandel u razgovoru za Standard ističe da su bez sumnje predsjednički i parlamentarni izbori obilježili crnogorsku političku scenu u 2023. godini.

Kako kaže, prvi su značili da na čelu države stoji istorijski, prvi put, političar, koji nije iz redova DPS-a, ali prema njegovom mišljenju mnogo značajniji su bili ipak parlamentarni izbori, jer Crna Gora konačno ima stabilnu vlast koja može da se osloni na većinu u parlamentu.

“Tako je završen period kada je tehnička vlada, koja je bila pri moći više od godinu dana bez punog mandata”, kaže Gandel.

Za Ambasadora Slovačke matematički postoje svi preduslovi za napredovanje Crne Gore ka člnastvu u Evropskoj unij u 2024. godini.

Ali, kako navodi, u politici se ne radi samo o matematici i brojkama, već prije svega o političkoj volji.

“Vrijeme će pokazati, da li je vladina koalicija homogena i da li je integracija u EU zaista strateški cilj i interes svih njenih članova. Cijenim, što se članovi nove vlade u svojim izjavama jasno deklarišu da će ovo biti njihov prioritet”, kaže Gandel i dodaje da je Slovačka tradicionalni podržavalac integracije Crne Gore i zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju i nda se to neće promjeniti u narednom periodu.

Na pitanje o dešavanjima u svijetu koji su obilježili godinu za nama, Gandel odgovara da nažalost ne može reći ništa pozitivno.

“Ove godine je medjunarodnom scenom dominirala tema dva vojna sukoba – u Ukrajini i Izraelu, odnosno u pojasu Gaze”, kaže Gandel i dodaje da ovi sukobi imaju različite pozadine, ali imaju zajedničkog imenilaca, a to je da u njima stradaju nedužni ljudi.

” Iskreno želim da se ova patnja što prije završi i da se dodje do pravednog mirnog rješenja”, zaključio je Ambasador Slovačke u Crnoj Gori Boris Gandel.

Izvor (naslovna fotografija):

Boris Gandel, Screenshot/ Youtube

Ostavite komentar

Komentari (0)